"aranızda otomobillerle en ilgilenenlerinizin bile duymadığı bir isim olduğuna bahse girerim claus luthe’nin tasarımlarıyla günümüz otomobillerine yön vermiş, tasarım geliştirme aşamalarında dijital tasarım araçlarını kullanarak otomobil tasarlamayı çağdaş, modern, keyifli ve kolay hale getirmiş biri. aynı zamanda bir katil.
işte karşınızda bmw’nin sinirli, agresif, hırçın tasarımcısı. claus luthe.

luthe 1932'de almanya’nın wuppertal şehrinde doğdu. babası 2. dünya savaşı sırasında hayatını kaybetti. abisi mimardı. daha 12 yaşında abisinin izinden giderek mimarlık alanında ustalaşmak istiyordu.
ancak luthe bir şekilde 1948'den 1954'e kadar würzburg’daki dünyanın ilk karoser üretici şirketlerinden birinde çıraklık eğitimi aldı. bu eğitimin ardından fiat’ın almanya’daki merkezinde ilk defa bir otomobil üzerine çalışmalar yapmak için çalışmaya başladı. kendisine verilen ilk görev ikonik fiat 500 modelinin ön tasarımının detaylandırılmasaydı.

kısa bir süre sonra adını belki de ilk defa bu yazıda duyacağınız almanya’nın en önemli şirketlerinden biri olan nsu’da işe başladı. nsu 1873 yılında christian schmidt tarafından kurulmuş alman bir sanayi şirketi. nsu kurulduğu şehir olan neckarsulm’un kısaltılmışı hali.
nsu’daki ilk çalışmalarını nsu prinz 4 ve nsu spider modelleri üzerinde gerçekleştirdi.

ancak luthe’nin ismi bu modellerden çok nsu’nun ro 80 modeli ile anıldı. çünkü nsu ro 80 dünyada üretilmiş ilk wankel motora sahip araçtı.

nsu yönetim kurulu büyüyen amerikan otomobil endüstrisiyle baş etmek adına farklı bir yöntem geliştirerek içinde felix wankel ( kendisi wankel motorun mucididir ) claus luthe, ewald praxl gibi isimlerin olduğu bir proje başlattı.
luthe bu projenin tasarım kısmıyla ilgilenecekti. luthe’nin tasarım konusundaki başarısını bu otomobille kanıtladığını söylemek yanlış olmaz. zira rüzgar tünellerinin otomobil endüstrisinde yerinin olmadığı dönemlerde kendisi ro 80'nin tasarımını yaptı ve ro 80'nin rüzgar direnç katsayısı yalnızca 0,34 cd gibi ufak bir orana sahipti. günümüz otomobillerinin eğri büğrü, saçma sapan girintilerinin ve çıkışlarının, tasarımlarında belli bir bütünleyici faktörün olmamasının nedeni üreticilerinin işte bu rüzgar direnç kat sayısını düşürmelerini istemelerinden dolayıdır.

claus luthe’nin kendini asıl bulduğu, tasarımlarında özgünlüğü yakaladığı dönemler ise 1970'lerin ortasını buluyor. luthe 1976'da bmw’nin baş tasarımcısı paul bracq’in yerini alıyor. bu yer değişiminde luthe’nin ilk fark ettiği o zamana kadar bracq tarafından üretilmiş bmw’lerin çok muhafazakar göründüğü. luthe bmw için çalıştığı andan itibaren bmw artık daha sinirli, daha agresif bir marka haline geliyor

luthe 1990 yılına kadar bmw için e21 3 serisi, e23 7 serisi, e12 5 serisi, e32 7 serisi gibi bmw’nin “sportiflik” algısını yaratan modeller tasarlıyor.

luthe çevresinde agresif ve sinirli olarak bilinen biri. tasarımlarına bu agresifliği sık sık yansıtan biri aynı zamanda. bmw’lerin bu kadar sinirli bakışlara sahip olmalarının baş nedeni.


claus luthe 1990 yılında uyuşturucu bağımlısı olan 33 yaşındaki oğlunu bıçaklayarak öldürüyor. kendisine 33 ay hapis cezası veriliyor ancak bmw tarafından kefareti ödenip hapisten çıkartılıyor. claus luthe 2008 senesinde son nefesini verene kadar bmw için tasarım anlamında danışmanlık yapmaya devam ediyor."


-tasarımcı, çağdaş, katil" isimli blog yazımdan.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"klaus luthe" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim