epeydir başlık açmamıştım, fakat sabah uyanıp haberlere bakınca bu başlığı açma gereği duydum.

şimdi buraları geçelim ve olaya gelelim. malumunuz konya şeker isimli tekelleşmiş bir firma mevcut. bu firma üreticiden şeker pancarını alıp şeker üreten bir firma.

şimdi bu konya şeker firması, pancar üretiminde önemli yer tutan taban gübresi için bir firmaya ihale veriyor. pancar üreticileri de bu firmanın ürettiği taban gübrelerini alıp bunu kullanıyorlar. sıkıntı da tam burada başlıyor. pancarların gelişmediğini, olması gereken düzeyde olmadığını gören çiftçiler konuyu araştırmaya başlıyor. ellerinde kalan gübreleri analize gönderiyorlar ve bingo! çuvalların üzerinde yazan değerlerin çok altında değerler ile karşılaşıyorlar.

çiftçi arkadaşlar büyük bir gondik yediklerinin farkına varıyor ve muhatap arıyorlar. fakat ne konya şeker ne firma ne türk şeker herhangi bir açıklama yapmıyor. konya pancar ekicileri kooperatifi başkanı ramazan erkoyuncu skandalın odağındaki ve çiftçilerin hedefindeki isim.

kendisi birazdan linklerini de aşağıya bırakacağım şeker ithalatı haberleri ile gündeme gelmiş bir isim. evet şeker ithalatı yaptık, güzel para kazandık devlet destek verdi ne var bunda diye açıklama yapmış birisi. ve tahmin edersiniz bu arkadaşın hangi partiden olduğunu.

tüm bunlar yaşanırken, ballı ihaleyi konya şeker firmasından alıp sahte gübre üretip çiftçiyi gondikleyen firma konkordato ilan ediyor! iflas istiyor!. çiftçiler bu işin sonunda mahkemeye gittiğinde de hiçbir şey alamayacaklar ve ettikleri zararla kalacaklar. kimisi bankaya kredi borcunu ödeyemeyecek, belki bazısı dayanamayıp intihara kalkışacak. ama bir takım badem bıyıklılar yine kazanacak ve servetine servet katacak. şimdi haber linklerini ve açıklamaları buraya ekleyelim ve sonra yapboz'un parçalarını hep beraber birleştirelim.

ramazan erkoyuncu ithal şeker açıklaması


tarımdan haber özel / konya pancar ekicileri kooperatifi’nin 27 temmuz’da yapılacak baskın seçimine adaylığını açıklayan konya şeker’in eski başkanı recep konuk, konya şeker’in mevcut yönetiminin 2022 yılında 20 bin ton şeker ithalat edip çuvallayıp sattıklarını gündeme getirmişti.

ramazan erkoyuncu, konuk'un şeker ithalatı iddialarını doğruladı!

pankobirlik başkanı ramazan erkoyuncu, bu iddiayı doğrulayarak konya şeker’in yaptığı şeker ithalatını “biz de ithal ettik, sattık iyi de para kazandık, ne var bunda?” şeklinde skandal sözlerle savunması dikkat çekti.

ithal ettik sattık para kazandık en doğal hakkımız!

evet, aldık, sattık. para kazandık. en doğal hakkımız. çünkü devlet yasal bir boyutta ithal etme izni vermiş, bu ülkeye de 320 bin ton şeker girmiş bize de 11 bin 400 ton şeker ithal etme hakkı vermişler. bu atıştırmalıktaki dir kapsamında ihracattan kaynaklı şeker ithalat etme hakkımızı vermiş, biz de almış satmışız, para kazanmışız, ama çuvallı ya da paketli değil.

ithal şekerden baya da para kazandık!

devlet kamış şekeri getiriyorum diye ilan etmiş. bize de hak vermiş biz de almış satmışız. baya da para kazanmışız. bunda gayri ahlaki gayri yasal bir durum yok ki. kurum bi güzel para kazanmış hepsi bu"


gübre vurgununu detaylı anlatan bir yerel haber sitesinin haberi



alınan gübreler ürünlerin kök gelişimine katkı yapmadı

çiftçiler, pancar ekimi ile birlikte kullandıkları taban gübresinin pancarların kök gelişimine hiçbir katkısı olmadığını fark ettiler ve analiz yaptırdılar. konya şeker’in dağıttığı taban gübrelerde toplam kükürt trioksit (so3) oranı gübre torbasında yüzde 10 olarak ifade edilirken yapılan analizde ise bu oran yüzde 6,88 olarak ortaya çıkmış durumda. suda çözünürlük potasyum oksit (k2o) de torbanın üzerinde yüzde 20 oranında gösterilirken, yine yapılan analizde ise bu oranın yüzde 6,45 olduğu görülüyor. suda çözünür fosfor pentaoksit (p2o5) oranı da torbada yüzde 25 olarak yazılmışken, yapılan analizde yüzde 16,35 olduğu görülüyor. gübre için çok önemli olan amonyum azotu da torbada yüzde 10 yazılırken analizde ise 9,47 çıkıyor. gübre analiz raporunda bütün değerlerde torbanın üzerinde garanti edilen rakamlar ile laboratuvarda analiz sonrası ortaya çıkan bileşen oranlarının farklı olduğu, gübrelerin içeriğindeki birçok değerin ciddi oranda torbada belirtilen rakama göre düşük olduğu da görülüyor.

skandalın sorumlusu ramazan erkoyuncu ve ekibi

yetkili, kendisini dürüst olarak lanse eden ramazan erkoyuncu’nun böyle bir skandal karşısında hiçbir ses çıkarmadığını sözlerine ekledi. pankobirlik genel başkanı ramazan erkoyuncu ve yönetimindeki ekip, çiftçiler tarafından bu durumun başlıca sorumlusu olarak ifade ediliyor. gelişmeler sonrasında tepkisini dile getiren çiftçiler; “ramazan erkoyuncu bu duruma müsaade etmiş. aldığı gübrelerin analizlerini yaptırmamış. düşük değerli taban gübreleri konya şeker, tüm çiftçilere dağıtmış. bu gübre taban gübresi, pancar ekilirken atılan gübre, yani pancar ekildikten 120 gün sonra verim alabilecek bir gübre ama bugün görüyoruz ki bu gübrenin pancarda verime büyük zararı olmuş. çiftçinin cebinden parası çalınmış. ramazan erkoyuncu, bunun bedelini nasıl ödeyecek? dürüstüm diyen, çiftçiyim diyen ramazan erkoyuncu çiftçiye zarar vermiş. pankobirlik genel başkanı iken pankobirlik’in yaptığı ihale sonuçlanmadığı halde ihalenin kaldığı firma dururken taban gübresini konya şeker’e başka bir firmadan neden aldı? aldığı gübrenin düşük değerlerinin üretime negatif yansıyacağını neden dikkate almadı? gübre alınan firmaya başka ne gibi kıyaklar geçildi? bu ihaleden kimler komisyon aldı? konya şeker’e bu sorulduğunda kurumun mağazalarından tüm gübreler neden toplatıldı? ramazan erkoyuncu, bir ihaleyi bile doğru düzgün yapamazken büyük kurumları nasıl idare ediyor?” ifadeleri ile tepki gösterdiler.

bütün bu skandal iddialar sonrasında konya şeker’den bir açıklamanın yapılıp yapılmayacağı da merak konusu.


evet şimdi parçaları birleştirelim. önce bir firmaya ihale verilip, bu firmanın ürettiği sahte gübreler üreticiye satılıyor. bu arada konya şeker bu gübreyi satıştan kaldırmış durumda. bu ne yaman çelişki değil mi?

üretici gübreyi kullanıyor, fakat üründe bir ilerleme olmayınca durumdan işkillenip, * ellerindeki gübreleri analize gönderiyor. sonucu öğrenince şoke oluyorlar tabii haliyle. *

çiftçiler kendilerine muhatap arıyor fakat kimseden tık yok. tüm bunlar olurken firma çiftçilerin mahkemeye gideceğini öngörüp konkordato ilan ediyor. muhtemelen çoktan firmanın içini tam takı kalaylı bakır şeklinde bırakmışlardır diye düşünüyorum. hele birde sahibinin imkanlarını düşündüğümüz zaman çoktan yurtdışına bile gitmiş olabilir. çiftçiler artık sesini duyurmak istiyor ve haber sitelerine konuşmaya başlıyorlar. *

şimdi insanlar şöyle düşünebilir. konya şeker firmaya ihaleyi verdi, aradan güzel rant yiyip yolunu bulanlar oldu diye. fakat iki haberi ayrı ayrı değerlendirdiğimiz şu sonuç ortaya çıkıyor. şuan pancar üretiminde bu gübreden kaynaklı, öngörülebilir %30 civarı bir düşüş olacak.

ve bu düşüş ithalat ile kapatılacak, ithalat için binlerce ton ekstradan kota açılacak. ve halka yine kol böreği tarifesi ile satılacak. bu yukarıda adı geçen zat-ı muhterem çıkıp, rekoltede düşüş vardı şeker ithal ettik, güzel para kazandık, ne var bunda devlet izin verdi gibi argümanlarla kendini savunacak. adamın instagram hesabına girdim biraz inceledim, sürekli bir yerler ile temas içerisinde. ve koyu bir malum parti taraftarı.

bu işin sonunda kaybeden, çiftçi ve türk milleti olurken kazanan yine badem bıyıklılar oluyor. suçluya yine birşey olmazken halk yeni gelecek vergileri düşünmeye başladı bile.
devamını gör...
bu konyalı vatandaşlar hiç mi oy kullanmıyorlar yahu.. 30-40 yıldır oy kullanırken hafıza ve bilinçlerine niye hakim olamıyorlar.. biz de saflar her halde sanıyorduk. oysa her şeyin farkındalarmış bak.. ilginç..
( bu arada tanım yazarını kutluyorum, emeği ve örnek tanımı eleştirim dışıdır.)
devamını gör...
sorumlulara küfür edecektim ama ciasal islamcıların ne kadar oy aldığı geldi aklıma vazgeçtim.

ucu hepimize dokunuyor biliyorum ama bazı mallar laftan sözden anlamıyor illaki böyle aleni şekilde yatırıp düdükleyeceksin ki kafaları çalışmaya başlasın.

durmak yok, sömürüye devam.
devamını gör...
yazarın çabasını takdir ediyorım. ama sonucu yanlış bağlamış.
aferizm, yani bulunduğu makam ve mevkiyi kendi ve yakınları için kullanma türkiye'nin cumhuriyetin kuruluşundan beri temel yönetim felsefesidir. herkes çalar. eski deyimle silsilei meratip, yeni deyişle hiyerarşik bir düzen vardır hırsızlıkta.
en düşük dereceli memur döküntüleri yerken en üstteki fili üzerindeki yükle yutar.
mahallemizde çok yaşlı bir bakkal abimiz vardı. o anlatırdı. kızılırmak üstündeki hirfanlı barajı yapılırken bir kamyon çimento baraja giderken bir kamyon çimento da menderes'in deposuna gidermiş.
1923'ten beri bu durum böyle. cumhuriyet'in kurucu kadrolarından ve o günün bürokratlarından zengin olmayan insan yok. bir hemşehrim ali cenani paylaşmadı diye ezildi. kaseyi çizdirdi.
vatandaş ses çıkartmıyor çünkü onun da çıkarı var. fazladan iki gözleme satacağım da dükkanımın kirasına yardımcı olacak diyen adam erdoğan'dan fazla erdoğancı. niye? çünkü iki kızı antalya turizm müdürlüğünde işe almış akp.
kısaca yazarın sözünü ettiği şey toplumun tümüne yerleşmiş ahlaksızlıktan kaynaklanıyor. düzelmez de.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"konya şeker firmasının sahte gübre skandalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim