öne çıkanlar | diğer yorumlar

kemal sunal'ın pek bilinmeyen filmidir. atıf yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 78 yapımı film toplumcu gerçekçi türdedir. özellikle bazı sahneleri yıllarca tvlerde sansürlenmiş bir filmdir. bu sahneler arasında son sahne olan 1 mayıs sahnesi filmin ana fikrini temsil etse de tvlerde pek rastlanmaz.
devamını gör...
bir atıf yılmaz filmidir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
filmin senaryosunu atıf yılmaz ve umur bugay yazmıştır ve bu senaryo ünlü oyuncu ve yazar müjdat gezen’in eşeğin karnındaki elmas isimli öyküsünden uyarlanmıştır. filmin başrollerinde sadece gülerek bile insanları güldüren oyuncu kemal sunal, meral orhonsay, necla soylu, ali şen ve macit koper oynamıştır.

filmi belki türk sinema tarihinde en çok sansür uygulana komedi filmlerinden biri olabilir. filmi televizyonda izlerseniz kuşa döneceği de neredeyse kesindir.

çok ciddiye alınmayan bir odacı olan adem’e miras olarak bir eşek kalır. pek de bir numarası olmayan eşek insanlara uyanık bir gazeteci tarafından bir elmas kasası olarak yutturulur. ve elbette herkesim adem’e olan bakışı bir anda değişir.

çalıştığı şirketteki yönetim kurulu dönemin ve aslında bu döneminde siyasi partilerinin bir özetidir. muhafazakarından sekülerine, kendini tam olarak tanımlayamamış bir yöneten sınıfı.

halil karakteri de elbette işçi sınıfıdır, ki benim filmde en beğendiğim kişidir. zaten filmin sonunda, televizyonda hiç gösterilmese de sınıf atlama eşiğinde olan, kuponcu adem sonunda kendi sınıfına döner ve belli bir sınıf bilincine erişir.

filmde gazetecilerden siyasetçilere, işçilerden esnafa kadar neredeyse hem nalına hem mıhına vurulur. yel bizim neremizde esiyor acaba?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"köşeyi dönen adam" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim