günümüzde almanya güney italya doğu fransayı kapsayan birlik.
devlet veya imparatorluk olarak değerlendirmememin sebebi ise bu birliğe bağlı derebeylerinin neredeyse tamamen bağımsız olmaları, hatta birbirlerine savaş ilan edebilmeleri. birliğin başını avusturya çekiyordu.
fransız yazar voltaire kustal roma cermen imparatorluğu ile ilgili "bu kendine kutsal roma imparatorluğu diyen ve demeye de devam eden yığın, hiçbir şekilde ne kutsal, ne roma, ne de bir imparatorluk."
devamını gör...
imparatorluk yerine devletçikler ve hanedanlıklar bütünü demek daha mantıklı olur. kendi içinde pek çok dükalık, kontluk, elektörlük ve prenslik barındıran bu devlet 962 - 1806 yılları arasında varlığını sürdürdü. dediğim gibi kendi içinde pek çok hanedanlık bulunsa da imparatorlar sadece habsburg hanedanından seçiliyordu.

kutsal roma cermen imparatorluğu günümüzde almanya toprakları başta olmak üzere dönem dönem fransa, danimarka ve italya topraklarının bir kısmına hükmetmiştir. sadece avrupa'da mücadele etmekle kalmayıp 11.yy sonlarında cereyan eden ve 13.yüzyılın sonlarına doğru biten haçlı seferlerinde de pek çok devletçiği ile varlık göstermiştir hatta 3. haçlı seferinde kutsal roma cermen imparatoru friedrich barbarossa günümüzde mersin'deki göksu nehrinde boğularak ölmüştür.

fransız aydınlanmacı yazar voltaire bu imparatorluğu alaycı bir üslup ile eleştirmiştir.

bu kendine kutsal roma imparatorluğu diyen ve demeye de devam eden yığın, hiçbir şekilde ne kutsal, ne roma, ne de bir imparatorluk."


kutsal roma cermen imparatorluğu almanlar tarafından 1.reich olarak adlandırılır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kutsal roma cermen imparatorluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim