osmanlı'nın zevküsefa devridir. isim babası ahmet refik altınay'dır. (ilk bahseden yahya kemal olsa da ahmet refik'in aynı adlı eseri sebebiyle kullanılagelmiştir.)

1718 (pasarofça antlaşması) - 1730 (patrona halil isyanı) zamanları arasını kapsar. istanbul ve saray için muhteşem zamanları, anadolu ve halk içinse sancılı bir dönemi simgeler. nitekim bu sebepten bir karşı reaksiyonla son bulmuştur.
devamını gör...
doğu ve batı ile gerçekleşen karşılıklı etkileşimin yaşandığı devirdir. sadece ''batılılaşma yaşandı'' demek yanlış olur çünkü o zamanlar avrupa'da turquerie akımı (osmanlı kıyafetleri giyip gezmek) görülmüştür.

padişahı 3. ahmet'tir.

bu dönemde matbaa, çiçek aşısı, tercüme heyeti'nin ve tulumbacı ocağı'nın kurulması gibi yeniliklerin yanında, 28. mehmet çelebi sefir (elçi) olarak paris'e gönderilmiştir.
devamını gör...
lale devri sadece çiçek bahçeleri ve soğanları yetiştirme çabalarının adı değildir. bu dönemde avrupa'ya gönderilen elçilerin sayısı artırılarak kültür, sanat, sanayi ve ordu hakkında incelemeler yaptırılmıştır.
devamını gör...
pasarofça antlaşması sonrası, iran savaşları dışında osmanlı'da uzun süren bir barış dönemi ( 1718-1730).
devleti yönetenler uzun süren savaş yorgunluğunu atmak istercesine zevk alemlerine dalmışlar. batı yaşamına ait motifler sınırlı da olsa ülkeye girmeye başlamış. fransız bahçeleri örnek alınarak köşkler, bahçeler yapılmış.
devamını gör...
sibel can'ın çocukluk dönemlerini geçirdiği devirdir. *
devamını gör...
3.ahmet dönemindeki reform hareketleridir. ilk devlet matbaasının kurulduğu, avrupaya ilk elçilerin gönderildiği, ilk itfaiye örgütünün kurulduğu, çini imalathanelerinin açıldığı dönemdir.
devamını gör...
pasarofça antlaşması ile patrona halil isyanı arasındaki dönemdir.mali açıdan kötü durumda olan osmanlı bu dönemde saray ve çevresi için para harcamaktan hiç çekinmemiştir.
bu dönemde büyük büyük lale bahçeli köşkler konaklar yaptırılmıştır sonrasında yoksul olan halkı galeyana getiren patrona halil etrafına topladıklarıyla isyan çıkarmış ve bütün bu lale bahçelerini köşkleri yıkıp yok etmiştir ki zaten o dönem ait pek eser bulunmamaktadır.
devamını gör...
nedim, lale devri'nde istanbul'un günlük hayatını şöyle yorumlamıştır: "bu sehri ıstanbul kî, bî misl ü behâdir; bir sengine yekpare acem mülkü fedadir. bazari hüner madeni ilm ü ulemadir."
devamını gör...
iftihar ediyorum evet...

devamını gör...
faruk tınaz'dan dinlenmesi gereken şarkı.
devamını gör...
osmanlı döneminde zevk'ü sefâ dönemi olarak bilinir.

pasarofça antlaşması ile başlayıp patrona halil isyanı ile sona eren dönem olarak bilinir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"lale devri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim