marksizmin üzerine 20. yüzyıl'da siyasi ve ekonomik açıdan belirli katkılar yapmış olan (bkz: vladimir lenin)'in düşüncelerini kapsayan ideolojidir.lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır.
1917 (bkz: bolşevik) devrimi sonrasında emperyalizmin ve kapitalizmin yalnızca devrimci yollarla yok olacağını savunan lenin, işçi devriminin ise sadece az gelişmiş ülkelerde gerçekleşebileceğini savunur. bu sebeple gelişmemiş toplumların birleşerek büyük bir federal işçi komünü oluşturması en makulüdür. (bkz: sovyetler birliği)'nin doguşu bu ideolojik felsefenin sonucudur.

leninizmin genel-geçer bir ideoloji halini alması ve ana hatlarının oluşması ise (bkz: joseph stalin) tarafından yazılan (bkz: leninizm'in soruları) adlı kitapla gerçekleşmiştir.
devamını gör...
marksizmin pratiklerinden biri olan bolşevik sovyetlerini değilse bile ekim devrimi arefesindeki marksizm teotisi'nin pratiklerini ileriye taşımıştır. bu bağlamda gerici marksizmden keskin bir şekilde ayrılır. lenin kendi politik üslubu ile de sovyet pratiklerinin marksizmi ve sosyalizm pratiklerini yansıtmadığını ifade etmiştir pek çok yerde ve fırsatta. stalinizm denilen şey ise leninist bir genel sekreterin mesleki pratiklerinden ibarettir. leninizm ihtivasında stalincilik sosyalizm programında direnmeyi, yoldan dönmemeyi temsil eder. siyasi literatürde stalinizm adı altında teorik bir yapı yoktur.
devamını gör...
marksizm hiç bir zaman gerici olmadı. marksizm '' özünde eleştirici ve devrimci'' dir. lenin, proletarya devriminin teori ve taktiğini geliştirdi ve biçimlendirdi. emperyalist dönemin marksizmini yarattı. marks’ın büyük dehasının ürünü olan marksist teori onun ismi de katılarak anılmaya başlandı: marksizm-leninizm oldu.
devamını gör...
leninizm, adını rus sosyalist devrimci vladimir lenin'den alan sol bir akımdır ve aslında marksizm'in geliştirilmiş bir şekilde devamıdır. leninizm'e göre komünist bir devrim, ancak geri kalmış feodal bir ülkede yapılabilirdi çünkü geri kalmış bir toplumun cehaletten kurtarılmaya ihtiyacı vardı. işte; o toplum da çarlık dönemindeki ruslar oldu ve lenin, kurduğu yeni ülkeye sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği adını verdi. leninizm'i savunan kişiye leninist denilir. leninizm, marksizm ile birleşerek dünya siyasi tarihinde marksizm-leninizm olarak anıldı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"leninizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim