atinalı soylu, asker ve devlet adamı olan perikles'in metresi olmakla ünlenmiş bir kadın. antik yunan'ın etkili kadınlarındandır. hakkında çok az bilgi bulunur. platon gibileri kendisinden bahsetmiştir. antik kaynaklarda genelev sahibi ve fahişe bir kadın olarak geçer. fakat modern bilim insanları, kendisini küçük düşürmek için kendisine böyle dendiğini söyler. fakat bu konu ihtilaflıdır ve hala tartışılmaktadır. bazıları da perikles ile evlenmiş oldukları görüşündedir. "genç perikles" diye bir oğulları olmuştur. fakat oğulları daha sonra idam edilmiştir. perikles vebadan ölmüştür. bundan sonra aspasia'nın başka bir atinalı devlet adamı ve general olan lysikles ile birlikte olduğu düşünülür. lysikles bir keşif gezisinde öldürülmüştür.

aspasia dönemindeki kadınlar hakkında çok az şey biliniyor. bir bilim adamı şöyle söyler: aspasia'nın hayatı hakkında soru sormak, insanlığın yarısı hakkında soru sormaktır.

aspasia hakkındaki tarihçiler ve bilim insanları için temel sorun, hakkında birçok şeyin sadece hipotezlere dayanmasıdır. modern bilim adamları aspasia'nın gerçekten yaşamış olduğu konusunda şüphelerini bildirmişlerdir.

wallace şöyle der: "bizim için aspasia, neredeyse hiçbir tarihsel gerçekliğe sahip değildir ve sahip olamaz."

ayrıca aspasia'nın ismi hakkında, "paspasia" diye bir espri de yapabilirsiniz. paspas-ia hani paspas. anladınız mı. neyse kötü espriymiş zaten. bak gene tadım kaçtı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
konuyla ilgili araştırmalar yapmak üzere ayrılıyorum. (bi odyssey oynayıp gelicem.)
devamını gör...
kendisinin sokrates'in hocası olduğu rivayet edilen ve birçok metinde farklı isimlerle ya da isimsiz kendisinden bahsedilen, tarihin kayıtlarında yerini almış kadın filozoflardan biridir.

tarih boyunca böyle olmuştur, kadınların düşünsel potansiyeli her zaman erkeklerden üstün olmuştur ve çoğunlukla refah içinde yaşayan erkekler, zor şartlar altında yaşayan kadınların karakterlerinden ve düşüncelerinden etkilenip ilham almışlardır. uygun şartlar ve bilgi erişimi sağlandığında çoğu kadın, erkeklere zeka konusunda üstünlük sağlayabilir.

önemli soru: insanlık tarihinin başlangıcında erkekler kadınları mağaralara kapatıp onları bir mülk olarak görmeyi mi seçti? yoksa kadınlar vahşi doğanın tehditlerinden kaçınmak için, "seçici taraf" olarak erkekleri birer araç olarak mı kullandı?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim