tarihte gelmiş geçmiş en yetenekli üç samuray'dan biri olarak gösterilen kılıç üstadıdır. hayatı boyunca 60'dan fazla savaşa girmiş ve hepsinde hayatta kalmıştır. nito riyu olarak adlandırılan, çift kılıçla dövüş tekniğinin mucididir. bu kılıçlardan birisi samurayların kullandığı geleneksel geniş kılıç iken, diğeri ise biraz daha küçük, kamayı andıran, ani saldırılarda kullanılmak için tasarlanmış bir kılıçtı.

efsaneler onun bu tekniği ile birlikte adete dans eder gibi savaştığından bahsederler. dev kertenkeleleri yok edişi, bu şekilde betimlenmektedir. tabi zaman içerisinde bununla ilgili pek çok illüstrasyonda yapılmıştır. o kadar büyük bir kılıç üstadıdır ki, namı yayıldıkça hakkındaki efsaneler de, almış başını yürümüştür. insanlar onun suyun üzerinde yürüyebildiğinden, havada süzülebildiğinden bahseder olmuşlardır. bu sebeple de kendisine ''kenseyi'' yani ''kılıç azizi'' lakabı takılmıştır.

hakkındaki tüm bu mistik söylentileri, aslında kendisi şu sözleri ile yerle yeksan eder; - ki bence asıl efsane hareketi budur-

''baştan kaybedeceğimi anladığım hiçbir düelloya girmedim.''

buradan da anlıyoruz ki, kendisi, buşido'nun en önemli ilkesi olan ''dürüstlük'' ilkesine sonuna kadar bağlı bir üstattır.

musashi kılıç üstatlığının yanı sıra, yetenekli bir yazar ve ressamdır. iki kitabı bulunmaktadır;

''kenjutsu'' bu kitabında geleneksel japon savaş sanatını anlatmaktadır.

diğer kitabı go rin no şo yani ''beş çember kitabı'' ise strateji ve felsefe üzerinedir.

kendisinden hayat dersi niteliğinde bir söz aktarmakta fayda var;

''bedenin ruhunu etkilemesin, ruhun da bedenini. ne cansız ol, ne de aşırı canlı. coşkulara kapılmış bir ruh da güçsüzdür, bitkin bir ruh da. düşmanın senin ruhunu okumasına asla fırsat verme.''

ayrıca miyatomo musashi ile ilgili mhiroshi inogaki tarafından aynı isimle çekilmiş, 1954 yapımı bir sinema filmi de mevcuttur. üçleme olarak çekilmiştir. fazla ipucu vermeden söylenebilecek tek şey ise; üçüncü filmi muhakkak izleyiniz olacaktır. ben işin gerisine karışmıyorum.
devamını gör...
yaşadığı dönemin ruhunu en iyi temsil eden kılıç ustası, sanatçı, ideolojist ve stratejistidir.

samurai üçlemesi nedeniyle bu adamı hep toshiro mifune suretiyle hayal etmişimdir. hatta yojimbo ve sanjuroyu her izlediğimde bir parça musashi'yi görürüm.

yıllar önce miyamoto musashi hakkında yazdığım bir forum yazısını da buraya taşıyorum:
<<
kimdir bu bir çok animede adı geçen kişi? "rurouni kenshin, space adventure cobra, blade of the ımmortal, samurai champloo" gibi animelerde ismini duymuşsunuzdur. ayrıca "miyamoto musashi: the dream of the last samurai" adında bir anime filmi ve "miyamoto" adında tv serisi vardır. japon sinemasında hakkında çevrilen tonla film vardır.

japonların bu gün bile dillerinden düşürmediği bir kahramandır bu adam. dünyanın en ünlü stratejistlerinden birisidir. kılıç sanatında bir ekol kurmuş ve hayatının son iki senesini bir mağarada inzivaya çekilerek ni ten ichi ryu adını verdiği strateji yolunu beş çember kitabı'nda ayrıntılarıyla anlatmıştır. kendisinin de belirttiği gibi, bu bir klasik strateji rehberidir ve sadece tekil dövüşlerde değil savaşlarda dahi galibiyeti amaç edinen yollar bütünüdür. bu gün japonya'nın büyük şirketleri dahi bu kitaptan feyz almışlardır dersek uygulama alanının genişliğini daha iyi anlatmış oluruz.

yaşamı boyunca onu "strateji yolu" öğretisine götüren çeşitli olaylar yaşamıştır. girdiği altmıştan fazla düelloyu kazanarak yenilmez ünvanını kazanmıştır.

daha 13 yaşındayken bir kavgada, mızrak ustası olan arima kihei'yi bir sopayla öldürmüştür.

16 yaşında tadashima akima ile yaptığı düellodan galip ayrılmıştır.

daha sonra bir gezgin olarak ülkeyi dolaşmış, shogunluk için yapılan savaşlardan bir çoğuna katılmış hep yenilen tarafta olmasına rağmen savaşlardan ve sonrasındaki temizlik operasyonlarından sağ kurtulmayı başarmıştır.


21 yaşında kyoto'da babasıyla husumetleri yüzünden kan davalısı olduğu yoshika ailesinin lideri yoshika seijuro ile karşılaşmış ve seijuro'nun katanasına karşı bir bokken (tahta kılıç) ile onu darmadağın etmiştir. ardından ailenin ikinci büyük savaşçısını denshichiro yoshika'yı da yine bir bokken ile kafasını yararak öldürmüştür. bu karşılaşmada, musashi'nin klasik taktiklerinden biri olan düelloya geç gelme stratejisini izlediği söylenir. aile bu kez musashi'nin karşısına seijuro'nun en küçük oğlunu, hanshichiro'yu çıkarmaya karar verir. ancak bu bir infaz planıdır çünkü 13 yaşında bir çocuktan musashi'nin işini bitirmesini beklemeyen aile, yanına kalabalık bir koruma gurubu vermiştir. musashi bu kez düellonun olacağı pirinç tarlasına vaktinden önce giderek gizlendir ve çocuğun ve korumaların gelmesiyle saklandığı yerden çıkarak çocuğu biçer, ikinci kılıcını (wakizashi) da çekerek korumaların arasına dalar ve kaçarak kurtulmayı başarır. böylece bu korkunç olayla bu aileyle olan kan davası son bulur.

japonya'yı gezmeye devam eden samuray ıga bölgesinde bir zincirli orak ustası olan shishido baikin'i öğrencilerinin önünde bir hançerle öldürür. kavgayı izleyen öğrencilerin musashi'ye saldırması üzerine o da iki kılıcını birden çekerek üzerine gelen kalabalığı geri püskürtür.

edo'da muso gonosuke adlı bir savaşçı, musashi'yi elinde yay yapmak için bir dal parçasını yonttuğu sırada ziyaret eder ve düelloya davet eder. musashi elindeki dal parçasını rakibin kafasına indirmek suretiyle karşılaşmayı kazanır.

ızumo bölgesinden geçerken matsudaira isminde bir soyluyu ziyaret ederek emrindeki en güçlü savaşçıyla dövüşmek istediğini bildirir. karşısına çıkarılan iki buçuk metrelik altıgen bir sopa kullanan savaşçıyı rahatlıkla yener. bunun üzerine matsudaira, musashi'den kendisiyle de dövüşmesini istemesi üzerine onunla yaptığı dövüşü de kazananarak bu soylunun saygısını kazanır. bu son iki karşılaşmasında musashi yine klasik stratejilerinden biri olan düşmanı arkasındaki bir yükseltiye ya da engele doğru kovalayarak yere düşürme taktiğini kulanmıştır.

gelelim mushashi'yi efsane yapan karşılaşmaya...
en ünlü düellosunu 1612'de bunzen bölgesi ogura'da sasaki kojiro'ya karşı yapmıştır. (evet o sasaki. fate/stay night'tan hatırlayanınız olmuştur, assasin sınıfı hizmetkar sasaki kojiro.)

koijuro ki, kırlangıcın kuyruk hareketlerinden esinlenerek geliştirdiği tsubame-gaeshi (kırlangıç karşılaması) tekniği bu gün bile öğretilen bir tekniktir. ganryu tekniklerini geliştiren adam olarak bilinir. bir düello için koijuro'nun da hizmetinde bulunduğu bölgenin soylusu hosokawa tadaoki'den izin alındı. ogura'dan birkaç kilometre ötedeki bir adada sabah saat 8:00'da düello için anlaştılar. musashi, kojuro'yu yeneceğinden emindir ancak sonrasında öğrencilerinin onu sağ bırakmayacağını bildiğinden gözlerden ırak ve az sayıda refakatçinin bulunacağı bu adayı seçmiştir düello için. bundan sonrası musashi'nin tam bir strateji resitali sergilediği bir süreçtir.

- musashi o gece kaldığı barakadan ayrılarak geceyi başka bir yerde konuk olarak geçirdi. bu yüzden rakipten korktuğu için şehri terkettiği söylentileri yayıldı.

- ertesi gün musashi adada onu bekleyen rakibinden ve gözlemcilerden bir haberci gelene kadar uyudu. kalktığında yıkanması için getirilen suyu içme suyu olarak kullandı. hatta kimonosunun yenlerini bir iple bağladı, saçını taramayarak başına bir havlu bağladı. tam bir çapulcu oldu anlayacağınız.
*musashi burada rakibin kendisini küçük görmesi için elinden geleni yapmaktadır.

-adaya bir kayık yardımıyla giden musashi, kayıkçıyla olan sohbeti sırasında yedek küreği yontarak bir tahta kılıç yaptı. sonrasında adaya varana kadar uzanarak dinlendi.
* burada da rakibin karşısında seni yenmek için bir kılıca ihtiyacım yok!' denilerek ilk stratejinin tersi uygulanmak istenmektedir. beş çember - ateş kitabı bölümünde anlattığı rakibin aklını karıştırma taktiği.

-kayık kıyıya yanaşırken musashi dalgaların içine atlayarak kıyıda kendisini iki saattir güneşin altında bekleyen rakibi sasaki kojiro'ya doğru elindeki kürekten bozma bokken ile koşmaya başladı. kojiro ise bizenli nagamitsu usta'nın imalatı olan nodachiyi (katanadan daha uzun bir kılıç) kınından çıkardı ve kınını bir kenara fırlattı. bunun üzerine musashi "o kına artık ihtiyacın olmayacak" gibi ağır bir söz söyledi.
* hem rakibi uzun süre bekletmiş hem de altından kalkılamayacak bir söz söyleyerek deli etmiştir, amaç rakibi sinirlendirerek hataya zorlamaktır.

-kojiro ilk hamlesini yaptığı sırada düşmandan önce davranma yöntemlerinden ikincisi olan tai no sen (insiyatifi bekleme) yöntemiyle sopayı koijuro'nun kafasına indirdi. kojiro yere yıkılırken kılıcı musashi'nin paçalı eteğini ve başındaki havluyu kesti. kojiro kanlar içinde yerde yatarken, musashi öğrenciler ve refakatçiler tarafından sağ bırakılmayacağını düşünerek iki kılıcını da çekip, şaşkına dönen şahitleri başıyla selamlayarak sandala doğru topuklamıştır.
* musashi'nin kojiro'yu tek hamlede alt etmesini yine onun stratejilerinden biri olan güneşi arkaya alma taktiğine bağlanır. (beş çember kitabı - ateş kitabı bölümü mekana bağlı saldırı)

musashi bu karşılaşmadan sonra hiçbir düellosunda gerçek kılıç kullanmadı, ve hepsinde de galip geldi.

1634 yılında strateji yolunu tam anlamıyla kavradığını ifade eder. 19 mayıs 1945'te ölümünden birkaç hafta önce iki yıldır inzivada olduğu reigendo mağarasında öğrencisi teruo nobuyuki'ye ithafen beş çember kitabı'nı (go rin no sho) yazdı. bu gün japonyanın en ünlü kılıç ustası olarak bilinir. hatta kılıç ustalığından öte kensai (kılıç piri) ünvanına sahiptir.

kitaptan bazı güzel ayrıntılar:

"strateji yolunu kavradığında anlayamayacağın hiçbirşey kalmayacaktır. yolu herşeyde göreceksin."

"tüm mesleklerin yollarını incele."

bu iki sözün hakkını vermiş ve sadece kılıç ustalığı değil, çini resim sanatında en iyilerden biri olmuştur. tahta oymacılığı, kılıç yapımı, şiir yazma, beste yapma gibi birçok alanda geliştirdiği "strateji yolu"nu kullanarak döneminin en saygın ustalarıyla yarışmıştır.

musashi, strateji yolu'nu şu ilkelerle özetler:

1. dürüst düşünceden sapma.

2. ögrenme, temrindedir.

3. her sanatla tanış.

4. bütün mesleklerin yollarını ögren.

5. dünyevi konularda kazançla kayıbı ayırdet.

6. herşeye ilişkin sezgisel yargı ve anlayışın olsun.

7. görülmeyen şeyleri algıla.

8. en küçük ayrıntıyı dahi önemse.

9. yararı olmayan şeyi yapma.

>>
devamını gör...
hayatını anlatan çizgi roman için (bkz: vagabond)

hikayesi ve çizimleri (bkz: takehiko inoue)'ye ait manga. 1998-2015 yılları arasında toplamda 327 bölüm (37 cilt) çıkmıştır ve hikaye çok heyecanlı bir noktada kalmıştır, ara vermiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

aksiyon, seinen, macera, dram, tarihi, samuray türlerine ait manga, 16. yüzyıl japonya'sında shinmen takezou adında vahşi ve agresif bir genç adamın güç arayışını anlatır.

hikaye, kendilerine isim yapmak amacıyla köyünden ayrılan takezou ve yakın arkadaşı matahachi'nin katıldığı ve canlarını zar zor kurtarabildikleri bir savaş sahnesiyle başlar. sonrasında ikilinin yolları ayrılır, köye geri dönen takezou arkadaşının katili olarak suçlanır ve bir ağaca asılarak ölüme terk edilir. şiddete eğilimli geçmişi sebebiyle şeytanın çocuğu olarak da adlandırılan takezou'ya acıyan gezgin bir keşiş ise onu gizlice serbest bırakır ve ona miyamoto musashi adını verir.

vagabond tarihin en büyük kılıç ustalarından biri olan ve "kılıç bilgini" (bkz: kensei) ünvanını alan miyamoto musashi'nin hayatını anlatır. güneşin altında yenilmez olmak için yolculuğuna başlayan musashi, yenilmezliğin gerçek anlamını sorgulayacaktır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


-kimi iddialara göre mangakanın sağlık sorunlarından ötürü- 2015 mayıs ayından beri yeni bölüm çıkmamıştır. beklemekteyiz.

çok güçlü ve derin bir hikayesi vardır. çizimleri başlı başına sanat eseridir. okunması şiddetle tavsiye edilir. buradan

görsel şölen:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
"başta zor gelebilir ama her şey başta zor gelir." sözüyle ne zaman yalpalasam, pes etmeye kalksam elimden tutmuş olan japon kılıç ustası.
devamını gör...
1584/1645 yılları arasında yaşamış japon kılıç ustası.
tarihte en iyi kılıç üstatları arasında gösterilir.
hiyoho niten içi-riyu stilinin babası/ öncüsü kabul edilir.
beş çember kitabı yazdığı kitaplar arasındadır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
www.bushidokarate.ie/miyamo...
devamını gör...
öyle havalı gözüktüğüne bakmayın
çok pislik bi adamdır bu
düşmanlarına tuzaklar kurarak kazanmıştır genelde.
kurduğu tuzaklar mertliğe yaraşmayan tuzaklardır.
devamını gör...
sasaki kojiro ile olan duellosu çok efsanevidir.
vagabond adlı mangada bu iki efsanevi savaşçının hikayeleri anlatılır. manga daha bitmedi. mangakası da yazmıyor. başlamak isteyen ona göre başlasın.
devamını gör...
başta zor gelebilir ama her şey başta zor gelir sözünün sahibi 1584/1645 yılları arasında yaşamış japon kılıç ustası.
tarihte en iyi kılıç üstatları arasında gösterilir.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

"kadınları sevmeyi bırakıyorum"

demirci mehmet efe artık daha fazla dayanamamış; "işte bunu yapmayacaktın toronaga!" demiş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"miyamoto musashi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim