“abartı” anlamına gelen kelimedir.
devamını gör...
ata sporumuzdur. (bkz: bire bin katmak)
devamını gör...
abartma sanatıdır. pireyi deve yapan türk insanının en iyi olduğu sanattır.
devamını gör...
dedikodunun tuzu biberi.
devamını gör...
'abartma' anlamına gelen sözcüktür.

aklıma ismet özel'den bir dize getirmektedir:

"sevmek mübalağa sanatıdır; abartın."
devamını gör...
anlatımı etkili kılmak için düşünceyi ya da bir hakikati fazla büyütme veya küçültme biçiminde uygulanan söz sanatına denir.
devamını gör...
bazı insanların sanat yaptığı, "abartma" anlamına gelen kelimedir.
devamını gör...
sadece severken yapın..
devamını gör...
konuşurken kullanmaktan keyif aldığım bir kelimedir havalı geliyor bir kere.

mübalağa etmiyorum diyince abartmadığımın iyice anlaşıldığını düşünüyorum.
devamını gör...
#3092239,(bkz: abartı)
günümüzde daha çok söz sanatı anlamında kullanılır.
edebiyat bakımından iskender pala şöyle bir not düşmüş mübalağalı söz sanatı hakkında

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bu kelimenin kökeni olan blg'ye dayanarak zamanında yazılmış sıkıcı bir tarzda olsa da güzel bulduğum bir etimolojik hikaye vardır,[kendisi yazdı diye demiyor hani]
kendisi mübalagat=abartma;
kökü belagat=sözbilimi, retorik demek bazen edebiyat anlamında kullanıldığı bile oluyor.
onun kökü de blg,
bu kökten büluğ yani ergen kelimesi de türemiş ama aslında ergen-erişkin ikinci anlamı ilk anlamı bir hedefe ulaşma; varma , ermedir.

ibriğin ağzına da zaten büluğ denir.(bkz. derleme sözlüğü) ama bu muhtemelen yansıma sözcük çünkü bir bağlantı yok gibi gözüküyor; bilen bilir ibrikten su dökerken *blu,bulu*diye bir ses gelir.

büluğ kelimesinin ilk anlamını temel alarak iblağ kelimesi türemiş ulaştırma demek. te+bliğ hali ise bunun bildiri versiyonu oluyor, teblig+at ise bildirim oluyor; tebligatın gönderildiği kişi bildirilen kişi oluyor,o kişinin yaptığı şey bildirilme oluyor, bu ise tebellüğ. bir bakıma tüm dava açma sürecinin kökenini öğrendik ama çok sırıtan bir istisnai durumdur ki tüm bunlar arasında belge kelimesi bunlara yakın gelse de apayrı kökenlere dayanıyor. (bkz: belge) (bkz: moğolca)
akillara iki tane soru geliyor madem kendi kültüründe böyle bir kelime vardı niye tüm hukuk sistemini bu kökene dayandirmadin bir diğeri madem külliyen araba özendin bağımsız ve adil davrandığını savunduğun hukukta bile niye tek bir kelimeyi belge olarak bırakıpta onu da arapçadan almadın (bu eskiden yazdığım bir blg kökeni üzerine derleme şuan aklıma geldi ki son sorduğum sorudan geri durmamışlar hâlihazırda belgeden çok evrak kullanılıyor o da malûm çok tahmin edilibilitesi zor olmayan bir dil olan arapçadan geliyor. )
(bkz: evrak)
devamını gör...
(bkz: abartı)
(bkz: şişirme)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mübalağa" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim