eskiden kullanılan bir tedavi yöntemi. şimdi anlamadığım şey mumyayı parçalayıp toz haline getirip oralarına buralarına mı sürüyorlarmış? kimse biz ne yapıyoruz ya dememiş mi 400 yıl boyunca?

buradan
devamını gör...
yaran yanlış anlamalara kurban edilmiş bir konu.

mumya tozu, avrupa'yı 500 yıl boyunca mumya yamyamlığına iten toz. çünkü bu tozun hıyarcıklı vebadan baş ve diş ağrısına kadar her türlü hastalığı iyileştirebileceğine inanmışlardı. mumyalar yüzyıllarca ilaç üreticileri tarafından toz haline getirildi ve daha sonra iksirlerinde kullanıldı.

"mumia," mezarlarından çıkartılarak, büyük şehirlerin limanlarından zengin ingilizlere üç kuruş karşılığında satılarak avrupa'ya getirilen eski mısırlıların bandajlı cesetlerinden elde edilen tıbbi bir madde olarak orta çağ’dan 19. yüzyıla kadar kullanıldı. viktoria dönemi'nde, eğer mumya binlerce yıldır yaşıyorsa, yaşayan bir insanın güzelliğini ve sağlığını da koruyacağına ve hatta her türlü mide hastalığını ve epilepsiyi tedavi edeceğine inanarak önce ingilizlerin sonra fransız, alman ve italyan seçkinleri arasında mumyaların bandajlarını açmak bir zengin eğlencesi halini bile aldı.
bir süre sonra işin cılkı çıktı, uyanık tüccarlar mumya süsü vererek taze cesetleri de pazarlamaya başladılar çünkü gerçek mısırlı mumyaların arzı talebi karşılayamıyordu.

esasen konu bir yanlış tecrübeden ibaretti. zira, faydalı olan mumyanın kendisi değil, mumyalama sürecinde bazen kullanılan bitümün idi. şunu da ekleyelim bitümin, mumyacılığın olmazsa olmaz bir maddesi de değildir.

bugün de mumiyo, mumijo, mumia olarak bilinen madde esasen koyu kahverengi veya siyah renkte, katran gibi bir maddedir ve yüksek, dağlık bölgelerdeki kayalardan ve ölüdeniz gibi göllerden toplanır. petrol yataklarının üzerindeki tortul kayaçların gözenek ve çatlaklarından yer kabuğunun hareketleri dolayısıyla açığa çıkar. gerçekten de eski mısır'da da kullanıldığı gibi ağaç gövdelerini ve köklerini böceklerden korumak ve kırık kemikleri stabilize etmek ve bazı döküntüler için lapa yapmak gibi bir dizi insan rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılır. ısıtıldığında akışkandır ama kurutulduğunda sertleşir.

konu ya da yanlışlık mumyaların koyu renkli görünümlerinin bitümin nedeniyle olduğunun düşünülmesinden ve zift kelimesinin farsça karşılığı "mumya"nın latinceye çevrilirken mumyalanmış insan anlamında çevrilmesinden ibaretti.

"mumia" ya da "mumiya" sözcüğü, farsça katran, asfalt ya da bitüm anlamına geliyor.

"mumya", ingilizcede "mummy", fransızcada "momie"

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bir mumyanın incelenmesi, paul dominique philippoteaux c 1891.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynak
kaynak
kaynak
devamını gör...
18. yüzyıl başından 19. yüzyıl sonlarına kadar kahverengi boya üretiminde kullanılmıştır. bu dönemde pek çok ressamın mumya tozu ile üretilen kahverengi boyaları kullandığı biliniyor. rengin adı da bu bilgiyi içeriyor: mummy brown.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mumya tozu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim