organik ışık yayan diyot ya da organik led.

bir çeşit led teknolojisi olan bu ışık kaynakları, led'lere kıyasla çok daha az enerji kullanan ve üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ışık yayan organik film tabakalarından oluşur. ayrıca yine led'lere kıyasla oldukça da hafif ve esnektirler. ancak onlardan daha pahalı ve kısa ömürlü olmak gibi dezavantajları da vardır. yine de bu konuda yapılan çalışmalar, kullanım ömrünü uzatmaya yönelik gelişmeler sağlıyor her geçen gün.

günümüzde özellikle televizyon, bilgisayar gibi monitörlü elektronik cihazlarda yahut aydınlatma alanlarında kullanımı tercih ediliyor çünkü bunlar led'ler gibi sadece arkadan ışık vermek yerine, ışığın renklerini de ayarlıyor. örneğin lcd televizyonlarda bu iş 2 ayrı bölümle hallediliyor: birinci bölüm, ekrana gerekli olan ışığı sağlayan led iken diğer bölüm de bunu piksellere göre renklendiren ve esas görüntüyü üreten lcd panel. oled bunları tek başına halledebiliyor. görüntü kalitesi oldukça iyi olan bir teknoloji. üstelik istenen her boyuta göre de üretilebiliyor.

oled teknolojisi kullanılarak üretilen televizyonların bir avantajı daha var: ekrana nereden bakarsanız bakın, izlediğiniz herhangi bir şeyi aynı kalitede görebilirsiniz. renk değişimi, kenar kararması gibi birtakım sorunlar bu televizyonlarda görülmez.

ancaaaak...

oled televizyon demişken yanma ya da görüntü tutma denen soruna değinmeden de geçmeyeyim.

burada yanma olarak bahsettiğimiz şey, ekranın bir bölümünün görüntüsünün bozulmasına neden olan bir sorun. üzerine ışık düşen birçok elektronik aygıtta rastlayabileceğimiz ve gürültü olarak adlandırılan bu sorun, bu televizyonlarda da mevcut.

uzun süreli olarak sabit kalan görüntüler yanmaya neden oluyor. aslında bu olay eski teknolojilerde de karşılaştığımız bir sıkıntı. mesela izlediğiniz kanalın logosu, televizyonun hep aynı bölgesinde sabit olarak saatlerce durur. bu da oraya denk gelen piksellerde bir çeşit bozulmaya neden olur. yalnız tabii uzun sürelerden kastımız gerçekten birkaç yüz hatta binlerce saat gibi süreler... elbette bir kişi oturup 500 saat boyunca kesintisiz olarak televizyon izlemez ama hep aynı kanal ya da kanalları izlemeniz durumunda, bir noktadan sonra yine de bu yanma olayıyla karşılaşabilirsiniz.

bunu çözmek için meşhur markalar tabii ki bazı yöntemler uyguluyor. mesela pixel shifting denen olay... bu, sabit olan görüntünün olduğu bölgede piksellerin yerini değiştirmek suretiyle gerçekleştiriliyor. siz her ne kadar doğrudan net bir şekilde görmeseniz de, o bölgede bir hareketlilik oluşturuluyor. yine ekran koruyucu ya da clear panel noise gibi birtakım özellikler, görüntünün sabitlikten kurtarılması için kullanılan bazı yöntemler. ekran koruyucu görseller, bu aletlerin içerisinde yüklü şekilde geliyor. bunları silmemek sizin lehinize çünkü bunlar yanmayı önlemek için otomatik olarak devreye giriyor belirli bir süre sonra.

özetle oled teknolojisine sahip bir alet kullanıyorsanız, bu tür özellikleri kapatmamanız önerilir.
devamını gör...
renkleri daha canlı sunan, pikselleşme sorununu tamamen sonlandıran, kontrast oranları çok fazla olan, başta lcd olmak üzere kendinden önceki teknolojik monitörlere göre daha net renkler gösterebilen ve son dönem tv ve bilgisayar monitörlerinde sıklıkla tercih edilen bir ekran teknolojisi.
devamını gör...
sony 2007 yılında ilk oled tv'yi piyasaya sunmuştu. neredeyse ipad ekranı boyutundaydı. normal bir televizyondan 5-10 kat daha pahalıydı.
en.wikipedia.org/wiki/Sony_...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"oled" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim