roman / edebiyat
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

osamu dazai tarafından kaleme alınan japon klasiği.

kitap, 1945'in ağustos-aralık ayları arasında bir gencin şair arkadaşına gönderdiği 13 mektuptan oluşuyor. tarlakuşu lakaplı kahramanımız, 20 yaşında tüberküloz hastası bir genç. tüberküloz hastalarının tedavi edildiği bir sağlık dojosunda geçen günlerini, oradaki hasta ve asistanlarla ilişkilerini, hayata dair umutsuz bakış açısını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. o sırada ikinci dünya savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan japonya'ya da ışık tutan yazarın, aslında bunu hasta bir adamın iyileşmesiyle ilişkilendirdiği çok açık. hem tarlakuşu'nun hem de diğer karakterlerin savaşı değerlendirme biçimleri çok güçlü ve aydın bir bakışa sahip. yenilginin değil tekrar ayağa kalkmanın daha önemli olduğu vurgulanıyor. pişmanlık ve geçmişe dönük eleştiriler değil, şimdi ve gelecek konuşuluyor. bu düşünceyi hem diyaloglarla doğrudan hem de tarlakuşu'nun değişimiyle dolaylı olarak görüyoruz.

tarlakuşu, hayata karşı ilgisiz ve umutsuz bir gençken zamanla değiştiğini, sağlıklı bir düşünme biçimine sahip olduğunu görüyoruz. değişimini kendisi de görüyor ve zaten bilinçli sürdürdüğü bu hâlini "yeni adam" olarak adlandırıyor. yaşam ve ölüme büyük anlamlar yüklemiyor, onları birbirinin zıttı olarak değerlendirmiyor. umudun insan için kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. kitaba ismini veren de bu anlayışını açıklamak için kullandığı metafor:


"pandora'nın kutusu hikâyesini bilirsin. açılmaması gereken kutu açılır açılmaz hastalık, keder, kıskançlık, açgözlülük, şüphe, ihanet, açlık ve kin gibi akla gelebilecek her türlü kötülük ve uğursuzluk kutudan sürünerek kaçmış, gökyüzünü kaplayarak uçup gitmiş. bundan sonra, insanlar ne yazık ki sonsuza kadar sefalet içinde acı çekip kıvranmak zorunda kalmış. ancak kutunun köşesinde haşhaş tanesi kadar küçük, parıldayan bir taş kalmış ve taşın üzerine belli belirsiz "umut" kelimesi yazılıymış. buna çok önceden karar verilmiştir. insanlar için umutsuzluk denilen şey imkânsızdır. insanlar genellikle umutla kandırılır; ama aynı zamanda "umutsuzluk” kavramıyla da aynı şekilde kandırılırlar."


tek taraflı mektuplardan oluşsa da hikayenin akıp gittiğini görüyoruz. sahtelik hissi katmayacak ölçüde, karşı tarafın görmediğimiz mektuplarına atıfta bulunulmuş. bu sebeple kafa karıştırmadığını ve eksik kalan bir şey olmadığını söyleyebiliriz. su gibi akıp giden, okuması oldukça keyifli bir kitap. ayrıca yazarı git gide daha iyi tanıyor olmaktan memnunum.
devamını gör...
bir osamu dazai kitabıdır.

pandora ve kutusu ile ilgili miti herkes bilir. dillere pelesenk olmuş bir mittir bu. zeus'un pandora'ya hediye ettiği ve açılmamasını öğütlediği kutuyu açan pandora bütün kötülükleri dünyaya salar. ancak kutuyu son anda can havliyle kapatınca içinde sadece umut kalır. bu hikayeden isminin alan bu kitap da bir umut öyküsü.

osamu dazai dev bir yazar. burası kesin. ne zaman elime osamu dazai kitabı alsam içinde büyük ve görkemli olaylar arifesinde insanın içine dolan o heyecan ve korkuyu hissediyorum. tuhaf bir duygu, biliyorum ama bundan eşsiz bir haz da alıyorum.

bir sanatoryumda hasta ve yorgun, dahası umutsuz bir şekilde tedavi olmayı bekleyen tarlakuşu zaman içinde bir umut hatta birkaç umut kıvılcımı yakalamaya başlar. en yakın arkadaşına yazdığı mektuplar ile hasta genç adamın adım adım ışığa çıkışını okuyoruz. umudunu kaybettiği anlardan başlayıp içinden yeninden yeşeren umutlarla aydınlık günlerden çıkışı ile kahramanımız ile bir bağ kurar gibi oluyoruz.

insanların ve ülkelerinin kaderleri birbirine çok benzer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pandora'nın kutusu (kitap)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim