1.
öncelikle yazı epey uzun oldu. böyle planlamamıştım ama bir şekilde bayağı detaylı bir tanıma dönüştü. en alta resmini koyduğum yeni haberi görünce bu başlığı açayım demiştim ama bu kadar hayvani bir yazı yazmak gibi bir şey kafamda yoktu. haha.
paramount pictures corporation
film ve televizyon alanlarında faaliyet gösteren amerikan prodüksiyon ve dağıtım şirketidir ve paramount global'ın isimdaş yan kuruluşudur. dünyadaki en eski 6. film stüdyosudur ve abd'de universal pictures'tan sonra en eski ikincisidir.
firmanın 3 kurucusu olduğundan bahsedilmektedir: adolph zukor, jesse l. jasky ve william wadsworth hodkinson. yazının geri kalanında bu olay detaylandırılacaktır.
şirketin kurucularından biri olan adolph zukor, hayatının çoğunu bu firmayı kurmak ve süpervizörlüğünü yapmakla geçirmiştir ve paramount pictures'ın "entertainment" sektörünün en büyük ve başarılı kuruluşlarından biri olmasında kendisinin yadsınamaz bir payı vardır. zukor, 1873 macaristan doğumlu biri olsa da 15 yaşında abd'ye gelmiştir ve buraya vardığında yalnızca yeleğinin gizli cebinde 40 doları vardır. east side'daki bir kürkçü dükkanında yerleri silme/süpürme işi yapmakla başladığı abd'deki meslek kariyerinde, yüzyılın dönümüyle birlikte chicago'da çok iyi iş yapan bir kürkçü firmasının sahibi olmuştur kendisi.
sonrasında yeni yatırım alanlarına girme amacıyla new york'a dönen zukor, jetonla çalışan makinelerin bulunduğu oyun salonları (penny arcades) sahibi mitchell mark ile tanışmış ve bu ikisi, zukor'un arkadaşı marcus loew'in de iştirakıyla automatic vaudeville arcades company adlı şirketi kurmuşlardır. bu zamanlardaki bu oyun makinelerinde bir müşteri makineye jeton atınca kısa bir film izleyebiliyordur. notum: jeton demişken... abd'de bu bozuk para oluyor aslında. bizdeki atari salonlarında genelde parayla jeton satın alırdık ama abd'de direkt "quarter" atarak oyun oynanırdı. zaten "penny arcade" dendiğine göre, o eski zamanlardaki bu tür makinelere de jeton olarak bozuk para atılıyor olmalı. o zamanlarda bu aktivite/iş hem popüler hem de karlıdır. kısa süre sonra "nickelodeon" denen aktiviteyle/eğlenceyle ilgili kendi ayrı şirketlerini kurmuşlardır bu isimler. bu makinelerde ise 5 sent karşılığında film izleyebiliyordur müşterileri.
buradan da varyete şovlarına geçmiştir bu isimler ve burada filmler ve varyete oyunları bir şekilde kombine ediliyordur.
ancak zukor'un aklına film prodüksiyonuyla ilgili işler düşmüştür, özellikle de uzun gösterimler... (bu zamana kadar filmler tek makaraya sığacak biçimde yapılıyordur ve/ya 10 dakikayla sınırlanıyordur yani en büyük film disttibütörleri ve lisans vericileri konsorsiyumu böyle bir standart belirlemiştir.) bunun üzerine ise haklarını loew'e satan zukor, dört makaralık, bir fransız prodüksiyonu olan, başkarakterini sarah bernhardt'ın oynadığı queen elizabeth (orijinal adı: les amours de la reine élisabeth) isimli yapımın amerikan dağıtım haklarını satın almıştır. new york'taki lyceum theatre'da olağanüstü başarılı bir açılış yapan film ize zukor'un yolunu sonuna kadar açmıştır.
1914 senesine geldiğimizde, paramount pictures'ın kurucularından bir diğeri olan jesse lasky ve adoph zukor, tanışırlar. lasky de filmcilik sektöründe belli bir deneyimi ve başarıları olan biridir. zukor da queen elizabeth ile yaşadığı, kariyerindeki dönemeç noktasından bu zamana kadar başka önemli işler yapagelmiştir. 1916 senesinde zukor lasky'ye famous players-lasky şirketinde %50-50 ortaklık teklif edince teklifi müstakbel ortağı tarafından bir fırsat olarak görülüp hemen kabul edilmiştir. hatta lasky'nin bu teklif karşısında gururu okşanmıştır ve çok karlı bir geleceğin ikisini de beklediğini öngörmüş, zukor'un şirketin başkanı olmasına izin vermiş, kendisi de prodüksiyonlardan sorumlu başkan yardımcısı olmayı kabul etmiştir. cecil demille ise bu yeni ortaklıklarında direktör olmuştur.
iki ay sonrasında, zukor, paramount firmasının hisselerinin çoğunu satın almıştır. bu esnada ise famous players-lasky'nin yaratıcılık/üretim temposu o denli yüksektir ki 1916-1921 yılları arasında haftada ortalama 2'den fazla film gelmiştir şirketten. fakat firmanın ismi tuhaf bulunduğundan paramount olarak değiştirilmiştir ve günümüzde bile en çok bilinen firmalardan biri nihai ismine ulaşmıştır. bundan kısa süre sonraysa, film endüstrisinin en meşhur sloganlarından biri olan ”if it’s a paramount picture it’s the best show in town” (çevirisi: "eğer bir paramount filmiyse o şehirdeki en iyi şovdur/gösterimdir")
1920'lerin başlarında ve ortalarında hızla genişleyen/büyüyen paramount için zukor, başlarda büyük sinema salonu ağları inşa etmeye veya bunlar için uygun binalar satın almaya başlamıştır. 1924'e geldiğimizde ise işi iyice büyütüp denizaşırı ülkelerde, şirketlerine bağlı paris paramount ve london plaza'nın açılışlarını yapmıştır. bu esnada da paramount, dünya çapında bir dağıtım ağı kurmuş ve londra, berlin ve bombay'da da stüdyolar açmıştır.
şirketin bundan sonraki kaderi sürekli yükselen başarılarla ve temiz sayfalarla devam etmemiştir. 1923 senesindeki, gişe canavarı ve sessiz film konusundaki şirketin zirvesi olan ten commandments sonrasında büyük bir skandal patlamıştır filmle alakalı olarak ve bunun sonucunda da demille'in o zamana kadar büyük ilgi ve saygı gören prodüksiyonlarına farklı bir gözle bakılmaya başlanmıştır. neticede, demille ile zukor, sanatsal farklılıklar ve yükselen masraflar yüzünden tartışmış ve demille firmayı terk etmiştir.
paramount'un gelirleri yıldan yıla artıyor olsa da zukor, şirketinin piyasayı domine etmeyi sürdürmesini adeta takıntı yapmıştır ve bu uğurda dev bir sinema salonu satın alma girişimi başlatmış ve bunun sonucunda 1930 senesinde firmaya bağlı neredeyse 2.000 film gösterimi ünitesine kavuşulmuştur. ancak 1932'de, büyük buhran'ın etkisi zirvedeyken paramount pictures da bundan nasibini almıştır. buradaki ana problem, publix denen dev sinema salonu zincirleri ve bunların üzerine kurulu olduğu sistemin değişen dönem şartlarıyla çakışması olmuştur ve paramount-publix deyim yerindeyse batmıştır ancak 1935 yılında paramount pictures inc. adıyla yeniden kurulmuştur.
1948'de abd yüce mahkemesi, paramount da dahil 7 büyük film stüdyosunun film dağıtımı ve gösteriminde sherman antitrust act'i ihlal ettikleri gerekçesiyle faaliyetlerini sınırlandırmıştır. artık filmlerin nerede ve ne zaman gösterileceğini dikte edemeyecek durumda olan paramount ve diğer dev film stüdyoları daha az sayıda ama daha maliyetli filmler yaptıkları bir sürece girmek durumunda kalmıştır. buna rağmen paramount'un 40'ları ve 50'leri tümden kötü geçirdiğini söyleyemeyiz.
1960'lara geldiğimizdeyse paramount pictures, joseph e. levine, inc. şirketiyle birleşmiştir. 1966 yılında ise gulf + western ındustries, paramount'un kontrolünü eline almıştır. öncesinde çok yönlü bir holding olan gulf + western, bu birleşmeyle birlikte medya ve iletişim alanlarına fokuslanılan bir yöne girmiştir ve firmadaki paramount pictures'ın etkisini belgeler nitelikte adı 1989'da paramount communications inc. olmuştur.
1930'ları ve 40'ları iniş-çıkışlarla geçiren dev şirketin yetkilileri, 40'ların sonunda ise televizyonların insanların hayatındaki önemi ve gelecekte vazgeçilemez olacağını görüp bu sektörden uzak kalmaması gerektiğini düşünmüştür ve 1948'de, television productions, inc. şirketleri aracılığıyla paramount television network'ü kurmuşlardır. özellikle 60'lardan itibaren televizyonculuk sektöründe de devasa başarılı işler yapmaya başlayan paramount communications, 1994 senesinde ise viacom inc.'in çatısı altına girmiştir.
21. yüzyılın başlarında viacom inc. zor zamanlar geçiriyordur ve viacom ile cbs corporation isimleriyle iki ayrı şirkete bölünür. paramount pictures hala viacom'un bünyesindedir ancak paramount television diğer şirkete geçirilmiştir. paramount'un film ve televizyon üniteleri iki ayrı şirkette devam etseler de birbirleriyle bağlantılı işler üretmeye devam etmekten de geri durmamışlardır.
2016'da, viacom; paramount pictures'ın hisselerinin %49'unu wang jianlin’in dalian wanda adlı eğlence/şov işleri yapan çin merkezli holdingine satılmasının görüşüldüğünü açıklamıştır. bu açıklama da paramount'un gişede zor durumda olduğu bir dönemde yapılmıştır. bu anlaşma sonrasında iptal edilse de, sonrasında iki büyük çinli film şirketi paramount pictures'a büyük yatırımlar yapmıştır.
şirketin kökenleri 1912 senesine gitse de, önceden progressive pictures olarak bilinen paramount pictures corporation, utah'lı sinema sahibi ve film dağıtımcısı w. w. hodkinson tarafından, 5 daha küçük firmanın satın alınıp birleştirilmesiyle/kaynaştırılmasıyla 8 mayıs 1914'te kurulmuştur. aynı senenin 15 mayısında ise hodkinson, famous players film company, the lasky company ve bosworth, inc. ile, filmlerinin dağıtımı için 5 senelik bir sözleşme imzalamıştır ve onlara pazara açılma fırsatını sunmuştur. aktör, yönetmen ve prodüktör hobart bosworth bir dizi jack london filminin prodüksiyonuyla ilgilenmeye başlamıştır. paramount pictures, ulusal çaptaki distrübitörlükte ilk başarı kazanan şirket olmuştur; bu zamana kadar filmler eyalet bazında veya bölgesel çapta satılıyordur ve bu da film prödüktörlerine daha pahalıya patlıyordur. ek olarak, famous players ve lasky kişilere özel girişimlerken, paramount pictures ise bir şirkettir.
benim bu yukarıdan anladığım kadarıyla bu üçü de önemli isimler paramount pictures için ama firmayı paramount pictures corporation haline getiren ve dolayısıyla tam kurumsal bir şirket yapan kişi hodkinson olmuştur. "established by" deniyor, hodkinson'dan bahsedilirken. yani esas kurucular (founders) zukor ile birlikte lasky, bunu tam kurumsal bir şirket haline getiren veya gelmesine vesile olan kişiyse hodkinson diyebiliriz gibi geldi bana. 1916'da hodkinson'ı şutlamışlar bu arada aralarından, onun hisselerini satın alarak. haha.
1916 senesinde film prodüktörü adolph zukor, kontratları altındaki 24 aktör ve aktrisi temsil eden aynı sayıdaki yıldızı şirketin logosuna koymuştur. 1967 senesinde yıldız sayısı 22'ye düşürülmüştür ve bu "gizli" anlam geçerliliğini yitirmiştir. 2014 senesinde paramount pictures, tüm filmlerini sadece dijital formatta yayıma/dağıtıma çıkaran ilk majör hollywood stüdyosu olmuştur. şirketin genel merkezi hollywood/kaliforniya'da yer alır.
burada bu şirketten çıkan veya konuyla bağlantılı filmlerden bahsetmek gibi bir işe girişmedim, bir iki tane tarihi olarak ve ve film mahiyetinin ötesinde önemli olanlar dışında zira nice on yıl içinde sayısız önemli film, bu firmadan çıktı. yani bir ikisinden bahsetsem, başka birçoğu eksik kalacaktı. veya bir dönemdeki önemli filmlerinden bahsetsem, diğer dönemlerdekiler noksan olacaktı. zaten hepsinden bahsetsem kimse bu yazıyı okumazdı. *
bu aşağıdaki yeni logo sanırım henüz netleşmemiş ama yakın zamandaki bir yatırımcı sunumunda paylaşılmış da. son bilgilere göre paramount pictures, skydance ile birleşme evresindeymiş. bu aşağıdaki "yeni logo"daki paramount yazısında da skydance'in logosunun stili kullanılmış.
kaynaklar:
www.britannica.com/money/Pa...
www.encyclopedia.com/books/...
en.wikipedia.org/wiki/Param...
paramount pictures corporation
film ve televizyon alanlarında faaliyet gösteren amerikan prodüksiyon ve dağıtım şirketidir ve paramount global'ın isimdaş yan kuruluşudur. dünyadaki en eski 6. film stüdyosudur ve abd'de universal pictures'tan sonra en eski ikincisidir.
firmanın 3 kurucusu olduğundan bahsedilmektedir: adolph zukor, jesse l. jasky ve william wadsworth hodkinson. yazının geri kalanında bu olay detaylandırılacaktır.
şirketin kurucularından biri olan adolph zukor, hayatının çoğunu bu firmayı kurmak ve süpervizörlüğünü yapmakla geçirmiştir ve paramount pictures'ın "entertainment" sektörünün en büyük ve başarılı kuruluşlarından biri olmasında kendisinin yadsınamaz bir payı vardır. zukor, 1873 macaristan doğumlu biri olsa da 15 yaşında abd'ye gelmiştir ve buraya vardığında yalnızca yeleğinin gizli cebinde 40 doları vardır. east side'daki bir kürkçü dükkanında yerleri silme/süpürme işi yapmakla başladığı abd'deki meslek kariyerinde, yüzyılın dönümüyle birlikte chicago'da çok iyi iş yapan bir kürkçü firmasının sahibi olmuştur kendisi.
sonrasında yeni yatırım alanlarına girme amacıyla new york'a dönen zukor, jetonla çalışan makinelerin bulunduğu oyun salonları (penny arcades) sahibi mitchell mark ile tanışmış ve bu ikisi, zukor'un arkadaşı marcus loew'in de iştirakıyla automatic vaudeville arcades company adlı şirketi kurmuşlardır. bu zamanlardaki bu oyun makinelerinde bir müşteri makineye jeton atınca kısa bir film izleyebiliyordur. notum: jeton demişken... abd'de bu bozuk para oluyor aslında. bizdeki atari salonlarında genelde parayla jeton satın alırdık ama abd'de direkt "quarter" atarak oyun oynanırdı. zaten "penny arcade" dendiğine göre, o eski zamanlardaki bu tür makinelere de jeton olarak bozuk para atılıyor olmalı. o zamanlarda bu aktivite/iş hem popüler hem de karlıdır. kısa süre sonra "nickelodeon" denen aktiviteyle/eğlenceyle ilgili kendi ayrı şirketlerini kurmuşlardır bu isimler. bu makinelerde ise 5 sent karşılığında film izleyebiliyordur müşterileri.
buradan da varyete şovlarına geçmiştir bu isimler ve burada filmler ve varyete oyunları bir şekilde kombine ediliyordur.
ancak zukor'un aklına film prodüksiyonuyla ilgili işler düşmüştür, özellikle de uzun gösterimler... (bu zamana kadar filmler tek makaraya sığacak biçimde yapılıyordur ve/ya 10 dakikayla sınırlanıyordur yani en büyük film disttibütörleri ve lisans vericileri konsorsiyumu böyle bir standart belirlemiştir.) bunun üzerine ise haklarını loew'e satan zukor, dört makaralık, bir fransız prodüksiyonu olan, başkarakterini sarah bernhardt'ın oynadığı queen elizabeth (orijinal adı: les amours de la reine élisabeth) isimli yapımın amerikan dağıtım haklarını satın almıştır. new york'taki lyceum theatre'da olağanüstü başarılı bir açılış yapan film ize zukor'un yolunu sonuna kadar açmıştır.
1914 senesine geldiğimizde, paramount pictures'ın kurucularından bir diğeri olan jesse lasky ve adoph zukor, tanışırlar. lasky de filmcilik sektöründe belli bir deneyimi ve başarıları olan biridir. zukor da queen elizabeth ile yaşadığı, kariyerindeki dönemeç noktasından bu zamana kadar başka önemli işler yapagelmiştir. 1916 senesinde zukor lasky'ye famous players-lasky şirketinde %50-50 ortaklık teklif edince teklifi müstakbel ortağı tarafından bir fırsat olarak görülüp hemen kabul edilmiştir. hatta lasky'nin bu teklif karşısında gururu okşanmıştır ve çok karlı bir geleceğin ikisini de beklediğini öngörmüş, zukor'un şirketin başkanı olmasına izin vermiş, kendisi de prodüksiyonlardan sorumlu başkan yardımcısı olmayı kabul etmiştir. cecil demille ise bu yeni ortaklıklarında direktör olmuştur.
iki ay sonrasında, zukor, paramount firmasının hisselerinin çoğunu satın almıştır. bu esnada ise famous players-lasky'nin yaratıcılık/üretim temposu o denli yüksektir ki 1916-1921 yılları arasında haftada ortalama 2'den fazla film gelmiştir şirketten. fakat firmanın ismi tuhaf bulunduğundan paramount olarak değiştirilmiştir ve günümüzde bile en çok bilinen firmalardan biri nihai ismine ulaşmıştır. bundan kısa süre sonraysa, film endüstrisinin en meşhur sloganlarından biri olan ”if it’s a paramount picture it’s the best show in town” (çevirisi: "eğer bir paramount filmiyse o şehirdeki en iyi şovdur/gösterimdir")
1920'lerin başlarında ve ortalarında hızla genişleyen/büyüyen paramount için zukor, başlarda büyük sinema salonu ağları inşa etmeye veya bunlar için uygun binalar satın almaya başlamıştır. 1924'e geldiğimizde ise işi iyice büyütüp denizaşırı ülkelerde, şirketlerine bağlı paris paramount ve london plaza'nın açılışlarını yapmıştır. bu esnada da paramount, dünya çapında bir dağıtım ağı kurmuş ve londra, berlin ve bombay'da da stüdyolar açmıştır.
şirketin bundan sonraki kaderi sürekli yükselen başarılarla ve temiz sayfalarla devam etmemiştir. 1923 senesindeki, gişe canavarı ve sessiz film konusundaki şirketin zirvesi olan ten commandments sonrasında büyük bir skandal patlamıştır filmle alakalı olarak ve bunun sonucunda da demille'in o zamana kadar büyük ilgi ve saygı gören prodüksiyonlarına farklı bir gözle bakılmaya başlanmıştır. neticede, demille ile zukor, sanatsal farklılıklar ve yükselen masraflar yüzünden tartışmış ve demille firmayı terk etmiştir.
paramount'un gelirleri yıldan yıla artıyor olsa da zukor, şirketinin piyasayı domine etmeyi sürdürmesini adeta takıntı yapmıştır ve bu uğurda dev bir sinema salonu satın alma girişimi başlatmış ve bunun sonucunda 1930 senesinde firmaya bağlı neredeyse 2.000 film gösterimi ünitesine kavuşulmuştur. ancak 1932'de, büyük buhran'ın etkisi zirvedeyken paramount pictures da bundan nasibini almıştır. buradaki ana problem, publix denen dev sinema salonu zincirleri ve bunların üzerine kurulu olduğu sistemin değişen dönem şartlarıyla çakışması olmuştur ve paramount-publix deyim yerindeyse batmıştır ancak 1935 yılında paramount pictures inc. adıyla yeniden kurulmuştur.
1948'de abd yüce mahkemesi, paramount da dahil 7 büyük film stüdyosunun film dağıtımı ve gösteriminde sherman antitrust act'i ihlal ettikleri gerekçesiyle faaliyetlerini sınırlandırmıştır. artık filmlerin nerede ve ne zaman gösterileceğini dikte edemeyecek durumda olan paramount ve diğer dev film stüdyoları daha az sayıda ama daha maliyetli filmler yaptıkları bir sürece girmek durumunda kalmıştır. buna rağmen paramount'un 40'ları ve 50'leri tümden kötü geçirdiğini söyleyemeyiz.
1960'lara geldiğimizdeyse paramount pictures, joseph e. levine, inc. şirketiyle birleşmiştir. 1966 yılında ise gulf + western ındustries, paramount'un kontrolünü eline almıştır. öncesinde çok yönlü bir holding olan gulf + western, bu birleşmeyle birlikte medya ve iletişim alanlarına fokuslanılan bir yöne girmiştir ve firmadaki paramount pictures'ın etkisini belgeler nitelikte adı 1989'da paramount communications inc. olmuştur.
1930'ları ve 40'ları iniş-çıkışlarla geçiren dev şirketin yetkilileri, 40'ların sonunda ise televizyonların insanların hayatındaki önemi ve gelecekte vazgeçilemez olacağını görüp bu sektörden uzak kalmaması gerektiğini düşünmüştür ve 1948'de, television productions, inc. şirketleri aracılığıyla paramount television network'ü kurmuşlardır. özellikle 60'lardan itibaren televizyonculuk sektöründe de devasa başarılı işler yapmaya başlayan paramount communications, 1994 senesinde ise viacom inc.'in çatısı altına girmiştir.
21. yüzyılın başlarında viacom inc. zor zamanlar geçiriyordur ve viacom ile cbs corporation isimleriyle iki ayrı şirkete bölünür. paramount pictures hala viacom'un bünyesindedir ancak paramount television diğer şirkete geçirilmiştir. paramount'un film ve televizyon üniteleri iki ayrı şirkette devam etseler de birbirleriyle bağlantılı işler üretmeye devam etmekten de geri durmamışlardır.
2016'da, viacom; paramount pictures'ın hisselerinin %49'unu wang jianlin’in dalian wanda adlı eğlence/şov işleri yapan çin merkezli holdingine satılmasının görüşüldüğünü açıklamıştır. bu açıklama da paramount'un gişede zor durumda olduğu bir dönemde yapılmıştır. bu anlaşma sonrasında iptal edilse de, sonrasında iki büyük çinli film şirketi paramount pictures'a büyük yatırımlar yapmıştır.
şirketin kökenleri 1912 senesine gitse de, önceden progressive pictures olarak bilinen paramount pictures corporation, utah'lı sinema sahibi ve film dağıtımcısı w. w. hodkinson tarafından, 5 daha küçük firmanın satın alınıp birleştirilmesiyle/kaynaştırılmasıyla 8 mayıs 1914'te kurulmuştur. aynı senenin 15 mayısında ise hodkinson, famous players film company, the lasky company ve bosworth, inc. ile, filmlerinin dağıtımı için 5 senelik bir sözleşme imzalamıştır ve onlara pazara açılma fırsatını sunmuştur. aktör, yönetmen ve prodüktör hobart bosworth bir dizi jack london filminin prodüksiyonuyla ilgilenmeye başlamıştır. paramount pictures, ulusal çaptaki distrübitörlükte ilk başarı kazanan şirket olmuştur; bu zamana kadar filmler eyalet bazında veya bölgesel çapta satılıyordur ve bu da film prödüktörlerine daha pahalıya patlıyordur. ek olarak, famous players ve lasky kişilere özel girişimlerken, paramount pictures ise bir şirkettir.
benim bu yukarıdan anladığım kadarıyla bu üçü de önemli isimler paramount pictures için ama firmayı paramount pictures corporation haline getiren ve dolayısıyla tam kurumsal bir şirket yapan kişi hodkinson olmuştur. "established by" deniyor, hodkinson'dan bahsedilirken. yani esas kurucular (founders) zukor ile birlikte lasky, bunu tam kurumsal bir şirket haline getiren veya gelmesine vesile olan kişiyse hodkinson diyebiliriz gibi geldi bana. 1916'da hodkinson'ı şutlamışlar bu arada aralarından, onun hisselerini satın alarak. haha.
1916 senesinde film prodüktörü adolph zukor, kontratları altındaki 24 aktör ve aktrisi temsil eden aynı sayıdaki yıldızı şirketin logosuna koymuştur. 1967 senesinde yıldız sayısı 22'ye düşürülmüştür ve bu "gizli" anlam geçerliliğini yitirmiştir. 2014 senesinde paramount pictures, tüm filmlerini sadece dijital formatta yayıma/dağıtıma çıkaran ilk majör hollywood stüdyosu olmuştur. şirketin genel merkezi hollywood/kaliforniya'da yer alır.
burada bu şirketten çıkan veya konuyla bağlantılı filmlerden bahsetmek gibi bir işe girişmedim, bir iki tane tarihi olarak ve ve film mahiyetinin ötesinde önemli olanlar dışında zira nice on yıl içinde sayısız önemli film, bu firmadan çıktı. yani bir ikisinden bahsetsem, başka birçoğu eksik kalacaktı. veya bir dönemdeki önemli filmlerinden bahsetsem, diğer dönemlerdekiler noksan olacaktı. zaten hepsinden bahsetsem kimse bu yazıyı okumazdı. *
bu aşağıdaki yeni logo sanırım henüz netleşmemiş ama yakın zamandaki bir yatırımcı sunumunda paylaşılmış da. son bilgilere göre paramount pictures, skydance ile birleşme evresindeymiş. bu aşağıdaki "yeni logo"daki paramount yazısında da skydance'in logosunun stili kullanılmış.
kaynaklar:
www.britannica.com/money/Pa...
www.encyclopedia.com/books/...
en.wikipedia.org/wiki/Param...
devamını gör...