genellikle 60 yaş üstü insanlarda görülen, el veya ayakta istemsiz olarak keşkül gibi titreme hastalığıdır.

sigara içildikten sonra kısa süre kendini gösteren nikotin etkisiyle karıştırılmamalıdır.
devamını gör...
dopamin üreten beyin hücrelerinin azalmasıyla birlikte görülen sinsi bir beyin hastalığıdır. titremeler, denge kaybı ve hareketlerde azalma gibi tipik belirtiler görülmektedir. erken teşhis önemlidir fakat ilerleyici bir hastalıktır. tedavi ile sadece hastalığın seyrini yavaşlatabilirsiniz.
devamını gör...
beynin alt kısımlarındaki çekirdeklerin bozulmasıyla meydana gelen bir çeşit sinir sistemi hastalığıdır. genel olarak orta yaşlı bireylerde görülür.

ilk kez 1917 yılında james parkinson'ın "titremeli felç" olarak tanımladığı parkinson hastalığı tedavisiz bir hastalıktır.


bozukluğun asıl temel sebebi; beynin hareketlerini belirleyen bölümlerdir. fakat bozukluğun tam nedeni bilinmemektedir. hastalığın nedeni bilinmiyorsa idyopotik parkinson hastalığı, biliniyorsa da parkinsonien sendromlar adı verilir.

bu sendromlar;
- geçirilmiş beyin enfeksiyonları

- arteioskleroz

- travmalar

- tümörler

vs. dir.


hastalığın temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlamasıdır. titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır.
devamını gör...
elleri, kolları titreyen yaşlı insanlar görürseniz, titremeye sebep olan bu hastalıktır.
devamını gör...
ellerimin aşırı derecede titrediği bi dönem küçük araştırmalarım sonucu ''laaan yoksaaa'' dedirten hastalıktır. esansiyol tremor'müş bendeki. şimdi bendeki titreşmecikse eğer, parkinsondakine zangırdama diyebiliriz. benim gibi kendinize teşhis koyup celallenmeyin hemen titreme varrrr titreme var.
devamını gör...
sinir sisteminde bazal ganglionların yozlaşması ile beyinde dopamin reseptörleri salınım bozukluğuna neden olduğu rijidite maske yüz deride yağlanma tükürük salgısında artma monoton konuşma denge duruş bozukluğu ve küçük adımlarla hızlı yürüyüşü biçimi ile belirgin durumdur.
devamını gör...
marihuana içmenin semptomları azalttığı hastalıktır.
devamını gör...
beynin substansia nigra'daki dopaminerjik desarjın azalmasına bağlı görülen nörolojik hastalıktır.
bu hastalarda para sayar şekilde istirahat tremoru, dişli çark rijiditesi ve hareketleri başlamada güçsüzlük, yavaşlık ile karakterize bradikinezi en temel semptomlarıdır.

buna ek olarak maske yüz, küçük adımlarla yürüme, göz kırpma sayısında azalma,postüral reflekslerin kaybı görülebilmektedir.

bu insanlarda medulla spinalis tutulumu görülmez, derin tendon reflekslerinde artış olmaz.

tedavisinde ilk seçenek ilaç levodopa'dır. buna ek olarak santral sisteme daha yoğun geçebilmesi için dopa dekarboksilaz inhibitörü karbidopa veya benserazid ile kombine kullanılır.
ek olarak santral antikolinerjik biperiden, dopamin agonisti bromokriptin ,kabergolin gibi ajanlar da kullanılabilmektedir.
devamını gör...
sanırım en büyük örneği muhammed ali. ring içinde herkesin içinden geçen, kendine dokundurmayan adam kariyerinin son günlerini elem içinde geçirmiştir. bu hastalığın sonucu el, ayak gibi vücud bölgelerinin istemsiz titremesidir. bununla birlikte hareketlerde ve konuşmalarda yavaşlık görülür.
devamını gör...
merkezi sinir sistemine bağlı dejeneratif bozukluk/ hastalık olarak tanımlanır.
parkinson genellikle yaşlılıkta ve 60 yaş üstünde ortaya çıkar. hasta ise 7/15 yıl içinde ölür.

 tremor, rijidite, hareket yavaşlaması ve yürüme zorluğu belirtileri arasındadır.

tremor/ irade dışı titremelerdir.
rijidite ise kasların şiddetli bir şekilde kasılmasıdır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
aklıma direkt muhammed ali gelir.
devamını gör...
amigdala, limbik sistemin bir parçasıdır. beynin temel bölgelerinden biri olan bu sistem kokuların tanınması ve hatırlanmasında büyük rol oynar.

koku alma duyusundaki büyük ya da küçük ölçekli yetersizliklerin parkinson ve alzheimer hastalıklarına bağlı olarak gelişebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. hatta koku alma sorunları bu iki nörodejeneratif hastalığın erken dönem belirtileri arasında sayılmaktadır.
devamını gör...
daha çok 50 yaş üstü kişileri vuran bir hastalıktır. 60'lı yaşlara gelindiğinde her bin kişi arasında 5 kişide, 70'li yaşlara gelindiğinde bin kişi arasında 10 kişide, yaş 80'lere ulaştığında da bin kişi arasında 50 kişide görülebilir. hem kadın hem erkek hastalığıdır ama erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. parkinson, kalıtsal özelliği olan bir hastalık değildir, hemen herkeste ortaya çıkabilir. eğer ki 50 yaşından önce ortaya çıkmışsa, o kişide kalıtsal geçişler düşünülebilir. hastaların beyninde dopamin hücreleri ölür, hastalığın sebebi de bilinmemektedir. kaslarda sertleşme, yavaş hareket etme, ellerin ve kolların titremesi ile belirti verir. yüz ifadesinin ve göz kırpmanın azalmaya başlar. daha ileri aşamalarda kişi düğme iliklerken, ayakkabısını bağlarken epey zorlanır. yazı yazarken zorlanır, yazdığı el yazısının harflerini küçük yazmaya başlar. denge sorunu ve düşmeler başlar. hasta konuşurken artık uzun cümleler kuramaz, konuşma yavaşlar, yutkunma zorluğu çeker. hasta kendini yorgun hisseder, ağrı ve kramplar artışa geçer. hastalığa ancak yüzeysel bir nörolojik muayene ile tanı konulabilir. ilaçlar ile tedavi yavaşlar, kontrol altına alınır kontrol edilemezse demans hastalığına kadar götürebilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"parkinson" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim