en iyi kırmızı şaraplık üzümlerden biridir ve "pino nuar" diye okunur. fransa başta olmak üzere, güney afrika’dan amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada yetiştirilir. ince kabuklu, hassas bir üzümdür. bakımı büyük özen ister. kırmızı burgonya şaraplarının üzümü olan pinot noir, yumuşak içimli şaraplar verir. şampanya yapımında da chardonnay ve pinot menuer ile kupajda kullanılır.
devamını gör...
ana vatanı fransa'nın burgundy bölgesi, özellikle de côte-d'or'dur. adını fransızca pinot (çam) ve noir (siyah) sözcüklerinden alır. salkımlarının çam kozalağına benzetilmesi sebebiyle bu adı almış olabileceği düşünülmektedir. serin iklim seven pinot noir, bugün dünyanın şaraplık üzüm yetiştirme bölgelerinin yaklaşık %38'inde ekilidir. yalnızca kırmızı şaraplarda değil şampanyalar ve hatta beyaz şaraplar için de kullanılmaktadır. iklime, toprak tipine ve budama tekniklerine duyarlıdır. ince kabuklu ve salkımı sık olduğundan demet çürümesine ve mantar hastalıklarına yatkındır. bu da yetiştirilmesi oldukça zor kılar. kuru sofra şarapları için yetiştirilen pinot noir genellikle düşük verimlidir (şarapçılık literatüründe "düşük verim" kavramı olumlu anlamdadır) ve diğer birçok çeşitten daha hafiftir. köpüklü şaraplarda (şampanya) kullanılmak üzere büyütüldüğünde, genellikle daha yüksek verimlerde kırpılır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pinot noir" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim