pinot noir
başlık "kaynamış sütün üzerindeki ince kaymak tabakası" tarafından 09.02.2021 13:52 tarihinde açılmıştır.
1.
en iyi kırmızı şaraplık üzümlerden biridir ve "pino nuar" diye okunur. fransa başta olmak üzere, güney afrika’dan amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada yetiştirilir. ince kabuklu, hassas bir üzümdür. bakımı büyük özen ister. kırmızı burgonya şaraplarının üzümü olan pinot noir, yumuşak içimli şaraplar verir. şampanya yapımında da chardonnay ve pinot menuer ile kupajda kullanılır.
devamını gör...
2.
ana vatanı fransa'nın burgundy bölgesi, özellikle de côte-d'or'dur. adını fransızca pinot (çam) ve noir (siyah) sözcüklerinden alır. salkımlarının çam kozalağına benzetilmesi sebebiyle bu adı almış olabileceği düşünülmektedir. serin iklim seven pinot noir, bugün dünyanın şaraplık üzüm yetiştirme bölgelerinin yaklaşık %38'inde ekilidir. yalnızca kırmızı şaraplarda değil şampanyalar ve hatta beyaz şaraplar için de kullanılmaktadır. iklime, toprak tipine ve budama tekniklerine duyarlıdır. ince kabuklu ve salkımı sık olduğundan demet çürümesine ve mantar hastalıklarına yatkındır. bu da yetiştirilmesi oldukça zor kılar. kuru sofra şarapları için yetiştirilen pinot noir genellikle düşük verimlidir (şarapçılık literatüründe "düşük verim" kavramı olumlu anlamdadır) ve diğer birçok çeşitten daha hafiftir. köpüklü şaraplarda (şampanya) kullanılmak üzere büyütüldüğünde, genellikle daha yüksek verimlerde kırpılır.
devamını gör...
3.
salkımını, soyunu, sopunu… öyleli. bırak abi. bana ne neyden yapıldıysa? ben bana ne yaşattığına bakarım. şahsıma göre iki çeşit alkol vardır. tahmin edilecek üzere;
ağlatan/güldüren.
pino nua ağlatıyor. zırıl, zırıl hemde. 0.75’liğin son damlalarındayım. sindiremediğim ne varsa yüzüme vurduruyor kırmızı şarap. birazda o yüzden beyaz favorimdi. bu hafta altıncı günün yüz karası olanı pino nua’yı seçtim. tadı güzel. su içesim geliyor, içmeyeceğim çünkü asilik.
ağlatan/güldüren.
pino nua ağlatıyor. zırıl, zırıl hemde. 0.75’liğin son damlalarındayım. sindiremediğim ne varsa yüzüme vurduruyor kırmızı şarap. birazda o yüzden beyaz favorimdi. bu hafta altıncı günün yüz karası olanı pino nua’yı seçtim. tadı güzel. su içesim geliyor, içmeyeceğim çünkü asilik.
devamını gör...