kazanılan zaferin verilen kayıpların ardından anlamsız hale gelmesini ifade ettiği bir durumdur.

m.ö. italyadaki tarentum şehri romaya karşı savaşı kazanabilmek için epirustaki pirustan yardım ister. pirus ne pahasına olursa olsun kazanmak için savaşı başlatır. pirusun en güçlü silahı filler olup roma halkı bu durumun farkındadır ve stratejilerini bu yönde geliştiririrler. hiç beklenmedik şekilde fillere saldıran romalıların bu akıllı hamlesi sonucunda pirus bir şekilde savaşı kazansa da tüm fillerini ve binlerce askerini kaybeder.
sonunda pirus "eğer romalılara karşı bir savaşı daha kazanırsak sonsuza kadar kaybedeceğiz" der. ve pirus zaferi yenilgiye mahkum kazananlar için kullanılmaya başlanan bir terim halini alır.

gariptir ki pirus m.ö. 272de yaşlı bir kadının başına kiremit atması sonucu hayatını kaybeder.
devamını gör...
oldukça pahalıya patlayan, aslında hezimetten farksız olan zafer. heraclea (mö 280) ve asculum (mö 279) muharebelerinde romalıları mağlup eden ancak verdiği ağır kayıplar sonrası savaşı kaybeden epir kralı pirus'tan esinlenerek yaratılmış bir kavramdır.
devamını gör...
--! alıntı !--

ben mağlubum ama sen de kaybettin

--! alıntı !--

cengiz kurtoğlu - yorgun yıllarım
devamını gör...
verilen kayıpların kazanılan zaferden daha büyük olması durumu. medeni insanın hayal kırıklıklarının sebebi, kabusu. elde ettiği her şeyin değersiz olmasının nedeni. onu elde ederken öylesine çabalamıştır ki; elde ettiği ile çabasının arasındaki boşlukta yitip gider.

(bkz: bir zafer daha kazanırsak tamamen yok olacağız)

kazandıkları o kadar ufak ve uğrunda vazgeçtikleri o kadar büyük ki; artık itiraf edemese bile kazanmaktan korkuyor.

bu medeni insan 30 yılını tüketerek, ne kazanıyor? çiftleşme, yani evlenme şansı. bir kedinin doğuştan sahip olduğu şeyi 30 yılını vererek kazanmaya çalışıyor. ne kazanırsa kazansın bütün zaferleri pirus zaferi. kazandıkça daha çok kaybediyor. tamamen ölmeden ölüyor.

modern insan pirus bahtsızlığını yaşıyor. pirus en azından farkında, günümüz insanı farkında bile değil. kazandığı hiçbir şey için kaybettiklerine değmez. ben o yüzden kazanmaya çalışmayı bırakalı çok oldu, kazandığıma değil kaybettiğime değsin. hiçbir şey için çabalamaya değmez.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pirus zaferi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim