polis vazife ve salahiyet yasası'na göre polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra vatandaşa kimliğini sorabilir.
kanun koyucu kimlik isteyen üniformalı kişinin sahte bir elbise de giymiş olabileceğinden yola çıkarak polisin önce kimliğini göstermesi gerektiğini, üniformalı veya üniformasız olmasının fark etmediğini kanun maddesinde belirtmiştir.
son zamanlarda kendilerine polis görüntüsü veren bazı gençlerin halka üst araması, gbt sorgulaması, trafik uygulaması yaptıkları ortaya çıkmıştır. yakalanınca da “eğlence amaçlı” yaptıklarını, pişman olduklarını söyledikleri görülmektedir.
anayasa mahkemesi sivil polisin kimliğini soran kişinin önce polisten kimliğini göstermesini istemesi üzerine çıkan tartışmada vatandaşı haklı bulmuştu. 155 polis imdat’ı arayan vatandaş polis memuru olduğunu söyleyen bir takım kişilerin kendisini tehdit ettiğini öne sürerek yardım istemişti. kimlik göstermediği gerekçesiyle ellerinin yaralama amacıyla arkadan ve sımsıkı kelepçelendiğini ve darp edildiğini savunan vatandaşın şikayeti üzerine polis memuruna basit yaralamadan ceza davası açılmıştı. “polis kimlik göstermek zorunda” diyen anayasa mahkemesi vatandaşa 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.
aym kararında, “polisin görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu gösterir belgeyi sunmak zorunluluğu bulunduğundan, vatandaşın polis memurlarına kimlik sorması, görevi yaptırmamak için direnme olarak adlandırılamaz” demişti.
hem kolluk kuvvetlerine iç eğitim hem de vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar “bu duruma yönelik reklam, tanıtım filmleri de yapılabilir. kanunun hayata geçmesi gerek; kanunun üstünde kimse yoktur" açıklamasında bulundular.
devamını gör...
kanun koyucu çok mantıklı şekilde davranmıştır. olması gereken odur. hele ki günümüzde o kadar dolandırıcı varken.
devamını gör...
hukuk yoksa kimlik de yok.
devamını gör...
(bkz: terzinin ismi lazım)

devamını gör...
bi kere polisin birinden kimlik görmek istedim yanımda yok dedi ehliyet de olur dedim ehliyet gösterdi polismiş..
devamını gör...
aklıma eski bir anımı getiren başlık. gece saat 24.00 gibi hava almaya çıkmıştım. yolda dengesizin biri selektör yaktı durdu. isterseniz gideceğiniz yere kadar bırakabilirim dedi. ben de o sinirle "sivil polis! ehliyet, kimlik göster" dedim. döl israfı herif hemen gösterdi kimliğini vs. "şimdi bas git gece gece uğraştırma" dedim. defolup gitti. ben de arkasından katıla katıla gülmüştüm.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"polisin kimlik sormadan önce kendi kimliğini gösterme zorunluluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim