renklerin kaynağından değil ama bunu algılayan insanların gözlerindeki reseptörlerinin ve beyindeki nöronlarının farklılığı ile olabileceğini düşündüğüm ihtimaldir.

mesela sizin kırmızı diye adlandırdığınız rengi ben başka bir renk olarak görüyor ama yine de adına kırmızı diyor olabilir miyim? uzak bir ihtimal ama yine de olabilir.

sadece farklı olarak da değil, kontrast olarak da farklı görüyor olabiliriz. mesela ben mavileri belki de daha soluk görüyorum, bir başkası daha koyu görüyor, bir başkası da daha da koyu görüyor olabilir.

sanırım hiç bir zaman tam olarak birbirimizin bakış açısıyla göremeyeceğiz dünyayı. zaten dünyadaki bütün problemler de buradan çıkmamış mıydı?
devamını gör...
ihtimal değil, gerçek olandır. ana renklerde bile ton farkı ile görürüz
devamını gör...
arada ulan acaba olabilir mi diye düşündürten konu.

hayır bide herkes farklı görüyorsa bu ispatlanacak birşey değil, benim gördüğüm maviyi belki başkası kırmızı olarak olarak görüyor ama ona da ismi mavi diye öğretildiği içim mavi diyor
devamını gör...
evet, herkes farklı görüyor olabilir çünkü yapılan bir araştırmaya göre insanların geçirdiği adaptasyonla gözlerindeki koni hücresi sayısının 4'ten 3'e düşmüş olduğu öğrenildi. hâlâ 4 koni hücresine sahip insanlar var. bu hastalığa tetrakromat deniyor. gözleri bizden 99 milyon renk fazla görüyor bu hastalığa sahip olanlar.
devamını gör...
qualia'yı açıklamak için sık sık renklerden örnek verilir. mesela neredeyse herkes kanı görünce kırmızı renkli der ama 'kırmızı algısı' her insanın kendi öznel deneyimi. zaten bu kırmızı algısının nasıl oluştuğu da oldukça karmaşık. kırmızıyı algılamamız sürecinde gerçekleşen fizyolojik olaylar 'kırmızı algısının' nasıl ortaya çıktığını açıklamıyor ki. arada boyut farkı var. bu konudaki önemli düşünce deneylerinden birisi de şu. tamamen siyah beyaz nesnelerden oluşan bir odada yaşayan ve görmenin fizyolojik sürecine dair her şeyi bilen bir bilim insanı kırmızının ne olduğunu kırmızıyı görmeden nasıl bilebilir ki? qualia bilincin temel özelliği olduğuna göre ve her insanın bilinci kendine özgü olduğuna göre başkasının kırmızı algısı nasıl bilinebilir ki?
her insanın kendi kırmızısı var gibi ve o insan olmadan o kırmızının nasıl olduğu bilinemez gibi. tüm duyusal deneyimlerimizde düşünebiliriz bunu mesela yiyeceklerin tatlarını farklı algılamamız daha anlaşılır geliyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"renkleri farklı görüyor olma ihtimalimiz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim