ortadoğu'da bir din.
devamını gör...
hz adem nuh ve vaftizci yahyaı peygamber kabul eden bir din.

hz nuh şeriatına göre davranırlar.

kuranda bakara suresinde kendilerinin ahirette zarar görmeyeceğine dair ayet vardır.

5.69: inananlar, yahudilerden, sâbiîlerden ve hristiyanlardan allah'a ve ahiret günü'ne inanan ve iyi işler yapanlara korku yoktur. onlar üzülecek de değillerdir.[9]

22.17: gerçek şu ki inananlar, yahudi inancına bağlı olanlar ve sâbiîler, hristiyanlar ve mecusiler ve bir de allah'tan başka varlıklara tanrısal nitelikler yakıştıranlar arasındaki hükmü kıyamet günü allah verecektir. çünkü allah her şeye şahittir.
devamını gör...
mandenizm de denilen, ortadoğu'nun en eski tek tanrılı dini. yahudilerin mısır ve babil sürgününden sonra bu ana akım inançtan ayrılmıştır. tek tanrı inancı etrafında gnostik (hikmetçi) mitolojik bir evren anlayışları vardır. dinin özünü bozduklarını idda ettikleri musa ve isa'yı sevmezler. vaftizci yahya'nın yolundan giderler. aslında klasik anlamda bir peygamber inançları yoktur. bazı peygamberleri ulu kişiler olarak görürler. mandence denilen aramice, ibranice, arapça arası semitik bir dilleri vardır.
kutsal kitapları kenza (ginza) rabba'nın türkçe çevirisi ne yazık ki yok.

günde üç vakit kıldıkları namaz benzeri bir ibadetleri vardır. bir de gusül yani vaftiz olayını çok önemsediklerinden yaz kış günde üç kez bir nehirde abdest almaları ve haftada en az bir kez bu nehirde yıkanmaları gerekmektedir.
müslümanların, baskıları, zulüm ve katliamları nedeniyle dünyada toplam nüfusun 30.000 civarında oldukları tahmin ediliyor. çoğu avrupa'dır. kalanlar ise iran ve ırak'ta nehir kenarında yerleşik, kapalı, sessiz, ürkek toplumlar olarak yaşarlar.
devamını gör...
mandenizm olarak da bilinen sabiilik, orta doğu'nun tektanrılı eski dinlerinden olup yahudilerin mısır ve babil sürgünleri sonrasında bildiğimiz ana akım yahudi inancından ayrılmıştır. sabilliğe mensup olana sabii[mandenist] denilir. sabiiliğin tek tanrıcılık kapsamında gnostik[hikmetçi] ve mitolojik bir evren anlayışı vardır. sabiiler, inançlarında daha çok vaftizci yahya'yı önemseyip musa ve isa'dan "dinin özünü bozdukları" gerekçesiyle nefret ederler. sabiiler, günde üç vakit namaz kılarlar ve namaz için kutsal saydıkları nehirde abdest alırlar. sabiilerin ulusal dilleri, mandence'dir. kur'an'daki bakara 62'de sabiilerden bahsedilir.
ilgili linkler:
1) dinvemitoloji.com/2018/01/s...
2) hayatinici.com/yazidetay?ya...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim