teyit.org ‘un haberine göre insanlar kendi görüşlerine yakın sahte haberlere göre “sahte anılar” üretebiliyor ve kendilerine bunların yanlış haberler olduğu söylenmesine rağmen hala akıllarında oluşturdukları “sahte anılara” inanmaya devam ettikleri görülmüş. ve bu haberlere maruz kalanlara bilişsel testler uygulanmış, sonuçlar ilginç, haberin devamını linkten okuyunuz.
not: haberi mutlaka okuyunuz, bazı yazar arkadaşlar haberi yahut tanımı okumadan başlığın kendilerinde yarattığı çağrışıma göre tanım yapıyor haberi okuyun mutlaka!!!

psychological science dergisi için yürütülen bir araştırmaya göre seçmenler kurmaca haberleri gördükten sonra, özellikle yazılanlar siyasi görüşleriyle örtüşüyorsa, bu konuyla ilgili sahte anılar yaratabiliyorlar.

haberi okumak için buyrun
devamını gör...
aklıma confirmation bias'ı getiren haber.

confirmation bias'a göre kişi kendi inanç ve varsayımlarını destekleyen bilgileri kayırır ve öne çıkarmak için çabalar. hatta bu duruma self verification yani kendi kendine doğrulama/ kendini doğrulama eşlik eder.

haberdeki olay biraz daha farklı olsa da mantık aynı. kendi düşüncelerinin doğruluğunu göstermek için yalan haberleri kayırıp, bir de buna sahte anılar tayin etmişler. hatta ediyoruz. bu duruma etki eden birçok sosyal psikoloji terimi olduğunu düşünüyorum. hatta şimdi kafadan 5-10 tane sayarım lakin araştırma ve kaynak taraması yapmadan doğru olmaz*.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sahte haberlerin sahte anılara neden olma ihtimali" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim