öne çıkanlar | diğer yorumlar

denizlerdeki ve okyanuslardaki insan zulmünü gözler önüne seren belgesel. balık sektörünün ne kadar acımasız olduğuna şaşıracaksınız. işin ilginç tarafı biz yok ettikçe, yok oluşa yaklaşıyoruz. çok ilginç detaylar var. netflixte izleyebilirsiniz. kesinlikle izleyin.
devamını gör...
ulan biz insanlar olarak ne yapıyoruz bu nasıl vurdumduymazlık ne iğrenç varlıklarız dedirten belgesel yapımdır.

izledikten sonra balık ve et tüketimine şüpheli bir gözle bakacağınız kesindir.
devamını gör...
cözülemeyen sudoku 'nun tavsiyesi üzerine az önce izleyip bitirdiğim belgeseldir.

bundan sonrasını spoi takıntısı olanlar okumasın.


ilk olarak 24 mart'ta yayınlanan belgeselin, filmin yapımcılığını kip andersen , yönetmenliğini ali tabriz'i yapıyor.
neredeyse belgeselle ilgili her şey ali tabriz'in elinden geçmiş gibi, buna belgeselde gösterilen ''ana karakterin'' kendisi olması da dahil. ki; bu kişi okyanuslara çocukluğundan beri hayran ve onları kurtarmaya çalışan bir ''kahraman''!
kıyıya vuran balina ölümleri ile başlayan belgesel, çevre felaketleri, denizdeki çöpler, mikroplastiklerle bizi can evimizden vurup kendine çekiyor.
ancak ben vejeteryan değilim, doğal olarak ''balık yemeyin'' mesajından hoşlanmadım.
kendisinin paranın izini sürdüğü gibi bende ali tabriz'inin izini sürdüm. 2018 'vegan'' isimli bir film çektiğini öğrendim.
belgesel ''sürdürülebilirlik'', ''yenilebilirlik'' kavramlarını reddediyor. ancak ingiliz yenilenebilir enerji girişimcisi dale vince tarafından yapım desteği ve finansmanını almış gibi görünüyor.
saygı duyuyorum.

bu dünyayı ayakta tutan şey, ''denge'' dir. ve dengesiz olarak üreyen tek canlı , ''insan''dır.

bu anlamda matrix filminde; mr. smith'in, morpeus'u yakaladığı ve şu sözleri söylediği kelimeler benim için, daha etkili bir mesaj içeriyor:

''sizinle, bir süredir kafamı meşgul eden bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. bu düşünce aklıma sizin türünüzü sınıflandırmaya çalışırken geldi ve anladım ki sizler aslında memeliler sınıfına dahil değilsiniz. bu gezegendeki tüm memeliler, yaşadıkları çevre ile içgüdüsel olarak bir denge kuruyorlar. ama siz insanlar öyle değilsiniz. bir bölgeye yerleşiyorsunuz ve çoğalıyorsunuz, tüm doğal kaynakları tüketene kadar çoğalıyorsunuz. canlı kalabilmenizin tek yolu başka bir bölgeye yayılmak. bu gezegende bu şekilde yaşamını sürdüren bir organizma daha var. ne olduğunu biliyor musunuz? virüsler. insanlar hastalıktır. bu gezegenin kanserleri. sizler vebasınız. ve bizler de bunların ilacıyız.''

bence mevzu tam olarak bu, sadece bizim değil; bize bağlı olarak ''tüketim'' temeline kurulmuş kapitalizminde büyümesi...

sorun ''endüstriyel balıkçılık'' ...

bu balıkçılık, trol tekneleriyle, tüm teknolojik silahları kuşanmış, üstümüze üstümüze geliyor.
kanolarıyla ekstansif balıkçılık yapmaya çalışan, somaliler'in kökünü kazımayı şiar edinmiş ''daha fazlasını isteyen'', bu ticari kurumlar,
bizim vergilerimizle destekleniyor.
üstelik desteklendiği rakamlar, dünyada açlığı bitirebilecek miktarlar. bunun hepsi bir sistem üzerine kurulu. bu sistemin adı '' kapitalizm''
bir şeyin altını tekrar ve tekrar çizmek istiyorum.
dünyada, ''temiz enerji'' diye bir şey yoktur. tıpkı ''temiz tüketim'' olmadığı gibi. ulan biz uzayı bile kirleten mahluklarız. (bkz: uzay kirliliği)
var olduğumuz, mr smith'in de dediği gibi aşırı ürediğimiz zaman ''beslenme'' her zaman en büyük problemlerimizden biri olacak.

belgeselle ilgili bir dip not paylaşmak istiyorum.
adamın verdiği sayısal verilerin ve yüzdelerin doğru olmadığı konusunda internet aleminde tartışmalar var.
bu anlamda araştırmacı gazeteciliği şu anda tartışılan bir belgesel bu
. www.thehindu.com/entertainm...

''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim