1.
tek kurşun atılmadan yunanlılara teslim edilen, izmir'in ikizi, atamın doğum yeri güzide şehir.
devamını gör...
2.
türk hava yolları'nın bu şehre düzenlediği seferlerin kodu tk1881'dir.
devamını gör...
3.
bir örgü çeşidi
devamını gör...
4.
hakkında türküler söylenmiş güzel şehir…
devamını gör...
5.
pek sakin ve huzur veren şehir, fırsatını bulursam tekrar gezmek istediğim şehirdir de ayrıca.
devamını gör...
6.
cumhuriyeti ve laikliği getiren mustafa kemal atatürk'ün hayata gözlerini açtığı yer
devamını gör...
geçmişte osmanlının elinde olmasaydı hicbir halta benzemeyecek bir yer.
devamını gör...
batı anadolu'da kimse sorsan göçmeni olduğu yerdir. paşamızın doğduğu yer olması tabi gurur verici ama herkeste selanikli olamaz sanıyorum.
devamını gör...
thessaloniki adıyla bilinen yunanistanın kuzeydeki en büyük ilidir. bütün yollar selaniğe çıkar. ayrıca atatürkün doğduğu ildir.
devamını gör...
ziyaret ettiğim zaman çok beğendiğim, türkiye'den giden birinin kendini evinde hissedeceği şehir. izmir'in daha küçük ve betonlaşmamış versyionu gibidir. deniz kenarında bir kordon bulunur ve gençler burada takılır. şehrin simgesi meşhur beyaz kule yine bu kordonda yer alır. ayrıca bu kordon ve civarında pek çok kafe ve bar bulunur. beyaz kuleden yaklaşık 10 dakikalık yürümeyle ise atatürk'ün doğduğu eve ve türk konsolosluğu'na ulaşılabilir. bi başka görülmesi gereken yerse kale civarındaki osmanlı döneminden kalma mahalledir. istanbul balat, ankara hamamönü gibi türkiye'de benzerleri olsa da burası çok tatlı bir yerdir ve gece dolaşması çok keyiflidir. gördüğüm kadarıyla burada yine pek çok taverna mevcuttur ve felekten bir gece çalmak için tercih edilebilir. yemek içinse şehir merkezi sayılan aristoteles meydanı tercih edilebilir. ben genellikle dönerle (gyro) karnımı doyurdum ucuz olmasından dolayı. fiyatlar 1-3 euro arası değişmekteydi 2017 yılında. kalacak ucuz yer arayanlara ise tavsiyem kesinlikle little big house hostel olacaktır. bu hostel eski osmanlı mahallesindeki bir ev restore edilerek yapılmış, oldukça tatlı bir yerdir. ayrıca girişinde aynı zamanda resepsiyon görevi de gören çok tatlı bir barı vardır. barın üst katında ise yaz günleri için ideal olduğu söylenen bir teras vardır (ben kışın gittim). istanbul'dan ulaşmak içinse otobüs ve uçak olmak üzere iki seçenek vardır.
devamını gör...
gerçekten güzel bir yer. gittiğimde ne kadar güzel, sahili, küçük kalesi, kafeleri... falan diye överken, biraz sonra sağcıları solcuları birbirine girdi, birbirleriyle ve polisle çatışmışlardı. maaşallah dediğim iki gün yaşamamıştı.
devamını gör...
mutlaka görmek istediğim şehir
devamını gör...
doğu akdeniz'in dört kardeş incisinden biridir: selanik, izmir, iskenderiye, beyrut.
devamını gör...
2018'de kavala'dan çıktığımız öğleden sonra birkaç saatte vardığımız şehir. hakikaten büyük bir şehir olan bu fedaiyûn yuvası, ittihatçıların eski kalesi olan kenti izmirli kafile arkadaşlarımız gerçekten de izmir'e benzetti (kafilenin önemli bölümü zaten izmir'den gelmişti). ben izmir'de pek az bulunduğum için o konuda bir şey diyemem, ancak tarihine baktığımızda iki şehir de işgaller görüyor, rumlarla türkler arasında el değiştiriyor, büyük bir yangın geçirerek tarihi dokusunu kaybediyor falan fıstık... paralellik büyük yani.

selanik üniversitesinin orduyla ortaklaşa kullandığı tarihi kışlanın önünden şehre girince ilk durak aya dimitri kilisesi. bu kilise önemli bir ortodoks azizinin kabrini barındırıyormuş, dolayısıyla bizdeki eyüp sultan külliyesi gibi önemli bir yapı. osmanlı döneminde camiye çevrilse bile hıristiyanların mezar ziyaretlerine izin verilmiş. ama 1912'den sonra eski osmanlı izleri tamamen yok edilmiş o ayrı. klasik bir bizans bazilikası işte.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel (cami olarak kullanıldığı dönemin sonu, 1917 büyük selanik yangınında yanmış hali).

bir sonraki durağımız, kiliseye çok yakın olan atatürk'ün eviydi. evin atatürk orman çiftliği'ndeki kopyasını gezmiştim ki, son restorasyona kadar tıpkı o ev gibi temsili eşyalarla döşeli olan bina 2018'de tamamen boş, maketlerle dolmuştu. rehberimiz "orijinal eşyaların gittiği"ni söylese de, acaba orijinal eşyalar dediği ne kadar orijinaldi? evi mustafa kemal ve ailesi 1912'de terk ettikten yıllar sonra 1937'de satın alındığını düşünürsek...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel (makette gösterilen orijinal ev planı)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

sonraki durak da soğuk kahvelerin içildiği (benim pek hoşuma gitmese de) kordon. herhalde izmir'e benzetilen de bu kordonboyu. çimenlerde oturanlar, yiyişenler, bira içenler, piknik edenler... selanik'in simgesi olan beyaz kule de burada bir müze olarak kullanılıyor. çatısına çıkıp galata kulesi misali seyrettik şehri. bu arada kuledibinde birkaç polisin genç bir kadını ite kaka gözaltına aldığını gördüm ama bir turist olarak kayıt almak aklımdan geçmedi. sonuçta ne yapmışsa artık...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kule duruyor ama kule etrafındaki meyhanelerin (atatürk'ün de genç bir subayken sıkça oturup arkadaşlarını görevlendirdiği yerler) izi yok.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel (kordonboyundaki aristoteles meydanı ve göbeğindeki hamidiye çeşmesi).

bugün açlıktan midem bulandı bol bol. annem euro kuru yüzünden paralarına kıyamadığı için kahvaltıyla duruyordum, neyse ki babam parayı verdi de karnımızı sandviçle doyurduk. akşam bir tavernada, yeni rakı'nın biraz yumuşağı uzo içildi, rebetikolar dinlendi ve halen unutamadığım kabak cipsi yendi. gece kadifekale benzeri bir tepede bulunan üç yıldızlı bir otelde kalındı, ertesi sabah kuzey makedonya'ya geçtik. oradaki izlenimler de üsküp, kalkandelen ve ohri'de...
devamını gör...
iki gözümün doğduğu, yokluklarla büyüyen bir yetimlikten başkomutanlığa yükselen hikâyesinin yazılmaya başladığı, balkan harbiyle terketmeye zorlandığımız anavatan toprağı.
devamını gör...
işte şimdi benim havalardan çalmaya başladı sözlük.
devamını gör...
θesaloˈnici veya tessaloniki

yunanistan'da bir şehirdir, atatürk'ün doğduğu yerdir.
m.ö 315 yılında cassander tarafından kurulmuştur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel link/ www.google.com/amp/s/www.nt...
devamını gör...
bir yılı aşkın süreliğine yaşadığım ve eğitim gördüğüm şehirdir. izmir'e her anlamda benzer. insanı türklere yabancı değildir. genel olarak her yer birbirine yürüme mesafesindedir. yemek ve içecek konusuna girmiyorum bile, ne bulursanız yiyebilirsiniz, özellikle deniz ürünleri çok lezzetlidir. ladadika bölgesinde bulunan tavernaları ziyaret etmeden dönmemek gerek.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"selanik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim