edirne, yeni mahalle'de yer alan estetiği ile büyülemiş, dünyanın en güzel camilerinden biri. memleketimin güzelliklerinden biri.
devamını gör...
mimar sinan'ın ustalık eserim dediği camii.
devamını gör...
edirne'de bulunan, ıı. selim'in mimar sinan'a yaptırdığı ve 1575'te ibadete açılan, 2011'de unesco dünya mirası listesi'ne dahil edilen camii.
devamını gör...
bunun küçüğü de selimiye kışlası'nın yanı başında yer alır. kışlanın camiidir. halen tsk mensuplarının cenazeleri bu camiden kaldırılır. ııı. selim tarafından yaptırılmış, 1805'te açılmıştır. bununla edirne'dekinin karıştırılmaması için edirne'dekine büyük selimiye camii denir.
devamını gör...
kapılarında ki bu zincir'in manası :
kulların, allah'ın evine saygı ve tevazudan eğilerek girmesini sağlamaktır.
şu naifliğe bakar mısınız?

dipçe: osmanlı mimarisi taşıyan bir çok ünlü yapıda bu tarz ince düşünce ürünü izler bulabilirsiniz.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
mimarsinan'ın ustalık eseri.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
üsküdar'daki selimiye camisinin dış duvarlarında kuş evleri vardır ,ben başka bir camide görmedim. giderseniz dikkat edin beğeneceksiniz.
devamını gör...
burada evvelce yıldırım beyazıt'ın yaptırmış olduğu bir saray vardı. bu sarayın baltacılar dairesinin bulunduğu yerde temel atılmasına karar verildi ve hazırlıklara hemen başlandı. edirne'de iş yapan hıristiyan kereste-demir-mermer tacirleri derhal fiyatları yükselttiler.
devamını gör...
şu sıralar kime hizmet ettiği belli olmayan birilerine verilen yetki ile sözde restorasyonu gündemde olan dünyanın en güzel camilerinden biridir.
daha açık konuşursak kendine hattat diyen aslında ne olduğu belli olan ve benim buraya yazmaktan imtina ettiğim birileri tarafından karahisari hasan çelebi'ye ait hat ve başka başka zamanlarda yapılmış güzelim tezyinatların beyaz kireçle boyanıp kendi imzasını atmaya pek meraklı birileri tarafından kubbenin sözde restorasyonu ile gündemde olan unesco dünya mirası listesindeki camidir.
restoratör mimarlar, sanat tarihçileri ve tarihçiler kafayı yeme noktasına gelmiş durumda ancak bu durum sadece oradaki emsalsiz sanat örneklerini ego uğruna yok etmek değil.
altındaki amacın bambaşka olduğu açık ve net olarak görülüyor.
amaç türk-islam medeniyetinin varlıklarını bir bir silmek. yani aslında tarihimizi silmek.
aynı kafanın neler yaptığını görmek isteyen tarihi biraz incelese görür.
devamını gör...
yıllardır resterasyonu bitmedi.
devamını gör...
insanlığa ait muazzam eserler bunlar, dinlisi dinsizi binlerce insan cami kubbesine badana vurmasınlar diye bir grup yaşlı osurukla kavgaya tutuştu.. ben bu grubun artık her tür güzellik karşısında bir çeşit paniğe ve kedere kapıldığına inanıyorum, normal değiller. yalnızca mürteciler bundan rahatsız olur, çünkü gericilik denen ölüm ideolojisine müptelalar.. her fırsatta yaşamı onurlandırmak gerek. neşeyi, dostluğu, yaşamı onurlandırmak ve erdemi, aklı, güzelliği yüceltmek.. bir ölüm ideolojisine karşı yaşam ideolojisini savunmak. izolasyona karşı dayanışmayı ve örgütlülüğü tahkim etmek. hayattan anlamamız gereken budur bence.
devamını gör...
kemal tahir selimiye camii edirne de olduğu için bizde kalmıştır demiş. ne kadar doğru.
devamını gör...
edirne'de tek başına olmayan camidir.
eski cami var, üç şerefeli cami var, enez fatih camii**, gazi mihal var, sarıca paşa var, atik ali paşa var...
aklıma gelmeyen daha ne camiler ve ne tarihi eserler var.
burada yazan edirne sakini sayın yazarlardan ricam herhangi bir müdahale olursa hemen burada, x'te, instagram'da varsa yazarlıkları yeşil sitede duyurmalarıdır.
malum mimarlar odası ve tmmob şu aralar azdırılmış etnik bir azınlığın peşinde ve barolar da onlara eşlik etmekte.
selimiye camii ve diğer camiler ve kiliseler, havralar, sinagoglar, tapınaklar hatta bütün tarihi eserler, kalıntılar iyi-kötü bizimdir, geçmişimizdir ve geleceğimize ayna tutan yapılardır.
ortak paydası türk düşmanlığı olanların her konuda nasıl bir araya gelebildiğinin kanıtı olan olaya örnek olan bu muhteşem mirasın korunması hepimize görevdir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"selimiye camii" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim