hakaret, aşağılama ve klişe tanımlamalar amacıyla kullanılmaması gereken kelimelerin toplandığı başlıktır.
sosyokültürel referans içeren kelimeler o kültürü tanımlayan, orijini o kültüre ait ya da o kültürle özdeşleşmiş kelimelerdir.
günümüz türkçesinde bu kelimelerin bir kısmının anlam değişikliğiyle, kimse ise gerçek anlamlarıyla hakaret ve aşağılama amacıyla kullanılmaktadır. kişiler bunu kimi zaman bilerek kimi zamansa bilmedikleri için kullanmaktalar.
farklı sosyokültürel grupların bulunduğu toplumda tüm grupların ve bireylerin kendilerini gururla o toplumun bir parçası olarak hissetmeleri ve toplumsal barış ve harmoninin sağlanabilmesi için bu kelimeleri aşağılama ya da klişe tanımlamalarda kullanmamak önemlidir.
bu kelimelere ve tanımlamalara örnek olarak şunlar gösterilebilir:
cazgır tavırları tanımlamak için çingene ya da düşük seviyedeki şeyleri tanımlamak için varoş gibi belli bir sosyokültürel grubu tanımlayan kelimeler
farklı cinsel kimlikteki insanları aşağılamak için kullanılan homo ya da göt kelimesiyle başlayan ve farklı küfürlerle devam eden tanımlamalar, erkek fatma gibi tanımlamalar
fiziksel ya da zihinsel yetenekleri farklı kişilerin bu özelliklerini aşağılamak için kullanan ifadeler
orijini farklı bir dil olan ve o dildeki anlamından farklı olarak türkçede aşağılama amacıyla kullanılan kelimeler, kaba anlamında kürtçe oğlum anlamına gelen kur (sesleniş biçimi: kuro!), kıro, aptal, saf anlamında kürtçe ağabey anlamına gelen keko vb.
devamını gör...
(bkz: seni çingenelere veririm)
devamını gör...
(bkz: laz mısın?)
devamını gör...
sosyokültürel referans içeren hakaretler, birey ve grupların ötekileştirilmesi ve yalnızlaştırılmasına sonsuz hizmet etmektedir. yalnızlaşan grupların muhalif oluşumları ise zaman içinde radikalleşmesi ile toplumun huzur ve konfor ortamının bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. özellikle azınlık grupları tanımlayan sözcüklerin toplumun geneli tarafından hakaret ifadesi olarak kullanılması gruplarca savunma mekanizması geliştirme ihtiyacını ortaya çıkarıyor. günümüz türkiye siyasetçileri bu gruplaşmadan beslenerek oluşturduğu sözde düşmanlar ile insanı insana kırdırıyor ve en nihayetinde devlet kavramını kutsallığına atıfta bulunarak varlıklarını devletin bekası için gereklilik olduğu iddiasını öne sürüyor. sivil halk kendi içerisinde var olma savaşını verirken malum siyasiler o güzel dolarcıkları, o güzel ayakkabı kutuları içerisinde, o güzel gemiciklere yükleme fırsatı buluyor. tamamen duygusal * sebeplere dayanan bu varoluş mücadelesi zaman zaman silahlı terör eylemlerine dönüşerek bir çok masum insanın hayatına mal oluyor.

bu noktada özellikle sivil vatandaşların bu tür propaganda içerikli söylemlere sahip olan şahıslara karşı özenli olması son derece önem arz ediyor. siyasi iktidarlar mutlaka son buluyor ancak toplumun barış ve huzurunun teminatı olan vatandaşların birine karşı güveni ve tahammülü geri dönülemez yaralar alıyor. bu toplumsal yaraları sarmak ise göstermelik açılım süreçleri vs. gibi bir gaz alıp gidicem ben abi diyen grup dışında kimse üzerinde olumlu etkiler bırakmıyor.

dönem dönem farklı fraksiyonlar iktidar olduklarında ise öncelikle kendilerine zulüm eden gruplardan intikam alma yarışına giriyor. bu intikam alma yarışlarından ise en çok çekecek olan ise öncelikle z ve alfa kuşakları olacak. bir diğer konu ise çok fazla fraksiyon bulunan türkiye'de intikam alma sırasını bekleyen grupların çok fazla oluşu. bu sebeplere dayanarak özellikle sivil vatandaşların daha fazla onarılamaz toplumsal yaralar almadan önce diline yerleşen başta ırkçı hakaretler olmak üzere kişilerin mezhebini, kültürü, soyunu, dilini, yaşadığı coğrafyayı hedefe alan söylemleri kullanmayı bırakması gerekiyor.

bugün türkiye'nin en büyük sözlük platformu olan sitede; ''k*rtlerin kokması'', ''alev*ler'in dinsiz olması'' gibi sonsuz başlığı ve başlığı destekler nitelikte girdiği görmek işten bile değil. bu noktada başta halka arz oluşturan her türlü yazılı ve görsel basın ve platform sahiplerinin özenli olması mutlak önem taşıyor.
devamını gör...
(bkz: günün keko sözleri)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sosyokültürel referans içeren hakaretler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim