türkiye’deki felsefe çalışmaları, 1933 yılında üniversitelerde yapılan reform sonucunda istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi bünyesinde açılan felsefe bölümüyle kurumsallaşmıştır. temelleri tanzimat ile başlayan fikir tartışmalarıyla oluşturulmuştur. bu çalışmalar, bir çok felsefeci ve düşünürün katkısıyla ülkede hızla yayılmıştır.


türk felsefeciler

takiyettin mengüşoğlu
macit gökberk
nurettin topçu
hasan ali yücel
nusret hızır
hilmi ziya ülken


takiyettin mengüşoğlu: insan tüm yapısıyla ele alınmalıdır. insanın günlük hayatta gerçekleştirdiği her şey ahlak konusudur. insan incelenirse ahlak anlaşılır.

macit gökberk: felsefe insanları aydınlatır. bir çıkış kapısıdır.

nurettin topçu: ahlak felsefesinin temeli harekettir. hareket insanın kendini ve ve başka varlıkları değiştirmesidir. bir amacı vardır. sonsuzluk buna tutkuyla ulaşır isyan ahlakı tanrı’ nın emirlerine uyulmadığı durumda isyan etmektir.

hasan ali yücel: hürriyet, eğitim ve hümanizm(insanı ve evreni yeniden yorumlama anlamı taşır. hümanizm bir felsefe değil bir yönelimin adlandırılmasıdır ve insanı özneleştiren bir çaba içerir . insanın merkeze alındığı ve aklının öne çıkarıldığı bir bakış açısıdı.)konularınsda görüş bildirmiştir. hürriyet bir hedeftir. kendi başına düşünebilmeye ulaşır. bireyin topluma dengesi hoşlanma (itaat), hoşlanmama (kabul etmeme) şeklinde kurulur. özgür düşünce oluşur . hümanizmin kaynağı hoşgörüdür
.
nusret hızır: analitik felsefe biliminin önermelerini çözümlemiştir. diyalektik( gerçekliği ve onun çelişmelerini incelemeye yarayan ve bu çelişmeleri aşmayı sağlayan yolları aramayı öngören akıl yürütme yöntemi) felsefe parça değil bütün bilgisi oluşturur.

hilmi ziya ülken:felsefe ilk bilimdir. akıl felsefenin aracı, mantık düşünmenin amacıdır. sonlu be sonsuz varlık; sonlu varlık sonsuz varlığı ancak tahayyül edebili. insanın sonlu varlığı düşünmesi özgür olmasını sağlar. kendi ben’ine ulaşmak iç dünyaya yönelmekle olur.
devamını gör...
orhan hançerlioğlu vr ulus baker i de listeye eklememiz gerekir. hatta gündüz vassaf ı da unutmayalım
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de felsefi düşünceye katkıda bulunan felsefeciler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim