sol elle yemek yemenin bile hoş karşılanmadığı bir yerde elbette sevilmeyecek olan kavramdır.

sağ/ cennet
sol/ cehennem/ gibi bir algı söz konusu sanki. *

solculuğu solculardan başkası sevmeyecektir. solcu olduğun için 1960/ 1980'li yıllarda öldürülüyordun.
devamını gör...
bunun eskisi kadar kuvvetli bir duygu olduğunu düşünmüyorum fakat evet hâlâ rahatlıkla görelebilir bir şey.

muhtemelen türkiye'nin siyasi geçmişi ile ilgili. atatürk'ten, demirel'den, necmettin erbakan'dan, recep tayyip erdoğan'dan sözlerinden ve bakış açılarından gelen sola karşı bir tavır. az ya da çok anti komünizm propagandası yapıldı ve halka da etkisi oldu. k*nan da zaten darbe yapınca solun selası okundu.

bu sanıyorum ki amerikalılar'da da var. trump biden'ı başkanlık seçimleri için münazara yapılırken "sosyalist" diyerekten aşağılamaya çalıştığını hatırlıyorum. amerikalıların yine "pis komünist tü kaka" lafları da bilinen bir şey.

"komüniste kanma zühtü" (demirel'in seçim şarkısı)

"komünizm türk dünyasının en büyük düşmanıdır her görüldüğü yerde ezilmelidir" (atatürk'e atfedilen ama ona ait olmayan bir söz. yine de halk arasında böyle kabul edilir ve onaylanır)

böyle sözler tabii ki halk içinde de bir şeylere sebep oluyor. kaldı ki toplumu isyana, özel mülkiyete el koymayı, sistemi yıkmayı, iktidarları devirmeyi isteyen bir ideolojinin taraftarlarının sevilmemesi için siyasi çok bir şey yapmasına da gerek yok. toplum kendini baltalar zaten.* türk halkının genel tiplemesi ile de uyuşmaz zaten solcu insanlar. milliyetçi genelde değildirler, sekürlerdir, muhafazakâr değildir.

işim komik tarafı amerika ve türkiye'de solcu diye aşağıladıkları kitle solcu değil. yani sol merkez, sosyal demokrat, "ortanın solu" partileri ben solcu olarak tanımlamam.

kaldı ki deniz baykal türkiye'nin sol merkez partisindeydi ama sosyal demokrasi ile zerre alakası yoktu. muhafazakâr bir cumhuriyetçiydi adam. o nedenle türkiye'de mevcut bir sol var mı yok mu, varsa bir köy muhtarı seçecek kadar var mı bir soru işaretidir.
devamını gör...
bizde sizi çok seviyoruz....

devamını gör...
osmanlı'yı yıkan çarlık rusyasının sscb ayısına evrilip ww2'den sonra en büyük dış tehdit olarak karşımıza dikilmesinden mütevellittir. solun bu kadar düşmanlaşmamıza neden olan sağ-sol kavgası/nato/gladyo/özallı liberal yıllar vs hep bu yüzden yaşanmıştır ülkede.
bakınız;
#2536930
devamını gör...
solculuk, sağcılık diye bir kavram sağ el; sol el , sağ kol; sol kol ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. zira aynı kavramlar diğer dinlerde ve ülkelerde de vardır. türkiye'de solcular cumhuriyetten beridir, dine uzak, şarap içen, sosyalist, özgür yaşamayı seven, başına buyruk, kimisi miliiyetçi kimisi ise alakasız, toplumsal eşitliği savunan bir fikir birliğidir. sağcılık ise bunun neredeyse tam tersini ifade eder. bu nedenle halkının büyük çoğunluğunun muhafazakar dindar olan bir ülkede sağcılık din ile ilişkilendirilmektedir. solculuk ise tam tersi bu yüzden kemik kitle gibi, sol fraksiyon hep aynı kişilerden oluşur.
devamını gör...
devletin solun ve solcuların üstünden silindir gibi geçmesi yüzündendir.
trabzonlu bir meslektaşım vardı. 12 eylül'de kurtuluş hareketinden birisiyle sahilde oturup sigara içerken görülmüş. hepsi o kadar. bu adamı bile yakalayıp mamak'a getirip bir ay işkence etmişler. adamcağızın solla, sağla ilişkisi yok. ha oy ver desen ecevit'e verir. o lekeyi hiç atamamış. çalıştığı devlet dairesi bunu ingiltere'ye teste göndermiş. ta o günlerden kalma, takipsizlik kararı verilen tutuklama dosyası kapatılmadığı için çıkamamış.
devyol adlı örgüt olamamış örgütün, militan, sempatizan, üç milyon taraftarı vardı. ülkenin nüfusu 45 milyonken bu. diğer sol örgütleri saymıyorum bile. mehmet ali aybar'ın 1961'de kurduğu tip, örgütlenmesini anca bitirdiği, devletin terör aygıtlarının bugün hdp'ye saldırdığı gibi tip propaganda ekiplerine saldırdığı 1965 seçimlerinde meclise 14 vekil sokmuştu.
devletin hızla gelişen devrimci işçi sendikalarını kapatmak için çıkarmaya çalıştığı ,sağcı iktidar partisinin yanı sıra solcu(!) chp'nin de desteklediği 274 ve 275 sayılı yasalara karşı işçilerin tüm istanbul ve kocaeli'de yaptığı 15-16 haziran büyük direnişini unutmayalım. istanbul'un "komprador" burjuvazisi yurt dışına çıkmaya hazırlanıyordu o günlerde.
sonra devlet akıllandı. süfli önlemlerle solculuğu yok edemeyeceğini anlayaınca bir dizi kanlı önlem aldı. ardından 12 eylül darbesini yaptı askerler. tüm solcular ezildi. hapislerde duran esirlere de, solcu ecevit'in onayıyla hayata dönüş operasyonu yapıldı. operasyonun amacı 300-350 esiri öldürmekti.
bir de tabi öteki ayak var: okullara zorunlu din dersi konuldu. ilahiyat fakültelerinin, imam hatip liselerinin sayısı artırıldı. eğitimin kalitesi yer altına indirildi. bugün liseden mezun olan gençler okuma yazmayı bilmiyorlar, nerede kaldı analitik düşünsünler.
sonra bunlardan biri "türkiye'de solculuğun sevilmemesi" diye başlık açıyor. buyrun.
devamını gör...
asıl sinir krizi geçirmesi gereken tayfa benimde dahil olduğum merkeziyetçi olan azınlık gruptur. sağcı ile tartışırsınız kafir, solcu, cehape zihniyeti, terörist , yoksa sende mi onlardansın vs.. , solcu ile tartışırsınız ak partili, gizli ak partili, yobaz, .... ulan illa bir tarafta mi olmak zorundayız? doğruya doğru yanlışa yanlış dediğimiz için taraf olmayan bertaraf olur mantığı güdüyorsunuz. muhalefete muhalefet olunmaz diyip başımıza başarısız muhalefeti getirip, mevcut iktidarın ekmeğine yağ sürüyorsunuz. sizden olmayanı karşıt görüşlü olarak etiketliyorsunuz, çünkü hem sizin eleştirdiğiniz karşı tarafı eleştiren hem de sizi eleştiren objektif bir topluluk olmasından rahatsızlık duyuyorsunuz çünkü görmek istemediğiniz, halı altına süpürülen konular çıkıyor ortaya. bunlar yetmiyormuş gibi bizi temsil eden siyasetçilerde makam mevki para adına kendi savunduğu doğruları satıyor. yazdıkça sinirleniyorum...
not: kendi tarafındaki yobaz ordusunuda görebilen ve kendi tarafındaki yanlışlara ses çıkartan kişileri ayrı tutuyorum.
devamını gör...
solculuk = dinsizlik
algısı olduğu için
devamını gör...
solun teşkilatlanamamasındandır. sağ kesim örgütlenme pratiğini hiç bırakmamışken, sol görüş hep pısırık, hep tek tabanca, hep ıssız adam. sosyal dinamikleri birbirine bağlamazsan öteki oluyorsun işte.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de solculuğun sevilmemesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim