genel tanımıyla, yetkili bir kurulda veya mecliste alınmış ya da alınacak olan bir kararın geri çevrilmesi, bu kararın alınmasının engellenmesi imkanını tanıyan haktır. veto hakkına sahip olan kişi onay vermediği sürece ilgili karar alınamaz.
iç hukukta yürütmenin başı olan devlet başkanına yürürlüğe girecek kanunlar vs. bakımından bu yetki tanınabilmektedir. benzer şekilde milletlerarası hukukta da çeşitli kurumlar nezdinde verilecek kararlarda bazı devletler bakımından bu şekilde veto hakkı öngörülebilr. örneğin birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde abd, rusya, ingiltere, fransa ve çin'in her birinin veto hakkı vardır.
veto hakkı aynı zamanda şirketler hukukunda da yer almaktadır. örneğin, limited şirketlerde, esas sözleşmeyle, belirli veya belirlenebilir ortaklara genel kurulda veto hakkı veya bir genel kurul kararının oylanması sonucunda oyların eşit çıkması hâlinde bazı ortaklara üstün oy hakkı tanınabilir. bu durumda, kendisine veto hakkı tanınan pay sahipleri onaylamadığı sürece, şirketin adeta yasama organı gibi işlev gören genel kurulda karar alınamaz.
devamını gör...
bir yetkinin, bir kararın, bir yasanın yürürlüğe girmesine karşı çıkma hakkı olarak tanımlanır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"veto" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim