1965-1979 arası olan x kuşağı;1980-1999 arası ,benim de arasında bulunduğum y kuşağı;2000’den sonrası için de z kuşağı olarak tanımlandırabileceğimiz kuşak sınıflandırmasıdır.

burada z kuşağı şöyle yok x kuşağı şöyle konularına girmeyeceğim. her kuşağın içinde bulunduğu ülke, aile, gelenek, teknoloji, kültür,çevre gibi etkenlerden etkilendiği açıktır. bu nedenle her kuşak arasında farklılık olması da çok normaldir. teknoloji çağında doğan gruba, biz sizin yaşınızdayken yok saklambaç oynardık, tüm gün dışardaydık demek kadar saçma bir durum olamaz. hatırlarsanız aynı muhabbetleri büyüklerimiz de bize yapardı ki o da ayrı bir saçmalık bana göre. z kuşağı da şu anki teknolojiye, gelişmelere daha doğrusu çağa göre davranış biçimi geliştiriyor ki çok normal bu durum. sırf bizim gibi değil diye, bir gruba suçlayıcı davranmak tamamen haksızlık. ki kendileri ,teknoloji ve internetin de yaygınlaşmasıyla bizim kuşaktan daha sorgulayıcı, daha araştırıcı bir kuşak.

peki nedir genel özellikleri:
x kuşağı:
daha gelenekçi bir yapıya sahiptir. aile yetiştirme tarzını, kendi çocuklarına uygulaması daha olasıdır. meslek sahibi olmak onların için önemlidir: doktorluk,mühendislik,öğretmenlik gibi. yüzeysel ilişkilerden kaçınırlar. dini değerlere ve aileye büyük önem verirler.

y kuşağı:
teknoloji çağı ile gelenekçilik arasında kalan nesildir. teknolojiye önem verir.yeteneğe ve girişime önem veren bu kuşak yeniliklere açıktır. sorgulayan bir yapıya sahiptir ve önyargıdan uzaktır. fark yaratmak , farkedilmrkten hoşlanır.

z kuşağı:
yeni şeyler denemeyi ve seyahat etmeyi severler. teknoloji onlar için fazlasıyla önemlidir. toplumsal değerlere ve kurumlara sorgulayıcı yaklaşır. aidiyet duyguları azdır. birden fazla işi aynı anda yapabilme becerileri gelişmiş olup, sosyalleşmeyi de genelde internet üzerinden yapmayı tercih ederler.

bunlar haricinde 2 kuşak daha bulunmaktadır:
sessiz kuşak(1925-1945):
isminden de anlaşıldığı üzere, toplumsal olaylara, aile içi olaylara karşı hep ‘sessiz’ olması öğütlenen gruptur. ayrıca savaşları,cumhuriyetin ilk yıllarını görüp ,değişimin zorluğunu çekmiş bir grup olarak en çok saygı duyulması gereken gruptur. yokluğu fazlasıyla gördükleri için, başarı, güç, tasarruf konularında hırslılardır.

babyboomer-bebek patlaması kuşağı(1946-1964):
2.dünya savaşı sonrası oluşan bebek patlaması döneminde doğmuş nesildir. ismi, gençlerin fikirlerine, ideallerine, yaşama şekline karşı çıkan bu gruba, gençler tarafından türetilen ‘ok,boomer’ ifadesi sonucu ortaya çıkmıştır. kuralcı ve çalışkan olan bu grubun, teknoloji okur yazarlığı çok düşüktür. toplumsal gelişmelerde söz hakkı daha fazla olmuştur. gençliklerindeki uyuşturucu madde kullanımı bu kuşakta daha fazladır. önceki nesillere göre daha aktif ve daha zindeydi. kuralcı olarak bilinen bu grup, işyerinde istikrara inanır ve uzun yıllar aynı kurumda çalışabilirdi.

yazıyı bitirken aşağıdaki alıntıları bırakıyorum. nesillerden şikayetin taa eskilere dayandığını daha iyi anlamamız açısından.

aristoteles: ‘bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. kaba bir şekilde yemek yiyorlar, yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar’ (m.ö 350).

hesiod: ‘günümüz gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağır başlı davranmayı öğretmişlerdi. şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar’.
devamını gör...
okan bayülgenin programında bu konuya değinişi gayet hoştu. programının bölümünü bilmiyorum ama şokopop ve karsu'nun olduğu bir bölümdü. metaverse gibi teknolojik gelişmelere adaptasyon sürecinde çok mutlu olacak insanlar var bir de bu durumdan korkarak, halen anormal olduğunu kabullenebilenler mesela. total recall filmine atılmış birer işçi gibiyiz zaten, biraz kaçmak ve kendi matriximizi yaratmak için bir haftasonu tatilinde metaverse'e gitmek? yaşadığın yeri güzelleştiremiyorsan hayalimi güzelleştireyim demek sanırım bu, beyni kandırmak. burada bir tık baby boomerlar buna karşıymış gibi zannediliyor zaten bu işin temelleri genelde baby boomerlar. dolayısıyla yaş kazanmış olması bir insanın kimliğini yüzde yüz belirlemiyor, kuşak ayrımı değil zihin ayrımı yapmak daha mantıklı, yaş gereği gelen zihinsel hastalıklar vesaire konu dışı elbette.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"x y z baby boomer ve sessiz kuşak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim