1.
(tematik)
harekete bağlı olarak yanıp sönen türlü renklere bürünen nesneleri tarifler. şöyle böyleliktir. insanlar için de kullanılır. bir öyle bir böyle, günü gününü tutmayan, demektir.
devamını gör...
2.
yanar döner çiçeği
bitkimiz papatyagiller familyasından peygamber çiçeği (centaurea) cinsinden bir bitkidir. centaurea tchihatcheffii türü, yerel ismiyle yanardöner çiçeği türkiye’ye özgü bir bitki olup sadece ankara ili, gölbaşı batı kıyılarında, 1km² alan içinde yetişmektedir. step bitkilerinin onları baskılaması sebebiyle özel koruma alanları isteyen, son derece nadir, gösterişli, güzel bir türdür. tek yıllık otsu bir bitkidir.çiçekleri, mor, kırmızı ve pembedir. mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir. step ekosisteminde ve ekin tarlalarında yayılış gösterir. yanardöner, yapraklarının ondüleli oluşu, ışığı yansıtma özelliği vb. kendine özgü özellikleri ile diğer centaurealar’dan ayrılır. yanardöner türü ıucn (dünya doğayı koruma birliği) kriterlerine göre nesli tehlike altında, bern sözleşmesi’ne (avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarının korunması sözleşmesi) göre de kesin korunan bitki türleri listesinde yer almaktadır.
dünyada yalnızca ankara gölbaşı çevrelerinde yaşayan bu peygamber çiçeğinin mahalli adı yanar-dönerdir.
çok güzel ve çarpıcı mor-kırmızı çiçeklerinden dolayı bu isim verilmiştir. her ne kadar 1848 yılında afyon çevrelerindeki bir diğer kayıt bulunmakta ise de, şu ana kadar bu ilimizden ikinci bir kayıt gelmemiştir. gölbaşı çevrelerindeki tarlalarda yaygın olmakla birlikte oldukça seyrelmiştir. son yıllarda yoğun tarım ve herbisid uygulamasından zarar görmektedir
devamını gör...
3.
bir dönerci ismi.yanmış sevenlere.
devamını gör...
4.
yüzeyin bakılan açıya göre farklı dalga boylarındaki ışığı yansıtma özelliği nedeniyle o nesneye ait renk algısının görüldüğü açıya göre değişmesi durumu.
mücevher böceği (cetonischemaspeciosa) bunun en şahane örneklerinden biridir.
mücevher böceği (cetonischemaspeciosa) bunun en şahane örneklerinden biridir.
devamını gör...