türkiye'de faaliyete başlayan, daha sonra yabancılara satılan ve yerli diye bilinen firmalar;
zamanla değişkenlik gösterebilir.

-petrol ofisi;
1941’de bir kamu kuruluşu olarak kurulan, petrol ofisi, hollanda merkezli vitol’e satıldı.

-beymen;
1971’de osman boyner tarafından kurulan hazır giyim markası beymen, katar merkezli yatırım şirketi mayhoola tarafından satın alındı.

-içim;
1996’da kurulan ve daha sonra ülker’in satın aldığı ak gıda 2015’te fransız şirket groupe lactalis’e satıldı.

-hayat su;
1984 yılında üretime başlayan hayat su, türkiye’nin en eski su markalarından biridir. 1997’de fransız danone’ye satıldı.

-doğadan;
1975 yılında demle adı ile nevzat karpuzcu tarafından kurulan doğadan, türkiye’yi poşet çay ile tanıştıran markadır. 2007’de ise tamamı coca-cola’ya satıldı.

-cola turka-çamlıca-saka su;
cola turka, bir diğer eski ülker markası. ülker’in kurduğu ve 2003’te piyasaya sürdüğü cola turka, 2016’da iyi bir teklif karşılığında japonya merkezli dydo drinco şirketine satıldı. ülker, cola turka ile birlikte bünyesinde bulundurduğu çamlıca gazoz ve saka su’yu da aynı şirkete sattı.

-yeni rakı;
2003’te tekel’in alkollü içecekler bölümünü satın alan ve bir süre yeni rakı’yı bünyesinde tutan mey, 2006’da abd’li yatırım şirketi texas pacific grup’a sattı. daha sonra dünya’nın en büyük alkol üreticisi ingiltere merkezli diageo, yeni rakı’yı bünyesine kattı.

-kemal kükrer;
türkiye’nin en büyük sirke üreticilerinden biri olan ve 1915’te kurulan kemal kükrer, japonya merkezli ajinomoto’ya satıldı

-kent;
1927’de kurulan kent gıda, türkiye’nin en büyük şeker ve sakız üreticilerinden biridir. 2002 yılında ingiltere merkezli cadbury tarafından satın alındı. daha sonra 2010’da cadbury, abd merkezli kraft foods’a satıldı.

-peyman;
1985’te eskişehir’in üç kuruyemiş fabrikasının birleştirilmesi ile kurulan peyman, 2016 yılında ingiltere merkezli yatırım şirketi bridgepoint’e satıldı.

-banvit;
1968’de balıkesir’de kurulan ve özellikle de beyaz et sektöründe türkiye’nin pazar liderlerinden biri olan banvit, 2017’de brezilya ve katar yatırım ortaklığı tarafından satın alındı.

-ipek;
yabancılara satılmış dev türk markaları listemizdeki bir diğer şampuan markası da ipek. canan kozmetik bünyesindeki ipek şampuan, canan kozmetik’in tamamının fransız l’oreal şirketi tarafından satın alındı.

-demir döküm;
sektörünün öncülerinden olup, yabancılara satılan bir diğer türk markası da demir döküm. 1954’te kurulan ve satılana dek koç holding bünyesinde bulunan demir döküm, 2007 yılında almanya merkezli vaillant şirketine satıldı.

-baymak;
1967’te kurulan ve demir döküm’ün ciddi rakiplerinden biri olan baymak hollandalı thermea grubu tarafından satın alındı.

-filli boya;
1988’de betek boya bünyesinde kurulan filli boya, 2002’de sektöründe türkiye’nin pazar lideri oldu. 2019’da japonya merkezli nippon paint’e satıldı.

-mutlu akü;
1945’te akü üretimine başlayan mutlu akü güney afrika merkezli bir şirket tarafından satın alındı.

-yargıcı;
1978 yılında erkek gömleği üzerine osmanbey’de ilk şubesini açan yargıcı kuveyt merkezli global investment house satıldı.

-cevahir avm;
cevahir holding’e bağlı olarak 2005 yılında mecidiyeköy’de açılan cevahir avm kuveytli martin property group şirketine satıldı.

-saka su;
sabancı holding’in sahibi olduğu saka su önce bim’in sahibine daha sonra ise yıldız holding’e satıldı. yıldız holding saka su’yu dydo’ya sattı.

-ofçay;
1985 yılında türkiye’de türkiye çay üeretiminde tekelin kalkmasıyla satışa sunulan ofçay amerikalı kahve şirketi jacobs’a satıldı.

-komili;
1878 yılından bu yana faaliyette olan ve osmanlı sarayının zeytinyağı ve sabun tedarikçiliğini de yapan dev marka amerika merkezli şirkete satıldı.

-hacı şakir;
türkiye’nin en eski sabun üreticisi hacı şakir tamamıyla amerikalı temizlik devi colgate/palmolive bünyesine katıldı.

-canbebe;
1990 yılında kurulan canbebe belçika firması olan ontex’e satıldı.

-sana; erikli, atasun optik;

t; yabancı sermayeye karşı değilim. sadece kendi derinliğimiz de olmalı diye düşünüyorum...
devamını gör...
zara: şarkıcı zara'nın markası değilmiş. nasıl değil yaa!!?
devamını gör...
filli boya.
devamını gör...
(bkz: fakir (marka))
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yerli diye bilinen yabancı markalar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim