kurucuları arasında yer aldığı “d grubu”nun heykeltıraş temsilcisi zühtü müridoğlu, sanâyi-i nefîse mektebi’ni bitirdikten sonra (1928) devlet bursuyla paris’e gitti. 1932 yılında yurda dönerek ilk kişisel sergisini açtı. heykel alanında bir “ilk” olan bu sergi, ülkemizin sanat kronolojisi ve hafızasındaki ayrıcalıklı yerini aldı. anadolu illerinde ve bir ara ankara gazi eğitim enstitüsü’nde resim öğretmeni olarak görev yapan müridoğlu, devlet güzel sanat akademisi’nde de uzun yıllar görev yaparak profesörlüğe yükseldi.

figüratif anlayışla eserler üreten zühtü müridoğlu’nun, türkiye’de heykel sanatının yaygınlaşıp gelişmesinde önemli katkıları oldu. eserleri arasında; anıtkabir büyük merdiveninin batı yönündeki kabartma (1953), büyükada ile muş’taki atatürk heykelleri (1965) gibi büyük kompozisyonlar önem arz etmektedir. taş, ahşap, alçı, bakır, demir gibi çok çeşitli malzemeler kullanan müridoğlu’nun heykel çalışmalarının yanı sıra çizim ve seramik çalışmaları da bulunmaktadır.

yurt içinde ve dışında başarılı sergiler gerçekleştiren müridoğlu, yapıtlarıyla aralarında devlet resim ve heykel yarışmalarının da bulunduğu birçok sanat müsabakasında ödüle layık görülmüştür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zühtü müridoğlu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim