bazı yörelerin adetleri ve toksik kültürleri nedeniyle zaman zaman maddi manevi eziyet olsa da, genel itibariyle faydaları yadsınamaz bir olgudur.

başta kendi düğünüm olmak üzere düğünlerde gördüğüm şey, hayat kavgası içinde kaybolmuş ve birbiriyle görüşemeyen birçok insanın görüşmesine vesile olması ve bir araya getirmesi.

düğün ve cenazeler bu minvalde insanlar arasındaki mesafelerin kısalması, araya giren buzların bir nebze erimesine katkıda bulunuyor. en pragmatist bakış açısıyla bile baksak, bu ecnebilerin "network" dedikleri olayı diri tutuyor.

benim lisedeki arkadaşlarımla kısmen de olsa tekrar görüşmeme vesile olmuştur en basiti.

düğün özelinde, bu işin temelinde takı töreni olduğu açık. takı merasimi dediğimiz şey uzun soluklu bir altın gününden fazlası değil. ama o altınların evli bir çifte olan faydası tartışılmaz düzeyde. bu faydayı bizzat tatmış olarak eskiden saçma bulmama rağmen, özellikle durumları pek iyi olmayan çiftlere imkanım düzeyinde fazla fazla altın takmaktan hiç gocunmam. bu takı merasimi başlı başına toplumsal dayanışmadır.

burada takılan takıları bir mikrofonla dillendirmek ve o bunu taktı şu şunu taktı dedikoduları gibi çiğ hareketleri ayrı tutmak lazım. bunlar maalesef yanlış hareketler.

bunun yanında insana manevi bir güç verdiği bir gerçek. kız almaya giderken 3-4 araba sessiz sedasız gider geliriz diye düşünürken bir anda 30 40 araba sokağa girip, çevredekilerin iyi dilekleriyle evden gelin almak, insana bir topluluk olduğunu, birlik ve beraberliği hissettiriyor. cenazeler, cuma ve bayram namazları da böyledir. insana yalnız bir birey olmadığını, aynı yolun yolcusu, aynı komunitenin parçası bir topluluğa mensup olduğunu hatırlatır.

velhasıl, güzel bir düğünle iyi bir takı hasılatıyla, insanların iyi ve hayırlı dilekleriyle başlamış bir evlilik birkaç sıfır önde başlıyor.

sıkıntı düğün değil, gelin ve damadın suyunu çıkaran, maddi anlamda dibi gösteren, eleştiri ve dedikodu temelli yaklaşıma sahip zararlı kültürel yaklaşımlar sorundur.

çocuklarını evlendiren insanların bunun üzerine düşünmeden hareket etmememeri lazım. bu hepimizin boynunun borcu. zorlaştırmayın, kolaylaştırın diyen bir dinin mensubu insanların "elalem ne der" diye düşünerek damattan kilolarca altın istemesi, görece düşük takı takanları ayıplaması, çiftin ekonomik gücünün üstünde düğün organize ettirmesi, gelinin saçından, kaynananın başından, damadın gömleğine kadar eleştirmesi büyük bir yanlış olmakla birlikte, evliliğe de zarar verir.

bu konuda ailelere iş düşüyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"düğün" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim