100 yıllık çınarın genel başkanlarına şöyle bir bakalım.

1- mustafa kemal atatürk (1923-1938)
2- ismet inönü (1938 - 1972)
3- bülent ecevit (1972 - 1980)
4- deniz baykal (1992 -1995)
5 - hikmet çetin (1995 - 1995)
6- deniz baykal- (1995-1999)
7- altan öymen (1999-2000)
8- deniz baykal (2000 - 2010)
9- kemal kılıçdaroğlu (2010 - günümüz)

100 yıllık bir partinin 7 tane genel başkanı olmuş, bunlardan beş tanesi dört yıl ve üzerinde görev yapmış. genel başkanların görev yaptığı dönemin genel özelliklerine bir bakalım.

kemal paşa kurucu lider. partiyi de o kurdu, devleti de o kurdu, cumhuriyeti de o getirdi, devrimleri de o yaptı. ömrü daha fazlasına vefa etmedi, 1938'de dünyaya gözlerini yumdu.

ismet paşa, ikinci adam. ikinci cihan harbi, çok partili hayata geçiş, menderes-bayar ikilisi, tüm kudretine rağmen muhalefette kalabilme erdemi, 1960 ihtilali, talat aydemir'in başarısız darbe girişimleri, sosyalist hareketin yükselişi, 9-12 mart… biraz da yaş haddinden emekli olsa da dönemin ruhu inönü'yü kaldırmazdı. yeri geldi iktidarın da sahibi oldu, yeri geldi muhalefet sıralarında oturdu. cumhuriyeti, demokrasiyi kör topal da olsa 1972 yılına kadar getirdi. memlekette demokrasi varsa, demokrasi kültürü varsa, bunu hiç şüphesiz ismet paşa'ya borçluyuz. iki ayyaş diyerek aşağıladığını sananlar donlarına kadar her şeylerini bu iki adama borçlular.

bülent ecevit, 1972'den 12 eylül'e kadar genel başkanlık ve başbakanlık yaptı. partiyi kendinin deyimiyle ortanın soluna çekti, sosyal demokrat bir chp inşa etti. başbakanken abd ile yaşanan haşhaş ekimi krizi ve kıbrıs barış harekatı nedeniyle ülke ambargo yemiştir. dönemin ruhu gereği chp, tarihinin en yüksek oylarını ecevit döneminde almıştır. 12 eylül 1980 darbesiyle birlikte chp kapatılmış ve siyasi yasaklılar arasına adı yazılmıştır. ne demişti kendisi: "biz milliyetçiliği; sokak duvarlarına değil, kıbrıs’ın topraklarına, ege’nin deniz yataklarına yazmışız. biz milliyetçiliği batı anadolu’nun haşhaş tarlasına yazmışız.”

deniz baykal, 1992 yılında oturduğu koltuktan ara ara inmiş ancak 2010 yılına kadar koltuğa oturmuştur. 12 eylül'cüler türkiye'nin ekonomik ve politik eksenini değiştirmiş, türkiye'yi kendine has islamcı-liberal bir düzene oturtmaya çalışmıştır. anap'lı cumbaba özal da pek tabii 12 eylül'cüdür. 90'larla birlikte islamcılar iyiden iyiye kendini göstermiş, ülke 28 şubat sürecine girmiş ancak 28 şubat bin yıl sürmemiştir. 2002 yılında adalet ve kalkınma partisi iktidar olmuş, 2010'lara kadar gülen hareketiyle kol kola girmiş ve ülkeyi öyle yönetmişlerdir. 2010 yılında ise bir kaset skandalıyla baykal, genel başkanlık görevini bırakmış, yerine kemal kılıçdaroğlu seçilmiştir.

bu yazdıklarıma şöyle bir bakın rica ediyorum. memleketin bütün kırılma noktalarında, öncesinde veya hemen sonrasında chp genel başkanı değişmiş. dönemin ruhuna göre olması gereken profil belirlenmiş ve o seçilmiş gibi görünüyor. 12 mart'ın hemen ardından yükselen sol dalgayı göğüsleyebilecek ecevit, liberal-islamcı düzene adım adım ilerlenen 90'larda deniz baykal, türkiye'nin en büyük kırılmalarından olan akp-gülen faytlaşması esnasında kılıçdaroğlu göreve gelmiş. eğer chp genel başkanı değişiyorsa türkiye'nin düzeni değişiyor demektir. kemal kılıçdaroğlu göreve kendi kafasına göre gelemez, kendi kafasına göre de istifa edemez.

çalakalem yazdım, hızlı oldu biraz. anlam kaymaları vs. muhakkak olmuştur. okuyanlar kusuruma bakmasın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kılıçdaroğlu’nun istifa etme eşiği nedir sorusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim