ırk bilimi yanlış bir bilgidir. ırk diye bir şey yoktur. kültürel ve biyolojik çeşitlilik vardır. öncelikle bu bilincin oturması gerekir. 1970lerde antropologlar tarafından ırk tanımı literatürden kaldırılmıştır. antropoloji "insan bilimidir." yunanca anthropos ve logos sözcüklerinden bir araya gelmektedir.
insanı dört alt dalda inceler bunlar; sosyo-kültürel antropoloji, fiziki antropoloji, dil antropolojisi ve arkeolojidir. kültürün ne olduğunu, nereden geldiğini ve nasıl şekillendiğini, insan ile etkisini sosyo-kültürel antropoloji ışığında inceler ve sunar. burada öteki olarak ele alınan batı dışı insanlığı veya terim olarak "vahşi veya ilkel" insanı da inceler. antropolog malinowski 1914 te avustralya'da trobriand adalarına sürgünü kabul etmiş uzun bir dönem yaşamış oradaki kabileleri yani "vahşi insanları" batılı olmayan anlamında "ilkel" yaşam tarzlarını, kültürlerini incelemiş, dilini öğrenmiş, notlar alarak gözlemler yapmıştır ve batıya yönelik "ötekini" gün yüzüne çıkarmıştır. bu sayede antropoloji literatürüne "katılmacı gözlem" kuramını metodolojik olarak kazandırmıştır.
fiziki antropoloji de insanın fiziki yapısını, morfolojik yapısını ele alır ve adlı antropoloji alanı buna hitap etmektedir. dil antropolojisinde dilin yapısını ve oluşumunu ve sürecini inceler ve sunar. arkeolojide ise kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılan eski tarihe sahip kültürleri inceleme altına alarak o dönemin kültür yapısını inceler ve günümüze çıkarır. bir kemik bulunduğu vakit antropologlara yönlendirilir ve incelenir ne zaman öldüğü, neden öldüğü, kaç yaşında, olduğu ve öldüğü, cinsiyeti, hastalığı, en son ne yediğine kadar ve pek çok bulgu antropologlar tarafından incelenerek gün yüzüne çıkartılır.
paleoantropologlar eski insan bilimini inceler yani ortaya çıkan homo neanderthal, homo erectus, homo habilis, homo australopithecus kemikleri paleoantropologlar tarafından incelenir ve araştırılması yapılır. evrim ile ilişkisi bu yönden de fazladır. antropoloji bir bilim alanıdır. disiplinler arası bir ilişkisi olduğu için sosyoloji, sanat tarihi, psikoloji, felsefe, arkeoloji gibi diğer disiplinler ile yakından iş görür ve yelpazesi çok geniştir.
küçümsenecek bir bölüm değildir. türkiye de değeri bilinmese de 9 kadar üniversitede programı vardır
benim de içerisinde bulunduğum pek severek okuduğum bölümdür. yurtdışında çekici bir alandır ve değeri üst düzeylerdedir. eğer bu bölümü okumak isterseniz ben ne yapacağım diye düşünmeyin her iş kolu kişinin kendi çabasına göre imkan ve fırsat yaratır bu tamamen sizin çabanıza bağlıdır.
türkiye de müze ve kültürel kurumlarda devlet dairelerde hastanelerde danışman olarak çalışma imkanı bulunur adlı antropoloji alanında işler yapabilirsiniz. akademisyenlik ile ilgilenebilirsiniz ki iş kolu yelpazesi oldukça ve çok oldukça geniştir. her alanda yüksek lisansını da yapabilirsiniz.
devlet antropolojisi, din antropolojisi, medikal antropoloji, feminist antropoloji, aktivist antropoloji, dil antropolojisi, eğitim antropolojisi, sosyo-kültürel antropoloji, fiziki antropoloji, ekoloji, etnoloji, etnografi, antropozooloji, arkeozooloji... uzar gider. beşeri, sosyal ve doğa bilimlerini içerisinde kapsar.
çok yönlü ve insanı direkt olarak konu aldığı için araştırma kapsamı doğal olarak çok yönlüdur ve araştırma olanakları nedeni ile size mükemmel bir donanım kazanmanıza katkıda bulunacaktır.
bilgi, tutarlı olabildiğince fayda sağlar.
devamını gör...