bella yazar profili

bella kapak fotoğrafı
bella profil fotoğrafı
rozet
kalbimiz seninle
karma: 745 tanım: 23 başlık: 3 takipçi: 26

son tanımları


ötanazi kilisesi

kendilerini türler arası dengeyi sağlamaya adayan ve bunu sağlamak için dört ilkeye sadık kalan (kar amacı gütmeyen)kilise.
kilisenin ilk ve en önemli kuralı “ürememek”tir. diğer dört ilkeye gelecek olursak bunlar intihar, kürtaj, yamyamlık ( sadece daha önce ölmüş kişiler için geçerlidir) ve sodomi (üreme amacı taşımayan cinsel aktivite)*dir.
ayrıca kilisenin yeminli binlerce üyesi ve destekçisi bulunuyor. *
devamını gör...

tereddüt çizgileri

biraz korkutucu olan adli tıp terimi.

intihar mı cinayet mi olduğunu anlamak konusunda büyük önemi olan çizgilerdir. intihar eden kişi bunu gerçekleştirmeden önce kesici aleti genelde normalde en çok kullandığı * eliyle tutup en acısız ve kolay olanı bulmak için provasını yapar. bu prova sırasında kesici aleti hafif hafif değdirdiği için belli belirsiz çizgiler oluşur. bunu yaparken de ''buradan kesilse acır mı veya nereden kesersem öldürücü bir darbe olur'' gibi düşünceler içerisindedirler.
devamını gör...

efecto mariposa

ispanyolca kelebek etkisi anlamına gelen kelime grubu.

aynı zamanda 2001 yılında kurulan bir ispanyol pop rock grubudur.
sevdiğim şarkılarından biri olan por quererte;
devamını gör...

eyluling

(bkz: her yerde sen)*
devamını gör...

misafire hoş geldin diyememe sendromu

genellikle ergenlik doneminde ortaya cikan, bazi kisilerde ise ergenlikten sonra da devam edebilen sendromdur. sebebi ise hos geldiniz dedigin misafirin sadece hos bulduk demekle kalmayip kendisini ilgilendirmeyen seyleri de sormasidir. yani teyzecigim sadece hos bulduk demek ya da nasılsin sorusuna iyiyim evladim sen nasilsin demek neyine yetmiyor gercekten anlayamiyorum.**
ayrıca bkz;
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bengaripsengüzeldünyaumutlu ile dünyadan uzak

balkoninsani ve domestic hıyar gözümüzün önünde cilveleşiyor
kardeşim ayıptır ya. aile var burada.*
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

antisosyal kişilik bozukluğu

toplumda kullanım adı olarak sosyopat, psikopat ya da asosyal gibi isimler verilse de bilimsel adı antisosyal kişilik bozukluğudur. genelde kanunla, kurallarla, ahlaki değerlerle sorun yaşayan kişilerde bulunur. tanısı 18 yaşından önce konulmaz. antisosyal kişilik bozukluğu tanısı koyabilmek için kişinin 15 yaşından önce davranış bozukluğu tanısı konulmuş ve süregiden bir davranış örüntüsü olması gerekir. diğer kişilik bozukluklarına göre tedavi umudu en az olan bozukluklardan bir tanesidir.

genellikle bu tip sorunlu olan kişilerden ziyade bu kişilerle ilişki içerisinde olan - ikili ilişkiler ya da sosyal ilişkiler içerisinde olan- kişiler muzdariptir bu durumdan. çünkü genelde duygudan yoksun davranışlarda bulunurlar. çok bencildirler. zarar verici davranışlarda bulunabilirler ve bundan hiçbir şekilde pişmanlık duymazlar. en üstte de dediğim gibi kurallarla, kanunlarla ciddi sorunlar yaşayabilirler. bu kişilerin psikolojik açıdan en belirgin özelliği sempatik olmalarıdır. (bazı insanlara göre) sempatiktirler ve çok fazla ikili ilişki yaşayabilirler. sempatik dememin sebebini aşağıya yazacağım.

antisosyal kişilik bozukluğu daha çok erkeklerde görülür. kadınlar bu tip sorunu olan erkeklere çok kolay aşık olabilirler ve uzun vadede ciddi sorunlar yaşarlar. (bazı insanlara sempatik gelirler dememin sebebi budur.)
''çok sahipleniyor, çok kıskanıyor, bir yere gittiğimizde beni koruyor kolluyor şeklinde başlayan ilişkiler uzun vadede çok daha hırpalayıcı, yaralayıcı, zarar verici olabilir.

son olarak bu kişiler için en fazla şunları yapabiliriz: öfke kontrolü ile ilgili destek olabiliriz. yaşadıkları depresyon ya da başka duygudurum bozuklukları varsa bunlarla ilgili destek olunabilir.
devamını gör...

hele hele

ilham kaynağının şu şarkı olduğunu düşündüğüm, bir ölmedim ama hafif sürünüyorum vecizesi.*

hele hele yar yar gülende,
gülende yar gülende.
aklımı baştan aldı,
yar yüzüme gülende.

devamını gör...

plasebo etkisi

kısaca iyileşmeye inanmaktır.
plasebo etkisi bilindiği üzere hastanın kendi kendine düşünce yoluyla iyileştirmesi üzerine yöneliktir. bu yöntemle tedavide kullanılan ilaç yerine boş ilaç verilebilir ya da sahte bir operasyon yapılabilir
ve bu insanların belli bir kısmı hiç analiz etmeden gerçek ilacı ya da tedaviyi aldıkları düşüncesini kabul eder, ona inanır ve teslim olur.
(bu durumda otonom sinir sistemi tam olarak ilaç ya da tedaviyle olan kimyasalları kendi yapmaya ve vücudu buna göre programlamaya başlar)

plasebo etkisinin bize anlattığı şey kısaca şudur: her şeyden önce bu durumda iyileştirmeyi gerçekleştiren dışarıdan alınan madde değil.
vücudun iyileşmesini, var olan bir iç potansiyel sağlıyor. bu da zihin ile beden arasında bir bağlantının var olması anlamına geliyor. yani o hap; içen kişi içen mümküniyeti, umudu temsil ediyor.
*****
bir kişi üzerinde deneyince işe yaradığını görebilirsiniz. tedavi gören bir hastaya iyi şeyler söyleyerek, iyileşeceğine inandırarak psikolojik destek verirseniz hastanın iyileşme süresi kısalır.
devamını gör...

ırkçılık yapan insan özellikleri

bir kişi için '' x de olsa iyidir'' veya ''x olmasa iyi insan'' şeklinde ifadeler kullanırlar. bahsi geçen x : herhangi bir ırk için kullanılmıştır.
ayrıca bir ırka yapılan haksızlık karşısında susmamaları gerektiği halde susarlar. aynı şey kendi başlarına gelirse ortalığı yakar yıkarlar. asıl önemlisi ise başka ırktan olan insanların hakkını gerçekten eşitlik duygusuyla değil acıdıkları için savunurlar.
devamını gör...

sanat mı üstündür bilim mi sorunsalı

#856633 no'lu tanımda

hiç emzirmeyecekleri halde neden erkeklerin de memesi var?
denmiş. cevaplayalım hemen. hamileliğin ilk haftalarında dişi ve erkek embriyolar aynı şekilde gelişim gösteriyor. (her iki cinsiyette de x kromozomu bulunuyor) bildiğiniz üzere meme bezlerinin gelişimi ile ilgili genler x kromozomunda bulunur. y kromozomu ise erkek bireye özgü özellikleri barındırıyor.* erkeklerde y kromozomunun aktif hale gelmesi 4 hafta kadar sürüyor. y kromozomu aktif hale gelene kadar meme uçları çoktan oluşmuş oluyor. yapacak bir şey yok.
erkeklerde bulunan meme dokusunun hiçbir işlevi, avantajı/dezavantajı yok.
* * * * * * * * * * * * **
sanattan pek anladığım söylenemez.
devamını gör...

bir yazar sizi takip etmeye başladı

lanet olsun dediğim, hiç almadığım bildirim.* *
devamını gör...

sigara külü kadar yalnızlık

sezai karakoç'un ve monna rosa adlı şiirinden -yalnızlığı en güzel tanımı olduğu söylenen- bir dize.**


ve yalnızlık, sigara külü kadar yalnızlık!
ve toprağın rüyaya yılan gibi girişi.
sana da monna rosa, taş bebeği bıraktık.
ellerinde kılçıklı balıkların bir dişi.
senin hatıran gibi büyük, yeni, karanlık;
senin hatıran kadar allah ve şeytan işi...
ve yalnızlık, sigara külü kadar yalnızlık!

ve monna rosa

[elbarto ukdesi.]
devamını gör...

kedi fobisi

küçük yaşlardayken kedi saldırısına uğramam sonucu ortaya çıkan korkudur. bu konuda haksız olan taraf benim. çünkü kedi reisi fena kızdırmıştım. o da dersimi vermek için sen misin benimle uğraşan şimdi yedim seni ulan. kaçma ulan kaçmaaa. bu bana yapılır mı be dercesine peşime verdi.
işte o günden beri korkarım şu hayvancıklardan. özellikle yolda yürürken arabalardan ve çöp konteynerının yanından geçmemeye çalışırım. nereden çıkacakları belli olmuyor sonuçta.*
ayrıca kediden korktuğunuzu duyan kişilerin şöyle tepki vermesi muhtemeldir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

sözlük yönetiminin gidenler için hiçbir şey yapmaması

gitmek istiyorlarsa yönetim n'apsın. zorla tutacak halleri yok ya.

lucifer ben gitsem üzülmezsiniz demiş. uçurulduğunda yas tutmuştuk 3 gün.*
devamını gör...

borderline kişilik bozukluğu

öncelikle border = sınır
borderline kişilik bozukluğu; uçlarla kendini gösteren bir kişilik bozukluğudur. en temel anlamıyla benlik algısında, duygulanımında, kişilerle olan ilişkilerinde tutarsızlık vardır. benlik algısında şöyle bir şey olur. kişi bir anda kendisini çok güvende hissederken bir anda (1 dk içerisinde) çok güvensiz hissedebilir. bir anda kendisini çok güzel bulurken bir anda çok çirkin bulabilir. bir anda çok başarılı bulurken bir anda çok başarısız, işe yaramaz bulabilir.

aynı şey duygulanım için de geçerlidir. bir anda çok mutlu hissederken, mutlu bir an yaşıyorken 1-2 dk içerisinde hoşuna gitmeyen bir şeyden dolayı aniden ciddi anlamda bir çöküş yaşayıp mutsuz hissedebilir. çok sevgi doluyken aniden nefret duygusu besleyebilir.

kişisel ilişkilerinde de karşısındaki kişiyi bir an göklere çıkarırken başka bir an yerin dibine sokabilir. karşısındaki kişi en sevdiği kişiyken bir davranış sonucunda en nefret ettiği kişiye dönebilir. genel olarak şöyle bir şey var: ya hep ya hiç. güzel-çirkin, iyi-kötü, başarılı-başarısız. bunlar arasında çok çok hızlı geçişler yaşanıyor. ortası yok.

ps: tanımda çok fazla bir anda kalıbını kullanmış olabilirim. mazur görün.*)
devamını gör...

lucifer (dizi)

lucifer ismi hristiyanlıkta şeytan/şeytanın oğlu'nu tasvir etmek için kullanılıyor. ışık getiren anlamına geliyor. ayrıca sabah yıldızı(venüs) de bu isimle bilinir. şimdi gelelim diziye

başrollerinde tom ellis ve lauren german'ın olduğu fantastik, polisiye, komedi türündeki yabancı dizi. biraz ondan biraz bundan eklemişler. ortaya bu çıkmış.* dizi hakkındaki fikrim şöyle: kısaca vasat bir dizi *çok abartılacak bir dizi değil bence. diziyi abartanlar tom ellis fanları genelde. sadece ilk birkaç bölüm farklı geliyor gözünüze. o da ilk kez izlediğiniz için. sadece kişiler değişiyor olaylar aynı. istisnasız her bölümde bir cinayet var. lucifer(tom ellis) ve dedektif decker (lauren german) olay yerine intikal ediyor. cinayetin sebebini ve katili bulmaya çalışıyorlar. lucifer ne işe yarıyor derseniz. lucifer da işte tam katili bulma noktasında o kırmızı, şeytani gözlerini kullanıyor ve o meşhur soruyu soruyor. so tell me, what do you truly desire?
bu sorudan sonra adamlar eteğindeki tüm taşları döküyor haliyle. * neyse daha fazla yazmayayım. bundan fazlası spoiler'a girer.*
devamını gör...

histrionik kişilik bozukluğu

başlıktaki tüm tanımları okudum. herkes her şeyi yazmış bana bir şey bırakmamışlar. neyse ben de birkaç şey ekleyeyim bari.

bu kişilik özelliğine sahip insanların belirgin özelliği vardır.
devamlı ilgi odağı olmak isterler. ilgi odağı olmadıkları zaman çok rahatsız olurlar bu durumdan.
ilgiyi üzerlerine çekmek için dış görünüşlerini kullanırlar. yapmacıktırlar, gösterişi severler ve duygularını abartırlar. kendilerine saygısı olmadığı için başkalarının onayını beklerler sürekli. başkalarının onayına çok önem veren, duyguları hızla değişen, çabuk sıkılan bu kişilerin hayal kırıklığına da hiç tahammülü yoktur.
sürekli herkesin kendisini övmesini, güzel/yakışıklı bulmasını, beğenip onaylamasını istedikleri için her şeyi abartılı yaparlar bu yüzden de doğal görünmezler. dışarıdan rol yapan oyuncular gibi görünürler.

format gereği tanım: daima ilgiyi üzerine çekmek isteyen, onay bekleyen kişilerde ortaya çıkan bir tür kişilik bozukluğudur.
devamını gör...

gün boyu yağ yakımını sağlayan tabata antrenmanı

başlıktaki ilk tanımda da denildiği gibi gün boyu yağları çıra gibi yakmanızı sağlayan antrenmandır. 4 dakikalık 8 set şeklinde yapılır. neden yapıldığını kısaca anlatayım. diyelim ki fazla kilolarınız var ve siz bunları eritip sağlıklı bir vücuda kavuşmak istediniz. spor diyet ne gerekiyorsa yaptınız. ilk 2-3 ay içerisinde çok güzel bir şekilde verdiniz o kiloları. sağlıklı bir şekilde kilo verebildiğinizi görünce motive oldunuz ve biraz daha yakıp vücudu şekle sokmak istediniz.* ama bir sorun var. artık eskisi gibi kolayca kilo veremiyorsunuz. vücut durakladı. yani plato dönemine girdi. işte tam o anda tabata antrenmanı yardımınıza koşuyor.

ayrıca yapılan küçük bir araştırmaya göre 1 ayın sonunda her gün diğer spor programının yanında 4 dakikacık tabata yapanlar programına tabatayı eklemeden spor yapanlara göre daha çok kalori yakmıştır. yalnız üstte 4 dakikacık dediğime bakmayın. gerçekten zor bir antrenman. o 4 dk ölüm gibi geliyor insana.*
devamını gör...

mizofoni

bazı seslere karşı aşırı hassas olma durumudur. daha kısa bir şekilde söyleyecek olursak ''sesten nefret etmek''tir. hafife alınmaması gereken ciddi bir rahatsızlıktır. bu hastalığı tetikleyen sesler ise diş fırçalanırken çıkan ses, nefes alıp verirken çıkan ses, düdük sesi gibi seslerdir.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim