b grubu kişilik bozukluklarından biri. yanık büyümüş öfkeli, kırılgan çocuklar. şimdilik böyle kalsın. ileride binlerce kelime yazarım buraya.
devamını gör...
borderline'ın kelime anlamı "sınır, sınıra yakın" demektir. duygularını uçlarda yaşayan kişilerin bir kısmında bu hastalık bulunmaktadır. bipolarla karıştırılmamalıdır.
devamını gör...

duygusal olarak değişken” kişilik bozukluğu olarak da anılır.
bu kişilerin birkaç saat ya da birkaç gün yoğun olarak yaşadığı duygular birdenbire değişebilir. kendilerini çok mutlu ve güvende hissederken bir anda üzgün ve kaygılı olabilirler. ayrıca kontrol edemedikleri yoğun öfke duyguları olabilir. sinir atakları geçirebilirler. daha sonra bundan pişmanlık duyup utanç ve suçluluk duygusu yaşayabilirler.
başkalarının (aile bireyleri, sevdikleri ya da arkadaşları) kendilerini bırakmasından, ayrılıp gitmesinden çok korkarlar ve bunun gerçekleşmemesi için olmadık yollara başvurabilirler (gitmemesi için yalvarmak, sarılıp bırakmamak, kavga çıkarmak, giden kişinin ardına düşmek ya da onu izlemek, hatta önünü kesmek gibi).

kimi zaman kendilerini severlerken, kimi başka zaman kendilerini sevimsiz ve değersiz bulurlar, kendilerinden nefret ederler, hatta kendilerini bir “şeytan” gibi gördükleri bile olur. kim oldukları konusunda içsel bir barışıklık içinde olmadıkları için sık sık iş, arkadaş, sevgili, eş, din değiştirirler; dış görünümlerini değiştirirler.

iyi bir ilişki kurmakta ve bunu kalıcı bir biçimde sürdürmekte çok güçlük çekerler. kolay aşık olurlar, aşık oldukları her kişinin kendilerini çok iyi hissettireceğini, kendilerini bir bütün olarak hissettireceğini düşünürler, ancak çok kısa bir süre sonunda büyük bir düş kırıklığına uğrarlar. başkalarını değerlendirmelerinde de büyük gelgitler yaşarlar. bir gün göklere çıkardıkları bir kişiyi, ertesi gün yerin dibine sokabilirler. bir gün, büyük bir tutkuyla bağlandıkları bir kişiden, bir başka gün nefret edebilirler.
devamını gör...
"kah el ustundeydim kah hapisteydim, her yere sokulan bir ruzgar gibi."
devamını gör...
borderline kişilik bozukluğu (bkb) genç yaşlarda başlayan ve yaşam boyu devam eden bir kişilik bozukluğudur. kişi yoğun duygular arasında gitgeller yaşayarak, kendine zarar verme davranışları ve yakın çevresindekilerle problem dolu / kırılgan ilişkiler kurma riskleri geliştirir. çarpık benlik algısı, intihara meyilli olma, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı riskleri, yeme içme bozuklukları, depresyon ve toplum dışına itilme gibi birçok diğer olumsuzlukları da beraberinde getirir.

hem kişi için, hem hasta yakınları hem de sağlık personeli için zor bir psikiyatrik rahatsızlıktır. bakım, sık sık hastahane yatış, tedaviye karşı koymalar gibi eşlik eden birçok diğer problem bu durumu daha da zorlaştırır.

tedavide iki yol uygulanır; ilaç ve psikoterapi. bilgilendirme ve yönlendirme temelli destek tedavileri hasta ve hasta yakınları için önemlidir. kişinin hastalık yönetimi ve tedavisinde aktif yer alması, bir kriz planı yaparak iniş ve çıkışlara hazırlıklı olması zaruridir. mentalization temelli psikoterapi temel tedavi şekli olmalıdır. grup terapileri ve bireysel terapi seansları, gerekli hallerde ilaç ve hasteneye yatış ile desteklenip, destek tedavileri ile güçlendirilmelidir. mentalization temelli psikoterapi (bir bilişsel davranışçı psikoterapi türevidir) en etkili tedavi türüdür ve sağaltım oranı diğer tedavilere göre çok daha yüksektir.
devamını gör...
normalde insan insana tahammül edemezken böyle bir rahatsızlığı olan için ve karşıdaki için çok zor bir durum.
devamını gör...
dünyayı siyah beyaz olarak görmektir.

oysa andre gide, "gerçeğin rengi çoğu zaman gridir" demiştir.
devamını gör...
ya her şeyim ya hiçim
sorma dünyam ne biçim
bir kördüğüm ki içim
çözdükçe dolaşıyor.
devamını gör...
kişinin kendisini güzel ve başarılı hissederken birden değişerek kendisini önemsiz birisi olarak algılaması olayıdır.
devamını gör...
küçüklükte yaşanan travmanın bir sonucu olduğu söylenen psikolojik rahatsızlık.
devamını gör...
hiçbir şeyin ortasını yaşayamamaktır. ya en tepedesinizdir ya da en dipte. birlikte oldukları insanlara sabır ve güç dilerim.
devamını gör...
psikiyatristlerin bazı hastalarına teşhis koyarken bipolar bozuklukla karıştırdığı psikolojik rahatsızlıktır.

psikiyatr değilim ancak gözlemim, #712886 burada anıldığı gibi, kolay manipüle edilirler.
devamını gör...
net insanlardır, çok da korkmayın.
devamını gör...
psikoloğumun, psikoterapi ve bazı duygudurum düzenleyici ilaçlarla kontrol altına alınabildiğini iddia ettiği ama benim hiçbir zaman içimden atamayacağıma emin olduğum, tedaviye dirençli bir virüs gibi bu hastalık. kişilik bozukluğu etiketi ise oldukça yaralayıcı.
devamını gör...
genç erişkinlik döneminde başlayan, aşırı dürtüsellik, duygulanımda ve kişiler arası ilişkilerde dengesizlik, benlik algısında yetersizlik ve terkedilmeye karşı aşırı hassasiyet ile karakterize bir sendromdur.
pa’nın dsm 5 sınıflandırmasına göre bkb tanısı koyabilmek için erken ergenliğin başından itibaren birçok bağlamda kendini gösteren aşağıdaki 9 kriterden 5’inin ya da daha fazlasının varlığı gereklidir:
1)terk edilmekten kaçınmak için çılgınca çaba gösterme
2)gözünde aşırı büyütme ve yerin dibine sokma uçları arasında giden, tutarsız ve gergin kişiler arası ilişkiler
3)kimlik karmaşası
4)kendine kötülüğü dokunacak en az iki dürtüsellik (para harcama, cinsellik, madde kötüye kullanımı, güvensiz araç kullanma vb.)
5)yineleyici intihar davranışları, girişimleri ya da göz korkutmalar
6)duygulanımda tutarsızlık
7)süreğen bir boşluk duygusu
8)uygunsuz yoğun
öfke, öfke denetiminde güçlük
9)zorlanmayla ilişkili gelip geçici kuşkucu
düşünceler ya da ağır çözülme belirtileri.
bkb çok faktörlü etiyolojiye sahip bir kişilik bozukluğudur.
tedavisi, birçok psikolojik sorunla kıyaslandığında uzun ve zahmetlidir. toplum
üzerindeki yansımaları da bkb’u farklı bir yere oturtmaktadır. bkb’nun tedavisi ve önlenmesi sadece ruh sağlığı uzmanlarının sorumluluğunda olmayıp, ailelerin, resmi kuruluşların, eğitimcilerin ve ilgili birçok kesimin de ilgi alanında olmalıdır.
ülkemizde çocuk yetiştirmede, anlamaya ve eşlik etmeye değil, itaat etmeye ve cezalandırmaya yönelik geleneksel ebeveyn tutumları göz önünde bulundurulduğunda; her ne kadar çocukluk çağı cinsel istismarının yaygınlığı konusunda net rakam olmasa da, oranın yüksek olduğu düşünüldüğünde,
uluslararası bkb oranından daha yüksek bir orana sahip olduğumuz tahmin edilebilir.
çocukluk döneminde duygu düzenleme sorunları ve dehb olan çocukların erken dönemde teşhis edilip, takiplerinin, bireysel tedavilerinin, aile eğitimlerinin yapılması önemlidir. bu çocuklar için özel eğitim programları ve kurumlarının yaygınlaştırılması sağlanabilir.
anne-baba okulları ile çocuk sahibi olmayı planlayan ailelere ön eğitim verilmesi de önleyicilik açısından önemli bir adımdır. yeniden mağduriyet kapsamında, bkb olan veya özellikleri taşıyan bireylerin ortamlarını değiştirmek, becerilerini zenginleştirmek, kendilerini mağdur edecek kişilerden uzaklaşmasını sağlamak veya uygun partner seçmeleri konusunda yol göstermek gerekir.
devamını gör...
öncelikle border = sınır
borderline kişilik bozukluğu; uçlarla kendini gösteren bir kişilik bozukluğudur. en temel anlamıyla benlik algısında, duygulanımında, kişilerle olan ilişkilerinde tutarsızlık vardır. benlik algısında şöyle bir şey olur. kişi bir anda kendisini çok güvende hissederken bir anda (1 dk içerisinde) çok güvensiz hissedebilir. bir anda kendisini çok güzel bulurken bir anda çok çirkin bulabilir. bir anda çok başarılı bulurken bir anda çok başarısız, işe yaramaz bulabilir.

aynı şey duygulanım için de geçerlidir. bir anda çok mutlu hissederken, mutlu bir an yaşıyorken 1-2 dk içerisinde hoşuna gitmeyen bir şeyden dolayı aniden ciddi anlamda bir çöküş yaşayıp mutsuz hissedebilir. çok sevgi doluyken aniden nefret duygusu besleyebilir.

kişisel ilişkilerinde de karşısındaki kişiyi bir an göklere çıkarırken başka bir an yerin dibine sokabilir. karşısındaki kişi en sevdiği kişiyken bir davranış sonucunda en nefret ettiği kişiye dönebilir. genel olarak şöyle bir şey var: ya hep ya hiç. güzel-çirkin, iyi-kötü, başarılı-başarısız. bunlar arasında çok çok hızlı geçişler yaşanıyor. ortası yok.

ps: tanımda çok fazla bir anda kalıbını kullanmış olabilirim. mazur görün.*)
devamını gör...
deli baldaki barış tam olarak bu rolu bunu çok iyi tanımlar
devamını gör...
mental bozukluk. 12. sınıfta sınav stresi diye gidip borderline olduğumu öğrendim. genetikmiş tabi, babaannem bipolar, babam ve ben borderline. hastalığı inkar edip tedavi olmayı reddetmiştim, kabullenirsem daha kötü olurum diye düşünmüştüm. yanlış yapmışım, çok sıkıntılı bir durum. (bkz: inkar ettin de ne oldu daha mı iyi oldu)
devamını gör...
bir grafik hazirlansa, yalancılıkla doğru orantılı yükselişini görebiliriz.
devamını gör...
bir kişilik bozukluğu.

şimdi üç yıldır hayatımda olan borderline insanıyla yaşadığım ilişkide şahit olduğum ve maruz kaldığım iğrençlikleri, gariplikleri, komiklikleri, acıları, travmaları bir tarafa koyayım. onlar için kitap yazmam lazım. işin ötesini berisini vırtını zırtını da bir tarafa koyayım. tam olarak nasıl bir şey olduğunu merak edenler ekranı hafif kaydırınız. altta yazilanlar sadece tek bir olay. dusun yani bu gibi olaylari yuzlerce kere yasadigini...

kendisi karşı komşum. her gün birbirimizi goruyoruz. teraslarimiz karsi karsiya. iki mustakil ev. ilişkimi kestim artik. yoksa her an kusarak yasamam gerekecekti. bana ulasmamasini soyledim. onun sorunu benle veya baskasiyla ilgili degil kendi benligiyle. neyse... trafik kazası gecirdim. cene ve elmacik kemiginden ameliyat olacagim. evde yokum birkac gun. mesaj atmis gecmis olsun iyi misin diye. cevap vermedim. ameliyati oldum eve geldim. hayatima devam ediyorum. ona ulasmiyorum. balkonda pipetle corba iciyorum falan. agzim bagli konusamiyorum. borderline insanimiz iletisim kurma girisimi basarisiz oldu diye kinlenmis. istedigi ilgiyi alamadi cunku.

bu basladi komsularini cagirip icip sapitip igrenc kahkahalar atmaya. mutluluk pozlari. aciyi belli etmenin en rezil hallerinden biri yani. ben aynen devam yasamaya. biliyorum cunku uc gun icinde o balon patlayacak, olayi kisisel almiyorum. mesele onun zayif ego yapilanmasi. sadece su paragrafta anlattigim bile bircogunuza travma yasatabilirdi cunku cogunuz hayatin aci yuzunu henuz gormediniz. karsiniza gercek bir cani çıkmadı. travma yasamadim.

balon patladi. basladi beraber dinledigimiz sarkilari son ses acip icip aglamaya. her zamanki olay. orali olmadim. bugun ogle vakti ayni seyi yine yapti. yine orali olmadim. terasta karpuz suyu icip araba lastiginden saksi yapmaya devam. sonra mutluymus gibi yaparak sarhos sarhos bir yere gitti. aksamustu geldi.

bunun benle birlikteyken de takildigi 65 yasinda hali vakti yerinde narsistik kisilikli cigeri 5 para etmez bir kart zamparasi var. ufak tefek islerini goruyo. korumaci/cezalandirici ebeveyn figurunu de iyi oynuyor gozlemledigim kadariyla. tam aradigi sey. al gulum ver gulum. sabahlar olmasin. aksam baktim onunla bulustu gitti.

neden? cunku ilgi, cunku bosluk hissi, cunku gurur, cunku degersizlik hissi, cunku anksiyete, cunku hirs, cunku ofke, cunku avutulma ihtiyaci.

simdi muhtemelen ona ovguler duzuyordur koynundayken. birazdan da kadehinden bir yudum alip isim vererek ya da vermeyerek bana iftira atar, degersizlestirir, asagilar.

bu yazida yazdigimdan daha cok sey anlattim. sevgiyle ve ozsaygiyla kalin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"borderline kişilik bozukluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim