borris x yazar profili

borris x kapak fotoğrafı
borris x profil fotoğrafı
rozet
karma: 1061 tanım: 96 başlık: 27 takipçi: 30

son tanımları


gümrük birliği antlaşması

12 eylül 1963 yılında imzalanan ankara anlaşması ile başlayan ab- türkiye flörtünün 31 aralık 1995 deki perçinlenmiş halidir. uzun birliktelik olup ayrılmalar, darılmalar derken 2005' te nişan olmuştur. kuma olmak için sıradayız, bakalım ne kadar daha bekleyeceğiz.
devamını gör...

faiz dışı fazla

devlet bütçesinde gelirlerin, faiz dışındaki giderleri karşıladıktan sonra kalan kısmı. yani faiz dışı fazla= gelirler - (giderler- faiz ödemeleri) bütçe açık vermesine rağmen, faiz dışı fazla olabilir.

mesela gelirler=500 toplam giderler=800 faiz harcamaları=400 olsun bütçe açığı= 500-800=-300 faiz dışlı fazla= 500-(800-400)=100 faiz dışı fazla verilmelidir ki faiz ödenebilsin, yukarıdaki örneğimizde 400 liralık faiz borcunun 100 lirasını ödeyebiliyoruz.
devamını gör...

limited şirket

ortak sayısı en az iki en çok elli lan bir şirket türüdür. hisse senedi çıkaramaz, sigortacılık yapamaz. kaplıcalar açıp amme hizmeti yapabilir ama halka açılamaz.
devamını gör...

çek

üzerinde yazılı paranın, ismi yazılı kişiye veya isim yazılmamışsa hamiline (elinde bulunduran kişiye) koşulsuz olarak ödenmesi amacıyla, bankada hesabı olan kişinin bankasına verdiği ödeme talimatını içeren belge. ciro edilerek alacağın devrini sağladığı gibi; elden ele dolaşarak kaydi para aracı da olur. çekin ait olduğu hesapta para bulunmaması durumunda çeki düzenleyip alacaklıya veren borçlu hakkında önemli mali ve cezai yaptırımlar uygulanır.
devamını gör...

tavla replikleri

çok az oynadığımdan mıdır nedir, genelde yenildiğimden en çok "koltuğunun altında bir şey mi var" repliğini duyuyorum.
hoop koltuk altına bakarken yerleştiriyorlar tavlayı oraya.
devamını gör...

klişe youtube yorumları

bir ara ilk yorum muhabbeti çok dönerdi.
sonra röportaj adamın parodisi ile o akım bitti gitti *
devamını gör...

muhabbet kuşu

köpeklerle beraber en çok sevdiğim hayvandır. beni evde yalnız bırakmazlar hiç sağ olsunlar. çoğu arkadaştan daha önemlidirler.
devamını gör...

zampara seyfettin

osman cavcının oynadığı 90'larda çekilmiş kült film. film boyunca hamsi baskılı tişörtle gezen kahramanımız acıbadem, tatil kazandığı partneri dombik teyzeyi türlü şekillerde elde etmeye çalışır. 90’lı yıllar güney sahillerimiz ve döneme ait triplerin izlenebileceği absürt bir film. filmi youtube'dan seyretmek mümkündür.
devamını gör...

twitter vs instagram

kazananı olmayacak olan versus.
birisi ilişki geliştirmek, sosyalleşmek için kullanılırken, bir diğeri bu tarz insanları gömmek için kullanılır.
devamını gör...

okumasaydım da olurdu dedirten kitaplar

zamanında okuduğum distopik kitapların birçoğu.
devamını gör...

muhittin topalak

toplumsal paranoyadan nasibini almıştır.
devamını gör...

alkolü abartan insan

eğer tek içiyorsam net abartırım, hele bir de evimde içiyorsam, (taksi vs. problemlerim yoksa) ne abartmak ne abartmak.
ha, abartacağımı bildiğimden telefonumu içmeye başlamadan önce kapatır ve kendimden uzaklaştırırım.
devamını gör...

cellat

idam cezasına mahkum edilmiş kişilerin ölüm hükmünü uygulayan kişilere verilen ad. genellikle cellat deyince kafalarda orta çağ'da yüzlerini kukuletayla örtmüş, elinde dev bir balta olan, iri kıyım insanlar canlanır. günümüzde de daha modern şekillerde devam etmektedir bu cellatlık olayı.
devamını gör...

george akerlof

1970 tarihli "the market for lemons" adlı makalesinde ortaya attığı "lemon market effect" ile bilinen, 2001 nobel ekonomi ödülü'nün sahibi, uc berkeley'de bir iktisat profesörü.

söz konusu makalede, ikinci el otomobil piyasasında alıcı ve satıcı arasındaki bilgi asimetrisinin information asymmetry lemon diye tabir edilen düşük kalite ikinci el araçların fiyatının yükselmesine sebep olduğu ve iyi durumdaki otomobillerin piyasadan çekilmesi ile sonuçlandığını anlatmaktadır.
diğer bir deyişle, literatürde para için kullanılan, kötü paranın iyi parayı piyasadan sürmesi durumunun, otomobil piyasası için de geçerli olduğunu göstermiştir. bu makaleden sonra abd'de "lemon law" olarak bilinen ve kalitesi belli standardın altında kalan araçlar için telafi ücreti ödenmesini öngören yasalar çıkarılmıştır.
devamını gör...

telefon uygulamalarının alakasız izinler istemesi

genelde "uygulamayı kullanırken izin ver" deyip geçiyorum.
devamını gör...

ölümden sonra yaşama inanmak

din kavramına girmeden en yalın ve en anlaşılır şu şekilde anlatılabilir: insanın içinde eskiden beri süregelen bir var olma ölümsüz olma kalıcı olma kaygısı vardır. herhangi bir inanca tabi olmayan insanlar için bile bu kaygılar sayesinde ölümden sonra bir yaşam olduğuna kendini inandırması beklenebilir. hatta sadece dinlerin ölümden sonraki hayat hakkında söyledikleri ile ilgilenebilir. kaldı ki din boyutunda her dinde ölümsüzlük vardır. ilahi dinlerde ve ya ilahi olmayan dinlerde de insanlarda tatmin duygusu oluşuncaya kadar telkinler verilir.
devamını gör...

yılbaşını evde tek başına geçirmek

benim.

soru varsa alabilirim sözlük, buyrun.
devamını gör...

tadelle

ordu'da faaliyet gösteren ve karadeniz sahilinin en büyük fabrikası (3 vardiyada 7000 kişi çalışır) olan sagra gıda a.ş tarafından üretilen çikolata. (ikiz kardeşi de sarelle'dir). şimdi çok rakibi olmakla birlikte; 20-25 yıl öncesine gidersek, kendi türleri arasında en iyi üründü.

nisan/1995'de isviçre-türkiye avrupa kupası maçı öncesi günlerde tv'lerde çok sık yayınlanan ve ali taran tarafından hazırlanmış bir reklam filmi vardı. soyunma odasına gelen bir çocuk millilere (güç ve enerjiyi sembolize eden) tadelle veriyor, teknik direktör fatih terim de gitmekte olan çocuğa arkasından; "hey, arkadaş sağ ol" diye sesleniyor ve sahaya çıkan takım da o maçı kazanıyordu.
motivasyonun önemini, motivasyon aracı olarak da reklamı yapılan ürünü çok iyi anlatan bir reklamdı. (iki yıl üst üste en iyi reklam filmi seçildi).
devamını gör...

yatırımcı psikolojisi

turgut özal'ın başbakan oluşu ile başlayan ekonomik dejenerasyon sonucu, temeli olmayan, bilinen ekonomik gerçeklerin hiçbirisi ile izah edilemeyen, yalnızca alma - satma eylemlerine dayanan ve adına güya yatırım denen garip bir organizma içinde yer alan kişinin her an değişen psikolojisi.

1985-86 yıllarında imkb kurulma aşamasında iken, danışman olarak türkiye'ye davet edilen new york borsası uzmanları, türkiye'nin ekonomik ve mali yapısını uzun uzadıya inceledikten sonra, "bu ekonomik altyapı ve bu göstergelerle sakın ha sakın borsa morsa kurmayın, insanları batırırsınız, intihara sürüklersiniz, haketmeyen birçok insanı da zengin edersiniz" diyerek çekip gitmişlerdi.

abartı falan değil, gerçekten bu değerlendirme o tarihlerde bir-iki gazetede manşet olmuştu. o günden bu güne ekonominin yapısında göreceli olarak bir iyileşme olmadı, hatta dış borçlanmadaki artış nedeniyle türkiye yabancı yatırımcılar için daha riskli bir ülke oldu, kredibilitesi daha da azaldı.
ama insanlar borsada alıyor satıyor (yatırım yapma, artı değer yaratma değil), anlık değişimleri paraya çevirerek birileri -ve çoğunlukla da yabancılar- zengin oluyor, kazançlar dışarıya rahatça transfer ediliyor (çünkü turgut özal döneminde özellikle transferleri kolaylaştırmak için türk parası kıymetini koruma kanunu kaldırıldı. bunun ülkemiz için neresi yatırım? açıklanmış bilançosuna bakıyorsunuz, firma gerçekte ciddi zararda, ama borsada hisseleri tavan yapıyor. bunun adı yatırım falan değil, tümüyle manipülasyona dayalı bir ucube, soygunun ve soyulmanın arapçası. böyle bir operasyon içinde yer alan kişinin psikolojisi de herhalde çok normal olmayacaktır.
devamını gör...

ruh sağlığını düzeltmeye yardımcı öneriler

(bkz: göl kenarı)
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim