ilk üretim tarihi net olarak bilinmemekle beraber, en eski alkollü içeceğin m.ö. 7000-m.ö.6500 yılları arasında çin'de üretildiği netlik kazanmıştır. arkeolojik kazılar esnasında bulunan kil kapların üzerindeki kalıntıların içeriği incelendiğinde; insanların pirinç, darı, üzüm ve bal kullanarak alkollü bir içecek ürettikleri anlaşılmış.
farklı coğrafyalarda toprağın verimli olduğu bitki çeşidine göre farklı alkollü içecekler üretiliyordu. örneğin, mısır'da arpa bol yetiştiği için bira üretimi de tüketimi de fazlaydı. hatta o dönemde işçiler, ücretlerinin bir kısmını bira olarak alıyorlardı. aynı zamanda az miktarda yetişen üzümlerle şarap üretiliyordu, fakat yerli halkın aksine sadece yönetimdekilerin ve üst düzey kişilerin tüketebileceği bir alkol çeşidiydi şarap.
mısır'da bira neyse, antik yunan ve roma'da şarap o demekti. çünkü coğrafya kaderdir :)
coğrafya kaderdir demişken, yine bu sebeple güney amerika yerlileri topraklarında yetişen bitkilerle chicha ismini verdikleri içkileri yapıyorlardı. bu karışıma halüsinasyon etkisi yaratan bazı otlar da ekliyorlardı.
doğu afrika'da muz ve palmiye birası üretiliyordu.
japonya'da ise pirinçten sake.
bu saydığım eski tip fermente içecekler günümüzle karşılaştırıldığında nispeten düşük alkol oranına sahipti. (yaklaşık %13) binlerce yıl boyunca alkol tüketimi bu şekilde devam etti. damıtma işlemi başlayana kadar...
9. yüzyılda arapça yazılar , içindeki alkolü buharlaştırmak için kaynayan fermente sıvıları tarif eder. alkol sudan daha düşük bir sıcaklıkta buharlaştığı için, öncelikli o buharlaşır. fermente edilmiş karışım kaynatılır, bu buharın bir kap vasıtasıyla yakalanması ve soğutulmasıyla çok daha konsantre bir alkollü içecek elde edilir.
bu damıtılmış içki başlarda tıbbi amaçlarla kullanılmış ardından da önemli bir ticari mal haline gelmiştir. tek sebebiyse bira ve şarapta olduğu gibi, bu damıtılmış içkilerin bozulmamasıdır.
keşif çağı boyunca alkol para yerine kullanılan bir ürün haline gelmiş, dünyanın her bölgesine farklı çeşitlerle yayılmıştır. özellikle denizcilerin tercihi olan romun üretimi çok artmıştı. kıtalar arasında seyahat etmek zorunda kalan denizciler için suyu taze tutmak büyük bir problemdi. onlar da bir su variline bir kova brendi ekleyerek suyu uzun süre taze tutmanın yolunu buldular. (alkolün dezenfektan özelliği)
ülkemizin günümüz malum şartlarında alkolün en yaygın kullanım halinin kolonya olduğunu düşünüyorum. (bkz:
covid-19) alkolü asıl amacıyla hatırlayacağımız günlere bir an önce kavuşmak dileğiyle...
devamını gör...