c2m2s yazar profili

c2m2s kapak fotoğrafı
c2m2s profil fotoğrafı
rozet
karma: 314 tanım: 28 başlık: 12 takipçi: 2

son tanımları


v60

berrak kahve ve aromatik tatlar almak isteyenlerin tercihidir.
demleme süresi 2,5 - 3 dakika kadardır.

adında yer alan 60 rakamı v şeklinin 60 derece olmasından almıştır. yivli yapısı, altta yer alan deliğinin genişliği ve filtrenin daha ince olması su tahliyesinin daha hızlı olmasını sağlar. seramik, cam, plastik ve bakırdan yapılmış çeşitleri vardır. benim tercihim seramikten yana oldu.

demeleme yaparken suyu kenarlara yaklaştırmadan orta alanda dairesel hareketle dökmek gereklidir. kenarlara temas eden su yivlerden ötürü hızlı şekilde hazneye akacaktır. bu da kahvenin yeteri kadar çözünmesini engelleyecektir. yivler ile kağıt filtre arasında hava boşlukları oluşur. bu hava boşlukları sıcaklığın bir nebze korunmasına ve aynı zamanda ön demlemede çıkan gazın tahliyesini daha kolaylaştırır. yiv diyip geçmemek lazım.

kontrollü demleme yapabilmek için gooseneck kettle kullanılması tavsiye edilir. içten dışa, dıştan içe dairesel hareketle suyu dökebilirsiniz. kenarlara çok yaklaşmayın.

örneğini aşağıda canlandırmaya çalıştım.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

- v60 ile tek kişilik kahve yapmak için daha uygun. iki kişilik kahve yapmaya kalktığınızda süreleri aşar ve daha bittersi(acı) tatlar alırsınız.
- tek seferde maksimum 20g. kahveyi geçmemek iyi olacaktır.
- kahve öğütüm boyutu v60 a uygun çekilmiş olmalıdır. ne çok kalın ne de çok ince (orta ince - medium fine), toz şeker boyutları da denebilir.
- v60'a sahipseniz bir tartınız da olmalıdır.
- v60 için uygun çekilmiş 16g. kahve ile başlayalım.
- suyumuz 94 derece.
- ben genelde ilk defa demleyeceğim kahve için 1g. kahveye karşılık 16g. su ekliyorum. 256g. suya karşılık geliyor.
(su oranlarını değiştirebilirsiniz. 1'e 15 ya da 1'e 17 gibi)

demleme adımları:
- kahvenin süzüleceği server ya da büyükçe bir mug üzerine v60 ı yerleştirin.
- filtre kağıdının v60 içine iyi oturması için kenarında birleşim noktasını katlayın. ardından yerleştirin.
- sıcak suyla filtre kağıdını ıslatın. bu sayede kağıdın kahvenin tadının bozmasının önüne geçmiş olursunuz. aynı zamanda ekipmanınız ısınmış ve kahveniz çabuk soğumamış olur.
- kahveyi filtreye ekleyin. kahve yatağı düz olmalıdır. v60 ı hafifçe sallayıp yüzeyi düzleyin.
- kronometreyi çalıştırın ve 50-60 gram kadar suyu yavaşça dökün. ıslanmadık yer kalmaması önemli.
- 30sn. bekleyin (bkz: blooming)
- arından 100g. suyu döküp, 30 sn bekleyin. kalan suyu tamamlayın.
(not: 50-50 gram su döküp her döküş arasına 15 sn bırakarak deneme yapabilirsiniz.)

benim favori demleme yöntemimdir. tatillerde mutlaka yanıma alırım.*
devamını gör...

french press

hazırlaması en kolay kahve demleme yöntemidir. kahve makineye yerleştirilir ve üzerine bir miktar sıcak su eklenir. 4 dakika beklemenin ardından piston yavaş yavaş bastırılır.

bu yöntemle, kahveden gövdeli tatlar alınır. berrak kahve takıntısı olanlar için uygun değildir.
kalın çekilmiş kahve ile demlenmesi uygundur. ince çekilmiş kahve ile demlemek acımsı tatlar verecektir.

- demlemeye başlamadan önce french pressinizi sıcak suyla yıkayın, bu sayede kahveniz hemen soğumamış olur.
- 92-96 derece arasında suyunuzu hazırlayın. kaynar su kesinlikle kullanmayın. dereceniz yoksa kaynar suyu 1 dakika kadar beklettikten sonra demlemeye başlayabilirsiniz.
- küçük boy makineler için 20g. kahve yeterli olacaktır. tepeleme bir tatlı kaşığı yaklaşık 5 grama karşılık geliyor.
- su dökmeye başladığınız anda zaman tutmayı unutmayın.
- lezzet artıran detay: ön demleme yapmak. bunun için bir miktar suyu ekleyip kahveyi ıslatın. makineyi dairesel hareketle sallayın.
- 30 sn. bekleyin.
- ardından su eklemeye devam edin.
- su miktarını ayarlayabilmek için tartı olması iyi olacaktır. tartısı olanlar için 300-320 gram kadar (damak zevkinize göre değişik oranlar uygulayabilirsiniz.) tartınız yoksa makinenin ağzından 1 ya da 2 parmak altına kadar su ekleyebilirsiniz.
- kapağı kapatın, pistonu kahve seviyesinin üzerine kadar getirin. su dökmeye başladığınız andan itibaren 4 dakikanın dolmasını bekleyin.
- lezzet artıran detay: pistonu çok hafif bastırıp üzerindeki köpüksü tabakayı kaşık yardımıyla alabilirsiniz.
- pistonu makinenin dibine kadar yavaşça bastırın. ancak tamamen dibine kadar indirmeyin. çok az pay kalsın.
- kahvenizi fincan ya da kupanıza alın. dipte kalan tortuyu dökmemeye çalışın.
kahveyi makine içinde bekletmeyin. geçen süre içinde demlenme devam edeceği için, alınacak tat daha da acımsı olacaktır.

demleme sonrasında french presinizi sıcak su ile durulayın. bulaşık deterjanı kullanmadan temizlemek iyi olacaktır.

afiyet olsun.
devamını gör...

motosiklet yol sanatı

ingilteredeki motosikletli polislerin eğitiminde kulanılan rehberi, omm riders (one more mile) tarafından tüm motosiklet kullanıcılarına sunulmuş kitaptır.
her motosiklet kullanıcının mutlaka elinde bulunması gereken bir kitaptır. motorcunun kutsal kitabı gibi bir şeydir. en az iki kere okunup, pratik yapılarak uygulanmalıdır.
devamını gör...

motosiklet sürmeye yeni başlayanlara tavsiyeler

bu girdide anlatılanlar kişisel tecrübelere dayanmaktadır. işin doğrusunu profesyonellerden öğrenmeniz yerinde olacaktır.

1. eğitim:
eğitim bu işin olmazsa olmazıdır. deneyerek tecrübe edecek kadar sağlığınızdan ya da canınızdan olmaktan iyidir. bu işin profesyonel eğitim veren kurumlarından ya da eğitmenlerinden eğitim almanızı tavsiye ederim.

honda --> safetyturkiye
yamaha --> yamaha rider academy
bmw --> bmw rider academy

markaların kurumsal eğitimleri dışında kişisel eğitim verenler de var. eğitim alacağınız kişinin tmf a sınıf eğitmen belgesi olduğundan emin olunuz. her eğitim veriyorum diyenlere güvenmeyiniz. eğitimin ciddi bir iş olduğunu unutmayın. alacağınız yanlış bilgiler hayatınıza mal olabilir.

önerebileceklerim: (arada güncellerim)
zafer akçay --> ekip akademi

ilk iş kapalı sürüş eğitimi alın. trafiğe kapalı alanda, uzman gözetiminde eğitim alacaksınız. bu eğitimler seviye seviyedir. motosiklet kullanmayı bilmiyorsanız bile gidip eğitim alabilirsiniz. aranan tek koşul bisiklet sürebiliyor olmanızdır.
motorsiklet sürmek bana göre bir şey mi? bu işi becerebiliyor muyum? sorularına cevaplarınızı bulacaksınız. bu sorulara evet dediğiniz zaman gidip ehliyetinizi alabilirsiniz.*

benim hikayem; motosikletin üzerine bir kez dahi binmiş bir insan değilken honda'dan seviye 1 eğitim aldım. bu işi yapabildiğime inandım ve inanılmaz keyif aldım. ardından seviye 2 eğitim aldım. işler zorlaştı ve evet bir çok motor kullanıcısı arasında epey iyiydim. bir tek benim ehliyetim ve motosiklet tecrübem olmamama rağmen başarıyla tamamladım. ardından eğitimlere devam ettim. arından yol eğitimi tekrar kapalı alan eğitimi vs. devam ediyorum.

korkmayın! düşmekten korkmayın.
bu işin doğasında düşmek var. önemli olan, hayati tehlikeye sokacak durumların yaşanmaması için bu eğitimleri alıyoruz.
eğitimlerde sizi düşmelerden koruyacak ekipmanlar verilecektir. ekipman işine daha sonra geleceğim.

eğitimlerinizi her yıl tekrar etmeniz iyi olacaktır. kullanılmayan yetenekler körelir. eğitimler zor koşullar düşünülerek hazırlanıyor. büyük ihtimal eğitimdeki parkurları gerçek hayatta göremeyeceğiz ya da çok azıyla karşılacağız. amacımız motor sinirlerini geliştirmek, gerçek hayatta bir kere karşılaştığımızda gereken tepkiyi verebilmek.

2. ekipman seçimi:
en çok yapılan hata, motosikletin önceden alınmasıdır. daha sonra kalan para ile ekipman alınır. ekipmana çok fazla para kalmaz. arkadaşlar saçmalamayın. canınız o kadar değersiz değil. lütfen gidip 500 tl ye kask almayın. kaskınız cebinizdeki telefondan ucuz olmasın. ekipmanınıza para yatırın. gerekirse motosikleti bir düşük model alırsınız.
ekipmanınız sizi bir kere koruyacak ve o zamanda da üzerinizde olsun.

sadece kask yeterli değildir. baştan ayağa komple ekipmanınızı giyin, kuşanın. evet bakkala giderken bile giyinin. en çok yaralanmalı kazalar yola çıkılan 3 km içerisinde oluyor. şortla t-shirtle sürenler var. hatta parmak arası terlikle motosiklet sürenler var. yapmayın.

belli bir hızla seyir halindeyken düştüğünüzü ve sadece başınızda kaskınızın olduğunu düşünün. güzel, başınızı darbelerden korudunuz. asfalta düştüğünüz anda yerde sürüklenmeye başlayacaksınız. sürüklenme esnasında sıcak kaç dereceye çıkacaktır? tahminleri alayım. * pantolonuz ya da deriniz bu sıcaklığa dayanır mı? tebrikler! doku kaybı yaşadınız.

bot: uzun bot giymek kaval kemiğine gelecek darbelerden koruyacaktır. bazı botlar bileğe kadar koruyor. tavsiye edilmez ama şehir içinde kullanılabilir. ben de bu şekilde giyiyorum.

pantolon: kot gibi görüntüsü olan kevlardan üretilmiş pantolonlar giyilebilir. kevlar sürtünme esnasında oluşacak ısıdan sizi koruyacaktır. bu pantolonların diz ve kalça korumaları olduğunu söylemeliyim. şehir içinde kullanmak için ideal. günlük pantolonların üzerine giyebileceğiniz korumalı pantolonlar da var. uzun turlarda düşünebilir.

eldiven: düşme halinde refleks olarak ilk olarak ellerimiz yere temas eder. düşmelerde en çok kırılan kemik: skafoid kemik. eldivenlerin bir çoğu bu kemiği korumak üzere tasarlanmıştır. sürtünmelerde de ellerinizi doku kaybından koruyacaktır.

ceket: dirsek, omuz ve sırt korumalı olmalıdır. yapıları gereği yerdeki sürtünmelerden sizi koruyacaktır.

3. motosiklet seçimi:
henüz bir motorunuz yok ve ne almakta kararsızsanız bakacağınız ilk şey motor hacmi ve torku olmalıdır. genellikle 150cc lik bir motorla başlamak önerilir. kişisel fikrim, eğitiminizi almışsanız 250cc'lik motorla da başlanabilir. daha yüksek cc'li motor almaktan kaçının. hem canınıza hem paranıza yazık olur. motorun başınıza nasıl geçtiğini anlamazsınız bile.

otomatik(scooter) mi vitesli mi?
daha önceden otomobille trafik deneyiminiz varsa ve vitesin çalışmasına aşina iseniz, vitesli almaktan çekinmeyin. tecrübeniz yoksa da vitesli almaktan çekinmeyin. eğitiminizi almışsanız yola alışmak çok zamanınızı almayacaktır. eğitim almadan yola çıkan bazı arkadaşlarımız vites değiştirken yoldan, trafikten gözlerini ayırdıklarını ve zorladıklarını söylüyorlardı. tabii ki bu durum kişiden kişiye değişir. bunun cevabını kendiniz vermeniz yerine olacaktır. ancak çok korkulacak bir şey değil.

iyi de hangi motosikleti alacağız? bunu ayrı bir girdinin konusu olabilir. şu an için boyunuza en uygun olanı seçin.

4. kendinizi tanıyın
her şey güzel de ben motosikleti hangi amaçla kullanacağım? sadece ulaşım amaçlı evden işe gelip gitmek mi? yoksa sürat yapıp adrenalinin dibine vurmak mı? ya da amacınız hava atmak, teker yapmak* mı?

adrenalini sonuna kadar yaşamak istiyorsanız ve yaşınız da gençse dikkatli olun. şu istatistiklere göz gezdirin.
- motosiklette en fazla can kaybı olan yaş 17.
- aynı deneyime sahip 20 yaş ve 30 yaş kıyaslandığında 20 yaş, 30 yaşa oranla 3 kat daha fazla kaza yapma riski altındadır.
adrenalin bağımlılığına dikkat edin. yüksek risk altındasınız.

tatlı tatlı sürün. rüzgarı hissedin. sevdiklerinizi üzmeyin.

5. dikkatinizi verin
motosikleti çok sevinçli ya da çok üzüntülüyken sürmeyin. her ikisinde de dikkatinizi yola veremezsiniz. motosiklet üzerinde dikkatin önemini kavrayın. kafanızı meşgul eden bir şey varsa yine binmeyin. dikkatiniz sizi yoldan gelecek tehlikelere karşı korur. motora süreyim kafam dağılsın düşüncesi tehlikeli bir düşüncedir.

okuyun: son olarak bir kitap önerim olacak. bu kitabı en az 2 kere okumak lazım.
(bkz: motosiklet yol sanatı)

güvenli ve keyifli sürüşler.
devamını gör...

blooming

kahve çekirdeği yapısı itibariyle içinde barındırdığı gazlar vardır. bu gazlar kavurmanın ardından geçen birkaç haftalık zamanda salınır. gazın tamamının salınmasını bekleyemeyiz. gaz salınımı oldukça kahve istenilen aromayı vermeye daha yakın olacaktır. işte bundan ötürü kahve demlemesini yaparken kalan gazların salınımı sağlamak lezzetini daha da artıracaktır.

kahve demlerken gaz salınımının yapıldığı ön demleme ismine verilen isimdir. çiçeklenme de denir. 50gr. ya da 60g. suyu kahvenin üzerine döküp 30sn. beklenir. eğer kahveniz taze ise kabarcıkların oluşturduğu çiçeksi görüntüyü yakalayacaksınız.

demlediğim kahveden blooming görüntüsü
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

filtrasyon

kahve demleme yöntemlerinden bir tanesidir.

genellikle pour over demlemelerde kullanılır. kahve filtreden geçerek çözünmesi sağlanır. kahvenin yağlarından bir kısmı filtre üzerinde kaldığından alınan tat daha aromatiktir.
dikkat edilmesi gereken, immersiyon yönteminde homojen bir çözünme sağlanırken bu yöntemde homojen olabilmesi için kahvenin her yerine suyun geldiğinden emin olmak gerekir.

demlemeye başlamadan önce özellikle kağıt filtreleri sıcak su ile yıkamayı unutmayın. filtre üzerindeki koku ve tatların kahvenin tadını bozacaktır. filtre kağıdı demleme yapılacak olan demleme aparatına yerleştirilir ve demleme yapar gibi sıcak suyu ile yıkanır. bu işlem hem demleme aparatınızı sıcak tutacaktır hem de kahveniz hemen soğumasını engelleyecektir.

filtrasyon yöntemlerinde(moka pot hariç) ön demleme yapılması tavsiye edilir. kahvenin tamamını ıslatacak kadar su dökülerek(50g.-60g.) 30sn kadar beklenir. ön demleme kahvedeki gazların(karbondioksit) salınmasını sağlayacaktır. (bkz: blooming)

filtrasyon demleme çeşitleri;
(bkz: v60)
(bkz: chemex)
(bkz: moka pot)
(bkz: kalita wave)
devamını gör...

sifon

bir kahve demleme yöntemi. kahve demlerken kendinizi deney yapıyor gibi hissettirir. mutfağınızın laboratuvar gibi görünmesine sebebiyet verir.

şöyle bir güzelliktir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

immersiyon

batırma, sıvıya daldırma anlamına gelir.

kahve demleme yöntemlerinden birisidir. öğütülmüş kahve demleme kabında su ile belirli bir süre temas halinde tutulur. ardından kahve ve su bir filtre yardımıyla ayrılır. kahvenin her tanesi eşit oranda su ile temas ettiği için homojen bir çözünme(ekstraksiyon) sağlanır. bu yöntem ile daha gövdeli tatlar alınır.

başlıca immersiyon demleme çeşitleri şunlardır:

(bkz: french press)
(bkz: aeropress)
(bkz: sifon)
(bkz: türk kahvesi)

kahve bilimi:
kahvenin çekilme oranının içilen kahvenin tatları üzerine etkisini inceleyelim.
eğer kahveyi ince çekersek, kahvenin su ile temasını o orada arttırmış oluruz. kahvenin çözünmesi daha fazla olcağından, kahveden alacağınız tat acılık olacaktır. bu durumdan kurtulmak için kahvenizi daha iri çekebilirsiniz.

tam tersi şekilde kahveyi kalın çekersek kahvenin su ile teması azalacağı için kahvenin istenen yeterlilikte çözünmesine engel olacak burada alacağınız tat ise asitli veya ekşimsi olacaktır. bu durumdan kurtulmak içinse kahvemizi daha ince çekebilirsiniz.

demleme suyu sıcaklığının 92-96 derece arasında olmasına dikkat edilmeli.
kaynar su ile kahve demlenmeyiniz.
devamını gör...

3. nesil kahvecilik

gerçek kahve deneyimi. kahveden alınan hazzı en üst noktaya çıkarmak. kahveyi daha iyi anlamaya doğru, kahvenin çiftlikten bardağa yolculuğununda her noktasında yer almak. deneysellik ve yenilikler. nitelikli kahve kültürünün oluşturulduğu şu an için sonuncu nesli diyebiliriz.

maalesef bu kahvelere erişmek biraz pahalı olabiliyor. günümüzün artan kur sorunsalları ve ekonomik sıkıntılar bu kahvelerden alınan hazzı bir nebze etkiliyor.

son zamanlarda 3. nesil kahvecilerinin sayısının arttığını söylesek yanlış olmaz.
devamını gör...

2. nesil kahvecilik

kimyasaldan doğala dönüş, gerçek kahve çekirdeğine ulaşmak. lezzetli kahveye bir adım daha atmak. aynı zamanda kahveyi sosyalleşme alanına dahil etme. bunları bünyesinde barındıran zincir kahve dükkanların oluşturduğu kahvecilik kültürünün bütünü.

şunu da belirtmek lazım ki kahve çekirdekleri ticari kaygılar ve lojistik sebeplerden ötürü kaliteli olmamakla beraber bayatlamaya karşı aşırı derecede kavururlar.

gelsin espressolar, americanolar, latteler ve ismini telaffuz etmekte zorlandığımız kahveler.*

-isim olarak ne yazalım?
+c kare m kare s
-efendim?
+mahmut yazın!

bir sonraki nesil için (bkz: 3. nesil kahvecilik)
devamını gör...

1. nesil kahvecilik

hazır kahve olarak bilinen, kahvenin suda çözünmesi ile hazırlanan içinde bir takım kimyasallar barındıran kahveleri üreten küresel kahve üreticilerin geneline verilen ad.

bu kahvelerin hazırlanması oldukça pratiktir. eğer ihtiyacınız sadece kafein almaksa tam biçilmiş kaftan.

hepimiz hayatımızın bir döneminde içtik veya içmeye devam ediyoruz.

bir sonraki nesil için (bkz: 2. nesil kahvecilik)
devamını gör...

gooseneck kettle

kahve demlerken suyun akışını kontrol etmek çok önemlidir. su birden boca edilmemeli ya da düzensiz akış oluşturulmamalıdır. su dökümü bir düzen içinde olmalıdır. ip gibi diye tabir edilen döküş şekli ile olmalıdır.

kaz boyunlu demlikler tam olarak su akışını daha iyi kontrol edebilmek için tasarlanmıştır.

şu şekilde bir görüntüsü vardır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

filtre kahve

profesyonel kahve demleyicilere* sorduğunuzda kahvenin demlenmesine etki eden 15-20 parametre olduğunu söyleyecektir. bu rehber amatör ruhla oluşturulmuş, amatörlere hitap eden bir yaklaşımda olacaktır.

kahve 101 başlıyor.

1. kahve seçimi
en önemli konudur. bu konuyu tabii ki damak zevkiniz belirler. herkesin kahve zevkine kimseler karışamaz. amma lakin ki öyle değildir.* zincir kahvecilerin* kahvesini beğenebilirsiniz. "işte kahve budur." diyebilirsiniz. daha iyisini içene kadar en iyisi bu diyebilirsiniz. içtiğimiz şey gerçekten kahve midir?

zincir kahvecilerde kahve tüketimi çok fazla olduğundan ve tüm şubelere dağıtıldığından, süreçlerin uzaması kahvenin bayatlamasına neden olabileceği düşünüldüğü için kahve çekirdekleri aşırı şekilde kavrulur. bu kavrulma kahvenin bütün aromasını alır götür. kömür gibi kahve olmaz. olmamalı. kahve rengi diye bir renk var. bu rengi göremezsiniz. ayrıca kullanılan kahve çekirdeklerinin çok kaliteli olduğunu söyleyemeyiz.

çare: 3. nesil kahveciler. kimileri 3. dalga kahveciler der. son zamanlarda sayılarının çok fazla arttığını söylersek yanlış olmaz.
(bkz: 3. nesil kahvecilik)

2. kahveyi öğütme
ikinci önemli konumuz.
kahve demleme tekniğine göre öğütülmesi elzemdir. french press için öğütülmüş kahve moka pot'ta kullanmanız önerilmez. öğütücünüz yoksa kahveyi aldığınız yere demleme metoduna göre öğütülmüş olarak alabilirsiniz. unutmayın, kahveyi öğüterek aldığınızda o kahveyi maksimum 2 hafta içinde tüketmeniz önerilir. çünkü öğütülmüş kahve daha hızlı şekilde bayatlar.

3. su profili
ph değeri 7 olanı uygundur. su ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. ne diyorsun sen değişik diyenler için musluk suyu kullanmayın yeter. içme suyu ile demlemek gerekiyor.
ayrıca demleme sıcaklığı olarak 92-96 derece arasında olmasına dikkat etmek gerekiyor. bilmemiz gereken şey kahve kaynar suyla demlenmez. herkesin evinde dereceli su ısıtıcısı olmayabilir. kaynamış olan suyu 1 ila 1,5 dakika arasında bekletin. 95 derecelere inecektir. şimdi demlemeye hazırız.

4.demleme metodu
kahve demlemenin iki çeşidi vardır.
immersiyon kısaca sıvıya daldırmak diyebiliriz. örneğin; french press, aeropress.
filtrasyon bir filtreden geçirilerek yapılır örneğin; v60, chemex

demleme metodlarını hafiften serte doğru şu şekilde sıralayabiliriz.

(bkz: chemex)
(bkz: sifon)
(bkz: v60)
(bkz: aeropress)
(bkz: french press)
(bkz: moka pot)
(bkz: espresso)
(bkz: ibrik)

yukarıdaki sıralamaya göre, chemex ile ne kadar berrak ve aromatik tatlar alabilirken ibrik ile de daha gövdeli ve bulanık(telveli) olacaktır.

benim favori demleme metodum v60. ayrıca chemex'e karşı boş olmadığımı belirtmem lazım. kendisini seviyoruz.

şimdi de biraz filtrelerden bahsedelim.

üç çeşit filtre tipi vardır. filtre kağıdı, bez filtre ve metalik filtre
filtre kağıdı en çok kullanılandır. doğal ve beyazlatılmış şekilde bulunabilir. tat vermeme açısından beyazlatılmış kağıt tavsiye edilir. benim kimyasalla işim olmaz, ben doğal severim diyenler kağıdı iyi bir şekilde yıkaması gereklidir. kağıt kokusu ve tadı kahveye geçiyor.

5. kahve su oranı
en bilindik oran her 1 gram kahveye karşılık 16 gram su eklemek. elbette bu oranı sizin damak zevkiniz belirleyecektir. 15 g. ile 17 g. arasında denemeler yapabilirsiniz ya da bu rakamların dışına çıkabilirsiniz. her deneme için not tutmak bir sonraki denemeniz için referans oluşturacaktır.

olmazsa olmazımız: hassas tartı

6. demleme süresi
her demleme metodunun kendine ait bir süresi vardır. bu sürelere bağlı kalmaya çalışın. sürelerin çok üzerine çıkılırsa over-extraction(fazla demlenmiş) olur. alacağınız tat bitter diye tabir edebileceğimiz acı ya da yanık bir tat olacaktır.
sürelerin altında kalırsa under-extraction (az demlenmiş) olacaktır. tatlı aromaları alamadığınız daha çok ekşi bir tat olacaktır.

chemex - 3,5 dk ile 4 dk arasında
sifon - 1,5 dk
v60 - 2,5 dk ile 3 dk arasında
aeropress - 1,5 dk
french press - 4 dk
moka pot - 1 dk
ibrik - 1 dk

demleme sürelerine bağlı kalınırsa kahveden alınması gereken aromaları alır ve mükemmel tadı yakalayabilirsiniz.

not: demleme esnasında su akışını daha iyi kontrol edebilmek için kaz boyunlu demlik olması önerilir. (bkz: gooseneck kettle)

olmazsa olmazımız: kronometre ve kaz boyunlu demlik

burada kısaca değinmeye çalıştığım maddeleri demleme metodlarınıza uygulayarak, deneme yanılma ile damak zevkinize uygun sonucu bulabilirsiniz.
bunun yanında kahve ekipmanlarınızı sadece su ile temizlemeniz önerilir. bulaşık makinesinde yıkamamak ya da bulaşık deterjanı kullanmamak iyi olacaktır.

afiyet olsun.

neredeyse unutuyordum editi:

7. sevginizi katın
kahveye sevginizi katarak demlemeyi unutmayın.* kahveyi içmekten ziyade içirmek daha keyifli hale geliyor. sevdiklerinize demliyorsanız verdiği haz tarif edilemez.
devamını gör...

iz bırakan şarkı sözleri

lambada tireyen alev üşüyor

(bkz: mihriban)
devamını gör...

eğin dedikleri küçük bir şehir

erzincan yöresine ait bir türküdür.

eğin dedikleri (de gurban)
küçük bir şehir (ölem ölem)
ana ben cahilim (nedem) kurban
çekemem kahır.
yediğim içtiğim (de guzim)
ağuyla zehir (ölem ölem)

engel yavrum engel canım eğin'li misin
sılaya gelmeye yavrum yeminli misin

fırat kenarında (da yavrum) kayık değilim (ölem ölem)
senden ayrılalı (da yavrum) ayık değilim
bir çift selamına (da nidem) layık değilim (ölem ölem)

engel yavrum engel gel de gine git
akan gözyaşımı da yavrum sil de gine git
devamını gör...

fasıl-ı jazz

eğin dedikleri küçük bir şehir türküsünü harika yorumlayan grup.

devamını gör...

dam üstüne çul serer

dinmeyen'den arzu görücü'nün yorumuyla tüyleri diken diken yapan türkü.
devamını gör...

dinmeyen

içinde harika şarkılar bulunan sisler bulvarı adında sadece bir albüme sahip grup. arzu görücü'nün muhteşem sesi sizi alıp götürüyor.

grubun üyesi olan kazım koyuncu'yu saygıyla anıyorum.

albümdeki şarkıları da yazalım tam olsun.
üç kız bir ana
sisler bulvarı
kandan kına
dam üstüne çul serer
askıda yaşamak
hatırlayışlar
martı
ülkem
kavganın ortasında
devamını gör...

ken thompson

bilgisayarın yaşayan efsanesidir. yazılım dillerinin tanrısıdır. b dilinin yaratıcısı, dennis ritchie ile birlikte c dilinin oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.
devamını gör...

tiobe index

her ay güncellenen, yazılım dillerinin popülerlik sırasını gösteren bir listedir. adresinden ziyaret edilebilir.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim