evet, vardır aramızda uzun yıllar motosiklet süren yazarlar, tavsiyeleri burada toplayalım, ben çok tecrübeli olmadığımdan ekipman ve öncesinde iyi bir eğitim önermekle yetineceğim.
devamını gör...
koruyucu ekipmanınız olmadan sürmeyin*.
devamını gör...
aynı yayaya iki kere çarpmamaya çalışın.*
şu videoyu ne zaman izlesem gülmekten gözümden yaş geliyor, yine aynı şey oldu. siz de gülersiniz umarım.
devamını gör...
ölmeyi göze alın. hız yapmak için motor kullanmayın. motora verdiğiniz para kadar kas ve diğer ekipmanlara da verin. eldiven, dizlik, dirseklik ve montun çelik takviyeli olsun.
devamını gör...
(bkz: counter steering) nedir, nasıl yapılır iyice öğrenip refleks haline getirmeden kendinize motosiklet kullanıyorum demeyin.
imkanınız varsa honda'nın safety-türkiye kurslarına katılın. imkanınız yoksa oradaki bilgileri internetten öğrenip kendiniz pratik yapın.
ekipmansız çıkmayın.
devamını gör...
bu girdide anlatılanlar kişisel tecrübelere dayanmaktadır. işin doğrusunu profesyonellerden öğrenmeniz yerinde olacaktır.

1. eğitim:
eğitim bu işin olmazsa olmazıdır. deneyerek tecrübe edecek kadar sağlığınızdan ya da canınızdan olmaktan iyidir. bu işin profesyonel eğitim veren kurumlarından ya da eğitmenlerinden eğitim almanızı tavsiye ederim.

honda --> safetyturkiye
yamaha --> yamaha rider academy
bmw --> bmw rider academy

markaların kurumsal eğitimleri dışında kişisel eğitim verenler de var. eğitim alacağınız kişinin tmf a sınıf eğitmen belgesi olduğundan emin olunuz. her eğitim veriyorum diyenlere güvenmeyiniz. eğitimin ciddi bir iş olduğunu unutmayın. alacağınız yanlış bilgiler hayatınıza mal olabilir.

önerebileceklerim: (arada güncellerim)
zafer akçay --> ekip akademi

ilk iş kapalı sürüş eğitimi alın. trafiğe kapalı alanda, uzman gözetiminde eğitim alacaksınız. bu eğitimler seviye seviyedir. motosiklet kullanmayı bilmiyorsanız bile gidip eğitim alabilirsiniz. aranan tek koşul bisiklet sürebiliyor olmanızdır.
motorsiklet sürmek bana göre bir şey mi? bu işi becerebiliyor muyum? sorularına cevaplarınızı bulacaksınız. bu sorulara evet dediğiniz zaman gidip ehliyetinizi alabilirsiniz.*

benim hikayem; motosikletin üzerine bir kez dahi binmiş bir insan değilken honda'dan seviye 1 eğitim aldım. bu işi yapabildiğime inandım ve inanılmaz keyif aldım. ardından seviye 2 eğitim aldım. işler zorlaştı ve evet bir çok motor kullanıcısı arasında epey iyiydim. bir tek benim ehliyetim ve motosiklet tecrübem olmamama rağmen başarıyla tamamladım. ardından eğitimlere devam ettim. arından yol eğitimi tekrar kapalı alan eğitimi vs. devam ediyorum.

korkmayın! düşmekten korkmayın.
bu işin doğasında düşmek var. önemli olan, hayati tehlikeye sokacak durumların yaşanmaması için bu eğitimleri alıyoruz.
eğitimlerde sizi düşmelerden koruyacak ekipmanlar verilecektir. ekipman işine daha sonra geleceğim.

eğitimlerinizi her yıl tekrar etmeniz iyi olacaktır. kullanılmayan yetenekler körelir. eğitimler zor koşullar düşünülerek hazırlanıyor. büyük ihtimal eğitimdeki parkurları gerçek hayatta göremeyeceğiz ya da çok azıyla karşılacağız. amacımız motor sinirlerini geliştirmek, gerçek hayatta bir kere karşılaştığımızda gereken tepkiyi verebilmek.

2. ekipman seçimi:
en çok yapılan hata, motosikletin önceden alınmasıdır. daha sonra kalan para ile ekipman alınır. ekipmana çok fazla para kalmaz. arkadaşlar saçmalamayın. canınız o kadar değersiz değil. lütfen gidip 500 tl ye kask almayın. kaskınız cebinizdeki telefondan ucuz olmasın. ekipmanınıza para yatırın. gerekirse motosikleti bir düşük model alırsınız.
ekipmanınız sizi bir kere koruyacak ve o zamanda da üzerinizde olsun.

sadece kask yeterli değildir. baştan ayağa komple ekipmanınızı giyin, kuşanın. evet bakkala giderken bile giyinin. en çok yaralanmalı kazalar yola çıkılan 3 km içerisinde oluyor. şortla t-shirtle sürenler var. hatta parmak arası terlikle motosiklet sürenler var. yapmayın.

belli bir hızla seyir halindeyken düştüğünüzü ve sadece başınızda kaskınızın olduğunu düşünün. güzel, başınızı darbelerden korudunuz. asfalta düştüğünüz anda yerde sürüklenmeye başlayacaksınız. sürüklenme esnasında sıcak kaç dereceye çıkacaktır? tahminleri alayım. * pantolonuz ya da deriniz bu sıcaklığa dayanır mı? tebrikler! doku kaybı yaşadınız.

bot: uzun bot giymek kaval kemiğine gelecek darbelerden koruyacaktır. bazı botlar bileğe kadar koruyor. tavsiye edilmez ama şehir içinde kullanılabilir. ben de bu şekilde giyiyorum.

pantolon: kot gibi görüntüsü olan kevlardan üretilmiş pantolonlar giyilebilir. kevlar sürtünme esnasında oluşacak ısıdan sizi koruyacaktır. bu pantolonların diz ve kalça korumaları olduğunu söylemeliyim. şehir içinde kullanmak için ideal. günlük pantolonların üzerine giyebileceğiniz korumalı pantolonlar da var. uzun turlarda düşünebilir.

eldiven: düşme halinde refleks olarak ilk olarak ellerimiz yere temas eder. düşmelerde en çok kırılan kemik: skafoid kemik. eldivenlerin bir çoğu bu kemiği korumak üzere tasarlanmıştır. sürtünmelerde de ellerinizi doku kaybından koruyacaktır.

ceket: dirsek, omuz ve sırt korumalı olmalıdır. yapıları gereği yerdeki sürtünmelerden sizi koruyacaktır.

3. motosiklet seçimi:
henüz bir motorunuz yok ve ne almakta kararsızsanız bakacağınız ilk şey motor hacmi ve torku olmalıdır. genellikle 150cc lik bir motorla başlamak önerilir. kişisel fikrim, eğitiminizi almışsanız 250cc'lik motorla da başlanabilir. daha yüksek cc'li motor almaktan kaçının. hem canınıza hem paranıza yazık olur. motorun başınıza nasıl geçtiğini anlamazsınız bile.

otomatik(scooter) mi vitesli mi?
daha önceden otomobille trafik deneyiminiz varsa ve vitesin çalışmasına aşina iseniz, vitesli almaktan çekinmeyin. tecrübeniz yoksa da vitesli almaktan çekinmeyin. eğitiminizi almışsanız yola alışmak çok zamanınızı almayacaktır. eğitim almadan yola çıkan bazı arkadaşlarımız vites değiştirken yoldan, trafikten gözlerini ayırdıklarını ve zorladıklarını söylüyorlardı. tabii ki bu durum kişiden kişiye değişir. bunun cevabını kendiniz vermeniz yerine olacaktır. ancak çok korkulacak bir şey değil.

iyi de hangi motosikleti alacağız? bunu ayrı bir girdinin konusu olabilir. şu an için boyunuza en uygun olanı seçin.

4. kendinizi tanıyın
her şey güzel de ben motosikleti hangi amaçla kullanacağım? sadece ulaşım amaçlı evden işe gelip gitmek mi? yoksa sürat yapıp adrenalinin dibine vurmak mı? ya da amacınız hava atmak, teker yapmak* mı?

adrenalini sonuna kadar yaşamak istiyorsanız ve yaşınız da gençse dikkatli olun. şu istatistiklere göz gezdirin.
- motosiklette en fazla can kaybı olan yaş 17.
- aynı deneyime sahip 20 yaş ve 30 yaş kıyaslandığında 20 yaş, 30 yaşa oranla 3 kat daha fazla kaza yapma riski altındadır.
adrenalin bağımlılığına dikkat edin. yüksek risk altındasınız.

tatlı tatlı sürün. rüzgarı hissedin. sevdiklerinizi üzmeyin.

5. dikkatinizi verin
motosikleti çok sevinçli ya da çok üzüntülüyken sürmeyin. her ikisinde de dikkatinizi yola veremezsiniz. motosiklet üzerinde dikkatin önemini kavrayın. kafanızı meşgul eden bir şey varsa yine binmeyin. dikkatiniz sizi yoldan gelecek tehlikelere karşı korur. motora süreyim kafam dağılsın düşüncesi tehlikeli bir düşüncedir.

okuyun: son olarak bir kitap önerim olacak. bu kitabı en az 2 kere okumak lazım.
(bkz: motosiklet yol sanatı)

güvenli ve keyifli sürüşler.
devamını gör...
her gün evden çıkarken falan sevdiklerinizle vedalaşın..
devamını gör...
sürmeyin.
bana hindistan'a benzediğimiz hissini yaşatıyorsunuz ve çoğunuz gerzeksiniz.
devamını gör...
bir tutkudur motor aşktır.
devamını gör...
öfkenize hakim olun. trafik hayvanoğlu hayvan kaynıyor. bir tane canınız var.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"motosiklet sürmeye yeni başlayanlara tavsiyeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim