ateşkes
1- abd, petrol ve doğal gaz piyasasını kontrol altına almak ve iran islam cumhuriyeti’ne karşı daha üstün ve elverişli bir konumdan hareket etmek için iki haftalık bir zaman kazandı.
2- islam cumhuriyeti, petrol ve gaz piyasasında kriz yaratma kozunu kaybetti.
3- trump'ın elektrik santrallerini ve köprüleri yok etme tehdidi, abd ve israel'in tehditlerini iran islam cumhuriyeti'nin varlığını tehdit eden bir seviyeye yükseltti ve rejimi geri çekilmeye zorladı.
4- bu geri çekilme, ırak savaşındaki nihai yenilgilerin ardından rejimin çöküşü önlemek için 598 sayılı kararı kabul etmek zorunda kaldığı geri çekilmeye benziyor.
5- baskı altında yapılan bu geri çekilme, o dönemde yaşanan ekonomik çöküş korkusu nedeniyle 2015 yılında jcpoa'nın kabul edilmesine benziyor.
6- trump, herhangi bir anlaşmaya dört temel şartını dahil etmeyi planlıyor; bu da yine iran islam cumhuriyeti’nin teslim olması anlamına geliyor. bu dört şart şunlardır: uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması, balistik füze programının durdurulması, vekil güçlere verilen desteğin kesilmesi ve zenginleştirilmiş uranyumun teslim edilmesi.
7- islam cumhuriyeti bu şartları kabul ederse, bu bir teslimiyet anlamına gelir; kabul etmezse savaşın yeniden başlaması ihtimali çok yüksektir.
8- islam cumhuriyeti, hamaney'i, çok sayıda komutanını ve yetkilisini kaybetmiştir; bu da hükümet yapısının en üst düzeyini kırılgan hale getirmiştir; oysa islam cumhuriyeti, abd ve israel'in komutanlarından ve yetkililerinden hiçbirini öldürememiştir.
9-
irgc donanma komutanı öldürüldü ve kuvvetin kendisi ciddi şekilde hasar gördü; yakın zamanda yeniden inşa edilmesi mümkün değildir.
10-
islam cumhuriyeti'nin hava kuvvetleri neredeyse tamamen yok edildi; birçok üs ve uçak tahrip edildi.
11- ülkenin hava savunması neredeyse tamamen yok edildi ve işlevsiz hale geldi.
12-
ülkenin hava sahası hala abd ve israel’in kontrolü altında.
13-
döviz geliri kaynağı olan petrokimya endüstri tesislerinin çoğu yok edildi.
14-
ülke genelinde birçok askeri sanayi tesisi yok edildi.
15- birçok besiç karargahı ve üssü yok edildi.
16- vilayeterdeki polis komuta merkezleri ve birçok karakol yıkıldı.
17- istihbarat bakanı ve bu bakanlığın birçok üst düzey yöneticisi öldürüldü.
18- irgc istihbarat örgütü başkanı öldürüldü.
19- faraja istihbaratının başkanı ve yardımcısı öldürülmüştür. genel olarak bu, büyük bir istihbarat başarısızlığıdır.
20- besiç'in başkanı ve yardımcısı öldürüldü.
21- silahlı kuvvetler genelkurmay başkanı öldürüldü.
22- savunma konseyi sekreteri şamkhani öldürüldü. konsey, savaşı yönetmede başarısız oldu.
23- devrim muhafızları komutanı öldürüldü.
24- rejim adına nükleer silahların üretilmesinden sorumlu sepand örgütü’nün iki yöneticisi öldürüldü.
25- savunma bakanı öldürüldü.
26-
körfez işbirliği konseyi üye ülkeleri, iran islam cumhuriyeti'nin düşmanları safına katıldı.
27-
dubai üzerinden yaptırımları aşma yolu kapatıldı.
28-
qatar ile dostluk kaybedildi ve düşmanlığa dönüştü.
29-
ülke ekonomisi, savaş döneminde biriken talep dalgası ve savaş sırasında ertelenen, şimdi ise hükümeti alt üst eden savaş hasarlarıyla karşı karşıya.
30-
iran islam cumhuriyeti’ne karşı en önemli muhalefet gücü olan iran halkı, hala rejimin devrilmesini talep ediyor;
ocak katliamının ardından halk ile rejim arasında kan, nefret ve öfkeden oluşan bir okyanus oluştu.
31- ateşkes henüz savaşın bittiği anlamına gelmiyor.
32-
iran islam cumhuriyeti, savaş sırasında halkı ve sivilleri terk ettiği için halkın gözünde itibarını daha da yitirmiş durumda.
33- iran islam cumhuriyeti, henüz devrilmediği için bu olayları zafer olarak nitelendiriyor.
34- politikada birçok iniş ve çıkış vardır; bu yüzden sabırlı olmak gerekir.
morad vaisi
7 ekim 2023 tarihinden sonra öldürülen önemli iranlı yetkili ve askerler, film şeridi gibi sıralı video:
link
devamını gör...