nesriola yazar profili

nesriola kapak fotoğrafı
nesriola profil fotoğrafı
rozet
karma: 5873 tanım: 317 başlık: 41 takipçi: 127
Anı yaşa 💙

son tanımları | başucu eserleri


güne bir fotoğraf bırak

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bir idam mahkumunun son günü

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
öncelikle kitaptan çok etkilendiğimi dile getirmekt isterim ve herkesin okumasınıda tavsiye ederim. idama karşı bakış açım değişti resmen ki zaten victor hugo'nun da bunu yazmadındaki amacı idam cezasının trajik ve saçma yanını göstermektir. idama mahkum edilen birinin hissettiği ne duygu varsa kaleme dökmüş. boşuna klasikleşmiş bir eser değil.
suçu cinayet olan mahkumun hep affedileceği veya cezasının kürek cezasına çevirileceğini umudu içindedir. beş hafta boyunca aklındaki tek şey ölüm. her gün idam edilen kişilere tanık oluyor.

"hayal dünyamda daima neşe vardı. istediğimi düşünebiliyordum, özgürdüm. şimdi ise tutsağım. bedenim, bir hücrede prangaya vurulmuş; ruhum birtek düşünceye hapsedilmiş. korkunç, acımasız, yürek yakan bir düşünce! artık önümde tek bir düşünce, tek bir yargı, tek bir gerçek var: idam mahkûmu!"
o kadar etkileniyor ki kürek cezasını bile daha çok istiyor. yaşadığı bu zor beş haftadan sonra yaşamın, eşinin, annesinin ve çocuğunun değerini çok iyi anlıyor ama maalesef ki her şey için çok geç ve artık o da idam edilmiştir.
kızının bir ara babasının yanına gelip onu tanımaması ne büyük bir acı, ne büyük hüzündür ki insandan geriye hiçbir şey kalmaması.

tabii çelişkide de kalmadım değil:
bir bebeğin ırzına geçip her türlü işkenceyi yapan bir caninin yaşam hakkı olmalı mı? amacı okuldan evine gitmek olan ve şöför tarafından tecavüze uğrayıp öldürülen bir kadının katili ölümü haketmiyor mu? sırf zevk için adam öldüren gözünü kan bürümüş bir katil ölümü hak etmiyor mu? tüm bu sorulara cevabınız hayır ise, peki bu saydıklarım sizlerden birinin yakını olsaydı yine böyle mi düşünürdünüz? ama kitaptaki garip şey biz mesela ya da ben en azından her şeye rağmen acırız ve izlemekten zevk almayız eserde halkın idam cezasını heyecanla, korkunç bir zevk ve iştahla izlemesi çok acı. bununla ilgili bir alıntı bırakayım şuraya:

"bağlayın ellerini, çırpınmasın ölüme giderken! saçlarını da tıraş edin, kesilen kafası güzel görünsün! gömleğinin boynunu kesmeyi unutmayın, bıçak güzelce koparsın kafasını! ha bir de söyleyin dışarıdaki insanlara, az kaldı istedikleri vahşet gelmek üzere! merhamet diyorum, doğadaki tüm canlılarda sınırsızca bulunan merhamet neden biz insanoğlunda yok!"

içeriğinden:
[[alıntı]]
kendi kendime şöyle dedim:
bir şeyler yazma imkânım olduğuna göre, bunu neden yapmayayım? ama ne yazabilirim? çıplak, soğuk taştan dört duvar arasında esir edilmiş; adım atabi- leceğim bir özgürlükten, görebileceğim bir ufuktan mahrumken kapıdaki gözetleme deliğinden süzülen ışığın, karşıdaki karanlık duvara yansıttığı beyazımtırak şeklin ağır ağır hareket etmesini gün boyunca kurulmuş bir makine gibi seyrederek zaman geçirmek tek eğlence- mdi. ve az önce de bahsettiğim gibi bir fikirle, bir suç ve ceza düşüncesiyle, bir cinayet ve ölüm düşüncesiyle baş başa kalmışken! başka ne yazabilirdim ki? artık bu dünyada yapacak hiçbir şeyi kalmamış biri olarak benim söyleyecek ne sözüm olabilirdi ki?
niçin olmasın? etrafımdaki her şey, hareketsiz ve suskun olsa da benim yüreğimde kopan bir fırtına yok muydu? şüphesiz söyleyeceğim çok şey var ve hayatım, ne kadar kısa olursa olsun, yaşadığım bu saatten, yaşaya- cağım son dakikama kadar onu dolduracak endişeler, korkular ve ıstıraplarda kalemimi aşındıracak, bir şeyler bulunacaktır.

[[/alıntı]]
devamını gör...

sevgi

sevgi ender rastlanan bir gül gibidir. eğer onu bir kez elde etmek şansına sahip olduysanız en güzel saksıya koymanız yeterli değildir. onu sık sık sula- manız, çevresindeki yabani otları ayıklamanız ge- rekir. yoksa kurur sevgi çiçeğiniz. onu kurutmama- nız dileğiyle...
devamını gör...

anneni mi çok seviyorsun babanı mı sorunsalı

eskiden olsa babam derdim ama büyüdükçe bazı şeylerin farkına vararak artık annem diyorum. hiç kimse annnesi gibi anlayamaz kızını hiç kimse anne kadar destek veremez. baba her ne kadar desteklesede her ne kadar sevsede anne kadar olamaz. hep derdim ki beni en çok babam anlıyor*ama tek bir davranışıyla annemm bu fikrimi değiştirdi. annem bazı şeylere hayır derdi eskiden ama umrumda değildi çünkü babam evet dedikten sonra bir şey olmaz diyordum. çünkü babam hep der ki ben karar verdikten sonra bitti. ama büyüdükçe öyle olmaması gerektiğini aslında annemi de yanlış anladığımı anladım. buraya küçük bir özür bırakıyorum güzel anneme.
devamını gör...

bugün kendin için ne yaptın sorusu

daha fazla ders çalıştım. kendim için yapacağım en iyi şeydir. ve bu sene içerisinde ilgileneceğim tek şey. vaktimi alan her şeyden uzak durmam gerektiğinide biliyorum. küçük küçük sorunlarla moral bozup derslerimi aksatmamam gerektiğini de. o masanın başına geçtikten sonra hiçbir şeyin önemi kalmıyor. çünkü her şey kendim için. başarım sadece benim hayatımı renklendirecek ve başarısızlığımın da yine sadece bana zararı olacak. bu yüzden hiçbir şey o kadar da önemli değil benim için.
devamını gör...

ciddi olamayan insan

ciddi olan insandan bin kat samimi insandır. bunlardan biriside benim. yerine göre ciddiyim ama daha çok eğlenceliyimm :))
devamını gör...

zenginlik vs fakirlik

kimi insanın malı çoktur. ne kendisine ne ailesine harcamaz. kaliteli, güzel yaşamaz. 100 varsa 10 verir. varlık içinde yokluk çektirir

kimisinin malı yoktur. ailesine elinde olanı vermez. gider eline geçen üç kuruşu ya ele yedirir ya da kendi keyfine tüketir. el iyisidir. 1 kazanıp 10 harcar

kimisinin eline geçen sınırlıdır, ancak eli-gönlü boldur. ailesine karşı hiçbir şeyi eksik etmez. ne varsa paylaşır. kendini ihmal etse de 10 kazanıp 100'lük verir sevdiklerine. ama kendini tüketir, kendi hakkına girer

kimisi ise yine gönlü zengindir ancak yaşamayı da sever. hem ailesinden hem kendisinden esirgemez. bereketi hiç bitmez. az gelse de çok şeye yeter. harcarken de kazanırken de ağız tadı olur

işte bize son gruptan olmak düşer. gönlü zengin eş, ana-baba, evlat olmak lazım. yine hayatımıza alacağımız insanlarda da bunlara dikkat etmek gerekir.
devamını gör...

dünya

"dünya tuhaf bir yer, biri acı çeker, diğeri o acının fotoğrafını çeker... ve milyarlarca insan o acıyı sadece izler...
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının karalama defteri

birinden gitmek?
hiçbir zaman kimseden gitmedim ben.bana zararları dokunmağı sürece. birisiyle arama mesafe girdiyse ilk adımı o atmıştır. kimse beni benden daha iyi bilemez, hiç kimseye zararım olmaz, sevdiklerime karşı çok dikkatli olurum, kelimelerimi seçerek konuşurum, sorunlarını kendi sorunum gibi görürüm, onlar üzgünse aklımdan çıkmaz odaklanamam herhangi bir şeye. onlar daha nasıl olduğunu anlatmadan ben onların nasıl olduğunu anlarım. sevmek bu değil miydi zaten? hissetmek... ben çok güzel severim hemde çok fazla güzel.
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının karalama defteri

pek çok insan var çevremde. bazıları arkadaşım, bazıları dostum, bazıları da akrabalarım. hepsinin karşısına geçip bir soru sormak istiyorum: benim hayatımda ne işiniz var? bu hayatta sadece bir kez doğuyor ve ölüyoruz. bu hayatı bir film gibi tekrar çekme şansımız yok. o zaman bana müdahale yetkisi vereceğim çok insana da gerek yok. benim filmimde az insan oynayacak yolun yarısından sonra.
devamını gör...

7 ekim 2023 israil ve filistin'in savaşa girmesi

dünyanın el uzatmaya yok mecali
çünkü onlarda bu pis kumpasa dahil
insanı değil, insanlığı vuruyor zalim
israil içimdeki çocuğu öldürmese bari


hayatımda beni en çok huzursuz eden durum. yürek dayanmıyor artık. gözlerimin önünde her şey her saniye. her şey bana anlamsız geliyor. çünkü insanı değil, insanlığı vuruyor zalim. zaman unutmaz kaç insanın öldüğünü ve kanların aktığını .tarih bunu yazsın sayısız füzelerin, çocukları öldürdüğünü, ve evlerin yıktığını günlerce konuşulsun. gece gündüz şiirler yazılsın aslan kükremesi gibi ayar verici olsun. nesiller bilsin bu mahkemeyi. kanları zekidir, canları onurlu; ruhları hediye, ibadet edilen tek ilaha silahları iman, tesellileri sabırdır. rabbim şehadetlerini kabul eylesin.
devamını gör...

aşk

daha çok gencim yaşanacak o kadar güzel şey varken hiç uğraşmak istemem. yani her şey zamanında güzel. yetmezmiş gibi ;bunu yapma, bununla konuşma, bunu giyme gibi sınırlamalar koyuyor hiç çekemem. rahat takılmak en iyisidir.
devamını gör...

hata

hata yapmayan insan yoktur. benimde hatalarım vardır, pişmanlıklarım. insan bir kere o hatayı yapar ve ders çıkarır. ama birinin yaptığın o hatayı sürekli sana hissettirmesi çok kötü bir duygudur. düzeltmek için elinden geleni yaparsın ama o buna devam eder. ve sen bunu sürekli hissederek o pişmanlıkla yaşarsın.
devamını gör...

her şeyi kafaya takma sorunu

yokk elhamdülillah :)))
devamını gör...

hayat

her gün bir sürü şeyi boş veriyorum. dünya da artık boş vermek zorunda olduğumuz şeylerle doldu. gerçekten devam edebilmek için karanlığın içinde çok fazla debelenmemeyi öğrenmek gerekiyor. hayatta her şey şahane olmak zorunda değil. ama şunu da düşünmek lazım, hayat bana bugüne kadar şahane şeyler verdi mi? verdi. çok mutlu günlerim oldu mu? oldu. coşkudan ve mutluluktan çatlayacak gibi hissettim mi? hissettim. hayat bana bir sürü güzel hediye verdi mi? verdi. kötü şeyler de olacak. her şeyin pırıl pırıl olduğu bir dönem olmaz. bunun da bir dengesi olacak. hayatın kendisini kabullenişle ilgili bir şey bu benim için. kötü bir şey geldiğinde biliyorum ki üç gün sonra iyisi gelecek.
devamını gör...

yıldızlara bak

bana doğum günümde armağan edilen şarkı.*
devamını gör...

sözlük yazarlarının fotoğrafları

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

ölüm

sevmekren korkuyordum artık,
arkadaşlarımın olması beni korkutuyordu,
anne olmaktan korktum,
kardeşlerimin olması korkutuyordu,
ve artık birine bağlanmak korkutuyordu beni...
çünkü ansızın geliyor ne olduğunu anlamadan ve kabullenemiyor insan...
devamını gör...

geceye bir şiir bırak

bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körű körüne. "o olmazsa yaşayamam." demeyeceksin. demeyeceksin işte.
yaşarsın çünkü.
öyle beylik laflar etmeye gerek yok ki. çok sevmeyeceksin mesela. o daha az severse kırılırsın.
ve zaten genellikle o daha az sever seni,
senin onu sevdiğinden.
çok sevmezsen, çok acımazsın.
çok sahiplenmeyince, çok ait de olmazsın hem.
hatta elini ayağını bile çok sahiplenmeyeceksin. senin değillermiş gibi davranacaksın.
hem hiçbir şeyin olmazsa, kaybetmekten de
korkmazsın.
onlarsız da yaşayabilirmişsin gibi davranacaksın.
çok eşyan olmayacak mesela evinde. paldır küldür yürüyebileceksin.
ille de bir şeyleri sahipleneceksen,
çatıların gökyüzüyle birleştiği yerleri sahipleneceksin.
gökyüzünü sahipleneceksin,
güneşi, ayı, yıldızları...
mesela kuzey yıldızı, senin yıldızın olacak.
"o benim." diyeceksin.
mutlaka sana ait olmasın istiyorsan bir şeylerin...
mesela gökkuşağı senin olacak.
ille de bir şeye ait olacaksan, renklere ait
olacaksın.
mesela turuncuya, ya da pembeye.
ya da cennete ait olacaksın. çok sahiplenmeden, çok ait olmadan yaşayacaksın.
hem her an avuçlarından kayıp gidecekmiş gibi,
hem de hep senin kalacakmış gibi hayat. ilişik yaşayacaksın. ucundan tutarak...
devamını gör...

sözlük yazarlarının komik anıları

samet olayı var fazla komik bir anıdır arkadaşlarla baya gülmüştük :))
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim