bir filmde çıplak sahnesi olan ilk büyük star. profesyonel yüzücü, mayo tasarımcısı, vodvil yıldızı, sinema oyuncusu, yazar. kadınların o zamanlar tartışmalı olan tek parça mayo giyme hakkını savunmuş. 1907'de massachusetts'teki revere beach'te tek parça kostümlerinden birini giydiği için ahlaksızlıktan tutuklanmış mayosuyla. filmden görsellerini de bıraktım aşağıya.
1916 yapımı tanrıların kızı filmindedir çıplak sahneleri ama film bugün kayıp kabul ediliyor. görselleri var ama birkaç fotoğraf
24 kasım 1974 doğumlu 2,01 m boyunda rahatsız edici komedinin en iyilerinden olan insan imdb
2001-2003 yıllarında ilk çıkışını ricky gervais ile birlikte yazıp yönettikleri ve oynadıkları 14 bölümlük the office dizisinde yapmıştır imdb çok iyidir. jeneriğinden finaline kadar. sonra bu iş birçok ingiltere yapımı gibi abd'ye uyarlanınca ve o da çok iyi olunca -genelde uk dan us a uyarlananlar kötü olur, bu ise orijinalinden daha komiktir- daha çok tanındı. ben ilk onun yaptığını izledim. çok uzun yıllar sonra abd uyarlamasını izledim (ikisini de çok severim)
2005-2007 yıllarında yine ricky gervais ile yazıp yönettikleri ve oynadıkları 13 bölüm süren extras dizisi imdb (ki bu diziyle 2008 de tanıdım kendisini) yine çok iyidir. komedinin altında sağlam drama barındırır yaptığı diziler.
25 haziran 1961 doğumlu çok sevdiğim bir komedyen imdb
1983 yılında seona dancing isimli bir müzik grubu var.
2001-2003 yıllarında ilk çıkışını stephen merchant ile birlikte yazıp yönettikleri ve oynadıkları 14 bölümlük the office dizisinde yapmıştır imdb çok iyidir. jeneriğinden finaline kadar. sonra bu iş birçok ingiltere yapımı gibi abd'ye uyarlanınca ve o da çok iyi olunca -genelde uk dan us a uyarlananlar kötü olur, bu ise orijinalinden daha komiktir- daha çok tanındı. ben ilk onun yaptığını izledim. çok uzun yıllar sonra abd uyarlamasını izledim (ikisini de çok severim)
2005-2007 yıllarında yine stephen merchant ile yazıp yönettikleri ve oynadıkları 13 bölüm süren extras dizisi imdb (ki bu diziyle 2008 de tanıdım kendisini) yine çok iyidir. komedinin altında sağlam drama barındırır yaptığı diziler.
1- 1902 yapımı georges melies'in yönettiği le voyage dans la lune - filmin bir kısmı ay'a seyahat ilk wells uyarlaması bu film. çoğu listede ilk bilim kurgu filmi olarak yer alır. yine listelerde en eski tarihli değerli bulunan filmdir. 13 dk. süresi. renkli ve üzerine müzik eklenmiş versiyonlarına bakarsanız daha rahat izleyebilirsiniz. her farklı müzikle başka güzel oluyor.
2- 1932 yapımı erle c. kenton'ın yönettiği island of lost souls - gaip ruhlar adası romanın ilk sesli uyarlaması. evrim teorisini kabul eden bir film olduğu için birçok ülkede yasaklanmış o dönem. en azından göz gezdirmek için bir sebep. wells de filmden hoşlanmamış ama aleni korku unsurlarının hikayenin daha derin felsefi içeriğini gölgede bıraktığı için.
3- 1933 yapımı james whale'in yönettiği the invisible man - görünmeyen adam filmin yönetmeni de başka kafalarda bir insan. başrolde oynayan kadın titanic de yaşlı rose'u oynayan kadın. fena film değildi.
6- 1953 yapımı byron haskin'in yönettiği the war of the worlds - dünyalar çarpışıyor en iyi görsel efekt oscar'ı kazanmış ama izlenmesine gerek yok. bu kitabı bir radyo programında okuyan orson welles'e inanan amerikalılar sokaklara dökülmüş ki bu olay, hakkında izlemiş olduğum iki filmden de daha güzel.
7- 1960 yapımı george pal'ın yönettiği the time machine - zaman makinası bu film de en iyi görsel efekt oscar'ı kazandı ama bu üstteki gibi değil. kitaplarından uyarlanmış güzel filmlerden biri, izleyebilirsiniz.
8- 2002 yapımı simon wells'in yönettiği the time machine - zaman tüneli welles ile ilk tanıştığım film. tabii ben o zamanlar yazarı tanımıyorum ve filmi izlediğimde de bilmiyordum. sinemada izlemiştim. farklı işlemiş konuyu. geçmişe gitmek için makineyi icat etmesinden ve bir olayı değiştirmek istemesinden etkilenmiştim. duygusaldır. geleceğe gittiği sahneler de güzeldi. filmin yönetmeni de yazarın torunu.
9- 2005 yapımı steven spielberg'in yönettiği war of the worlds - dünyalar savaşı yazarın kitabından uyarlanmış, sinemada izlediğim bir başka filmi. aynı eserden uyarlanmış diğer filme de yazdığım gibi izlenmelerine gerek yok.
senaryolarına girdiği 130 film kayıtlı şu an imdb de. hepsini kontrol etmiştim geçen yıl.
1994 yapımı sinemada izlediğim ilk film. roger allers ve rob minkoff yönetmiştir. imdb de yazar kısmında 29 kişinin ismi var. sanki bana savaş ve barış yazmışlar. hamlet uyarlamasıdır. güzel çizimler, güzel filmdir. her çocuğun izlemesi gereken çizgi filmdir.
süper eğlenceli çizgi filmdi bu da. balbazar, çarmendır, çarlizard, sikörtıl, pikaçu, ciglipaf isimleri aklımda kalan. winnie the pooh ile arka arkaya oynuyordu. bunları çılgın gibi izleyenler vardı. winnie yi değil, bunu ve digimon u. ben digimon hiç seyretmedim. izlediğim çizgi dizileri seviyordum ama çok uzun süre izlemiyordum. uzun süreli takipçisi olmadım hiçbirinin. güzel göbeği olanlara ciglipaf dövmesi öneriyorum tam ortasına. hala devam ediyor görünüyor bu seri e yuh.
çok bakamadım ama çok eğlenceli, çok güzel bir okul çizgi dizisiydi. haylaz çocuk, sert kız, basketbolcu çocuk, gözlüklü şaşkın çocuk, kilolu sakin çocuk, gözlüklü sıska kız. peşlerindeki gıcık velet... müdür tipi olsun, yaşlı öğretmen kadın olsun, okul ve bahçesi olsun bu kadar olur. hepsi çok tatlı çizimler ve karakterlerdi. orijinal seslendirmesinde sert kızı pamela adlon seslendirmiş
1990'lı yıllarda büyük bir çoğunluğunu tv'de sansürsüz izlediğim filmler. uzun yıllar sonra öğrendim ki türk sinemasına yeşilçamı diken adam ismail abi nin babasıymış.
1000 yıl öncesine dayanır. basılmış ilk kitap diamond sutradır. hareketli tip baskı teknolojisinin mucidi bi sheng, 400 yıl sonra hareketli matbaa harflerini icat eden kişi johannes gutenbergdir.
tanıtım videosunun karanlığı ve müziği bile yeter. tim burton ın çektiği batman ve batman returns filmlerinin karanlığı bu geceye en çok yakışmış filmlerdir.
1990'lı yıllarda izlenmiş çok güzel bir başka çizgi dizi. gökdelenlerin üstünde kanatlı heykellerdi bunlar. gece canlanır gündüz tekrar taşa dönerlerdi. çok fazla gösterilmemiş ama burada. iyi ki görüp izlemişim çünkü çok sevdiğim bir görsellik vardı bunda da tıpkı batman the animated series gibi karanlıktı.
şahinin gözleri, kurdun kulakları, ayının gücü, pumanın hızı... yeni teksas da kızılderili mareşali ile arkadaşları barışı koruyarak yaşarlar. türkçe kahraman şerif diye yayınlanmış. yine dorimogu daa gibi eskilerden çok güzel bir çizgi dizi. yaşlı şaman kızılderili dostu vardır. atı hem konuşur hem iki ayak üstüne kalkıp bazuka gibi tüfeğiyle kendisine yardımcı olur. ayrıca kızıl saçlı, mavi gözlü yargıç kadın. zaman kavramı gün batımında sıkışıp kaldığı için gökyüzü kızıldır. youtube da onaylanmış sayfası orijinal dilinde (ingilizce) yayınlamış bölümleri. geçen yıl bir bölümünün türkçe dublajını buldum izledim youtube da ve imdb den kontrol ettim bölüm 23 "who am i?". bu bölümün sonunda büyücü kadın kahramanımızı hipnoz etmişken kızılderili dostunun sözlerini duyuyor;
- en kuvvetli hislerini takip et oğlum. hisler bazen büyüden bile kuvvetlidir. çocukluğunu düşün, hislerini hatırla, en kuvvetli hislerini hatırla, en kuvvetli.
ve sonunda dostu kendisine tekrar göründüğünde der ki;
+ evet haklıydın dostum. büyüden daha kuvvetli şeyler de buldum ben.
izlediğim ilk film olarak aklımda kalan çizgi dizi. sabah 6 da kalkardım izlemek için. heyecanla uyanıp tv nin fişini taktığımı ve şarkısı başladığında ellerimi yumruk yaparak mogu mogu diye. oynadığımı hatırlarım sadece. ingilizce mock and sweet türkçe iri ile tıfıl diye yayınlanmış. iki köstebek yeryüzünü merak edip yeraltından çıkıyorlar ve yardıma muhtaç masum insanları kötülerin ellerinden kurtarıyorlar. gerçek olsa ne güzel olur değil mi?
sherlock'tan esinlenerek yapılmış en iyi dizi film. 2004–2012 arası 8 sezon 176 bölüm yayınlanmış hastane, drama dizisi. yazar david shore, başrol hugh laurie. en çok izlediğim dizi-film. ilk 3 sezonunu 4-5 defa izlemişimdir. sonraki sezonları da birkaç defa. ilk 3 sezonun orijinal dvd lerini almıştım. iki tane alman yazar diziyle ilgili kitaplar yazmıştı almıştım. hatta hugh laurie polisiye roman yazmıştı da onu da almıştım. aklı, düşünceleri, hayata bakışı, yaşam tarzı, giyim kuşamı, evi, mesleği, sevdiği müzikler... izlediğim binlerce dizi film içinde en sevdiğim karakterdir. hatta yazarları ve kitap karakterlerini de katayım. sadece bu dizide kullanılan şarkıları dinleseniz müzik zevkiniz gelişir. bittiğinden beri (2012) hiç izlemedim ama ölmeden 4-5 defa daha izlerim umarım.
daha önce yazmış olduğum bir yazıyı düzelterek paylaşayım;
sir arthur conan doyle sherlock karakterini yaratırken ilham aldığı kişi adli tıbbın öncülerinden profesör doktor hocası joseph bell'dir.
agatha christie romanlarındaki dedektif hercule poirot da sherlock karakterinden esinlenerek yazılmıştır fakat hercule poirot biraz daha farklıdır; sherlock dikkat üstünlüğü sayesinde olayları çözerken poirot topladığı bilgilerle çözer ama esin kaynağı sherlock'tur. poirot'un john h. watson'ı ise arthur hastings'tir. poirot ile ilgili yapılmış en iyi iş agatha christie's poirot.
house ise joseph bell'dir aslında, yani conan doyle'un sherlock u yazarken ilham aldığı doktor hocası. dizideki en yakın arkadaşı james wilson karakteri watson, wilson'ın hastane odasında asılı olan film afişi the touch of evil'dir.
house bence sherlock un ulaştığı en üst karakterdir...
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.