481.
duvar gazetesinden hatice aydoğdu'nun yaptığı haber, iki depremi "iki sistem iki deprem" adıyla karşılaştırıyor. tan gazetesinin ilk üç gün verdiği haberleri başlık olarak alan aydoğdu, genç cumhuriyet ile 100 yıllık cumhuriyetin afete verdiği refleksi, fazla bir yorum yapmadan okuyucuya sunuyor. 1939 erzincan depreminde, ordunun, meclisin, entelektüellerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversite öğrencilerinin, bilim insanlarının topyekun, siyaset yapmadan afete karşı nasıl refleks gösterdiğini gazetenin ilk üç günlük yayınından görebiliyorsunuz. buyurun o başlıklar,


28 aralık 1939

“erzincan civarı korkunç bir zelzele felaketine uğradı”, başlığıyla çıkan gazetede depremin ardından yapılanlar özetle şöyle sıralanıyor:

imdat kuvvetleri gönderildi. yer yer çıkan yangınların söndürülmesi için uğraşıyorlar.

erzincan’da ilk olarak askerler ve mahpuslar[2] yardım için harekete geçirilmişlerdir.

dâhiliye ve sıhhat vekilleri bugün felaket sahasına gidiyorlar.

sıhhat ve içtimai muavenet (sağlık ve sosyal yardım) vekili hulusi alataş, millet meclisi’nin bugünkü toplantısında zelzelenin tahribatına dair alınan ilk haberler hakkında ayrıntılı açıklama yapıyor. başta erzincan valisi (osman nuri tekeli) olmak üzere zelzeleden etkilenen yerlerden gelen telgraflar meclis’te okunuyor. telgraflarda ölü ve yaralı sayısı, yıkılan ve hasar gören binalar ile ihtiyaçlar sıralanıyor. erzincan’dan gelen telgrafta,  “pek az haşarata uğrayan zayiat vermeyen piyade ve toplu kışlalardan gelen askerlerle enkaz altında kalanların kurtarılmasına ve ötede beride başlayan yangının itfasına çalışılmaktadır. şehirde muhabere imkânı bulunmadığında bin müşkülatla general iskora’yla (muharrem mazlum iskora) birlikte dumanlı istasyonuna gelinmiştir… tümen komutanı (hüseyin abdullah) akdoğan şehirde yardım işleriyle meşguldür. şehir kâmilen yıkılmış olduğundan ekmek ihtiyacı olduğu gibi enkaz altından kurulanların ve kurtulacakların tedavileri için ilaç ve doktor ve halkı barındırmak için çok miktarda çadıra ihtiyaç vardır,” deniliyor

büyük millet meclisi’nde zelzele felaketi hakkındaki yapılan açıklamadan sonra verilen bir teklifle büyük millet meclisi reisi’nin riyaseti altında bir “milli yardım komitesi” kuruluyor. amaç, öncelikle büyük millet meclisi üyelerinin iştirakinin sağlanması ve bütün memlekete teşmil edilmesi.
hükümet ve kızılay derhal felaketzedelerin yardımına koşmuştur… alınan ilk ve acil önlemler kapsamında erzincan’a kızılay merkezinden şimdilik 15 bin lira, 500 çadır, 1000 battaniye, 1000 gömlek, 1000 don; sivas’a kızılay merkezinden şimdilik 5 bin lira, 500 çadır, 500 battaniye, 500 gömlek, 500 don; tokat’a kızılay merkezinden 3 bin lira, 300 çadır, 500 battaniye, 500 gömlek, 500 don; ordu’ya kızılay merkezinden 2 bin lira; zara’ya 200 çadır, 2 bin lira; ayrıca ekmek, un ilaç ve tıbbı malzeme ile sıhhi heyeti gönderilmesi kararlaştırılıyor… nakdi yardımlar telgraf havalesiyle, barınma, giyecek, yiyecek ve diğer yardımlar trenle yola çıkarılıyor.

siyasal bilgiler okulu ile tıp talebe yurdu öğrencileri haberi alır almaz yardım kampanyası başlatıyor.
ankara radyosu felaket nedeniyle müzik yayınına ara veriyor.
elazığ’da bulunan cumhurbaşkanı ve milli şef ismet inönü erzincan valisi’ne telgraf çekiyor: erzincan’ın uğradığı felakete pek müteessir oldum. bütün millet de erzincan’la yakından alakadardır. cumhuriyet hükümeti felaketin ıstıraplarını hafifletmek için acil tedbirler almıştır. en ziyade ıstırabımızı mucip olan nüfusça uğradığımız pek acı zayiattır. diğer tahribatı milletimiz pek az zamanda kâmilen tamir ve telafi edecek ve bugünkü enkaz içinden memleketin güzel bir mamuresi çıkarılacaktır. bütün devlet memurlarının fedakârlık, vazifeseverlikte birbirleriyle yarış etmelerini beklerim. halkın ıstırabını teskin için bilhassa manevi ahvalde sükûnet muhafaza edilmelidir. milletimizin erzincan’la candan alakadar olduğu halkça bilinmelidir.


29 aralık'tan ise haber başlıkları şöyle,


gazete, “felaketin bilançosu büyüyor”, başlığıyla çıkıyor.

felaketzedelerin yakın şehirlere nakledilmesi için tertibat alınıyor. imdat trenlerinin süratle yetişebilmesi için bozulan demiryolu tamir ediliyor, tayyare ile de erzak ve ilaç sevkine çalışılacak.

yardım seferberliği… bütün istanbul halkı felaketzedeler için süratle harekete geçti.

büyük millet meclisi’nin oluşturduğu “milli yardım komitesi” bir beyanname yayımlıyor ve bütün yurttaşlar derhal vazifeye çağrılıyor. büyük milet meclisi birinci taksit olarak kızılay’a 20 bin lira yatırıyor.

gazetenin ilk sayfasında zekeriya sertel, “büyük felaket karşısında” başlıklı yazısında, “felaket haberi ankara’ya varır varmaz hükumetin ve büyük millet meclisi’nin gösterdiği büyük alakayı, yardım için tedbir almakta gösterdiği sürat ve titizliği beğenip, takdir etmemek mümkün değildir… her felakette yardım elini ilk uzatan kızılay da derhal faaliyete geçmiştir…” diyor.

milli bankaların merkez ve şubelerine bağlı mağaza ve depolardaki her nevi stoklar felaket mıntıkasına gönderilmekte olduğu gibi sümerbank’ın köy eşyaları satan mağaza ve depolarındaki bütün eşyaların da hemen zelzele mıntıkasına gönderilmesine karar veriliyor.
yardım komitesinin bütün il ve kazalarda da hemen şubeleri kurulması kararlaştırılıyor.
başvekil refik saydam, üçüncü ve dördüncü umum müfettişliklerle ankara, erzincan, sivas, kayseri ve malatya vilayetlerine verdiği bir talimatta, hiç vakit kaybetmeksizin masraflara karşılık olmak üzere mahalli ziraat bankalarının valilerin emrine tediyatta (ödeme) bulunacaklarını; vilayetler kendi asgari ihtiyaçtan için elzem olan gıda maddelerinden fazla olanlarını derhal ve bilafasıla (aralıksız) erzincan’a sevk etmelerini ve vilayetler birbirlerine nazaran ihtiyacı göz önünde tutarak kendilerinde olmayan malzeme ve maddeleri diğer en yakın vilayetlerden temin etmek suretiyle sevkiyatı inkıtaa uğratmaksızın (kesilmeksizin) idame eylemelerini tebliğ ediyor.

bu talimatta her sevk edilen kafile ile ne gönderildiğinin de günü gününe ve doğrudan doğruya başvekâlete bildirilmesi ve mahallinde yapılan müşahede neticesinde yapılması faydalı görülen başka işler varsa bunlar için de umumi müfettişlerin ve valilerin başvekâlete teklifte bulunmaları isteniyor.
üniversite gençlerinin teessürü… üniversite gençlerinden bir grup, tan gazetesini ziyaret ediyor ve önerilerde bulunuyor. felaketzedelere yardım için milli yardım komitesi’nin tespit edeceği yerlerde fiilen çalışmaya amade bulunduklarını bildiriyor. gençler, şehir merkezlerindeki eğlence yerlerinin asgari üç gün, azamı bir haftalık kârlarını felaketzedelere vermelerini, milli piyango’nun yılbaşı hasılatının felaketzedelere teberruunu, ticaret müesseselerinin kızılay’a muayyen nispetlerde acil yardımlarda bulunmalarını, "felaketzedelere yardım” pullarının tedavüle çıkarılmasını… temenni ediyor


30 aralık 1939


gazete, "ölenler 30 bine yaklaşıyor”, başlığıyla çıkıyor.

bütün yurt, felaket görenlere yardım için seferber halde… dumlupınar vapuru ile bugün ilk parti erzak sevk ediliyor. ilk imdat treni dün erzincan’a vardı ve yardıma başlandı.

iskâna başlanıyor. felaketzedelerden mühim bir kısmı en yakın vilayetlere, bilhassa hatay, adana, mersin gibi sıcak iklimli yerlere gönderilerek iskân edileceklerdir. bu iskân muvakkattir. mevsim inşaata müsait olur olmaz bunlar ana yurtlarına iade edilecekler.

anasız, babasız kalan çocukları isteyenler daimi veya muvakkat (geçici) evlatlık edinebilecekler. çocuk esirgeme kurumu’nun ankara’da keçiören’de yeni yaptırdığı ana kucağı pavyonuna erzincan felaketzedelerinden 200 kimsesiz çocuk alınacaktır. anasız, babasız kalan çocukları isteyenler daimi evlatlık edineceklerdir. ve bunlar, çocuk esirgeme kurumu’nun kontrolüne tabi olacaklardır. isteyenler de çocukları muvakkat alacaklar, parasız yatılı mektep kanunu tatbik sahasına konulunca, çocukları bu mekteplere teslim edeceklerdir…


hatice aydoğdu yazısını şu sözlerle bitiriyor,


tan gazetesinin haberleri, unuttuklarımızı bize anımsatıyor. toplum olarak altında kaldığımız son depremde, siyasi partilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, ekonomik aktörlerin, medya kuruluşlarının, bilim insanlarının, entelektüellerin ve sıradan insanlarının bu ülkenin nasıl bu duruma geldiğini düşünmesinin zamanı çoktan gelmiş olabilir. düşünürken yaşanmışlıklar ve deneyimler yol gösterebilir.

yorumsuz aktardığım tan gazetesinin ilk üç gün haberleri bugünü anlamak için 1939 türkiye’sine bakmayı önemli kılıyor. yerel ve merkezi yöneticilerin inisiyatifleri, ordu ve mahkûmları devreye sokan yardım refleksi, üniversite öğrencilerinin örgütlü dayanışması ve seslerinin duyulması, kızılay ve sümerbank gibi devlet kurumlarının işlevselliği, sınırlı maddi varlıklara ve iletişim olanaklarına rağmen ortaya koyulan ulusal seferberlik… gerisi düşünmeye ve bizi bekleyen gelecek için bu düşünceleri eyleme dönüştürmeye kalıyor.


www.gazeteduvar.com.tr/dipn...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"1939 erzincan depremi vs 2023 kahramanmaraş depremi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim