acil durum; can kaybı, yaralanma, yapısal ve yapısal olmayan fiziksel hasarlar, çevresel zararlara neden olan, toplumsal faaliyetleri aksatabilen beklenmedik, planlanmadık olaylardır.

doğal afetler; can ve mal kaybına yol açan doğal olaylardır. afetin ilk özelliği doğal olması, ikincisi can ve mal kaybına neden olması bir diğeri ise çok kısa zamanda meydana gelmesi ve son olarak da başladıktan sonra insanlar tarafından engellenememesidir.

deprem, yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır.

heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.

orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan ormanların kısmen veya tamamen yanmasıdır. yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ve sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı orman yangınları vardır.

birçok afet çeşit ve türleri sıralanabilmektedir fakat bunlar en bilinen ve en yaygın olan afetlerdir. bu tür afetlere ve acil durumlara karşı her an hazır olmak için yapılması gereken başlıca maddeler mevcuttur.

1- acil durum ve afetlere karşı yapılacak hazırlıkların ilk aşaması planlamadır.
2- kendimiz ve ailemiz için gerekli göreceğimiz temel malzemeleri kapsamaktadır ( nüfus cüzdanları, gerekli evraklar, para, radyo, 3 gün yetecek kadar yiyecek ve su, battaniye gibi temel gıdalar)
3- bu listenin dışındaki malzemeleri de hazır bulundurabiliriz. örneğin:
• cep telefonu ve diğer cihazlar için şarj bataryası (powerbank)
• kişisel hijyen malzemeleri: tuvalet kağıdı, kağıt havlu, ıslak mendil, dezenfektan el solüsyonu ya da jeli
• engelli kişiler için varsa protez, implant vb. yardımcı araçların yedek parçaları ve tamir setleri (piller de dahil olmak üzere). görme engelliler için eldiven ve yedek baton. engelli kimlik kartı • battal boy çöp torbası
• 10 metre sağlam naylon ip (çamaşır ipi vb.); dikiş seti
• eğer mümkünse: çadır, mat ve uyku tulumu, temiz su kabı (plastik şişe, termos, bidon...)

deprem anında panik ve telaş yapmadan olduğunuz yerde güvenli alan olduğundan emin olduğunuz yerde çök – kapan – tutun yapıp hedef küçülterek bize zarar verebilecek cisimlerden korunabilirsiniz. sarsıntının sona erdiğini hissettiğimiz anda daha önce hazırlamış olduğunuz acil durum çantasını evi terk ederken yanınıza alın. binanızdan çıkarken, doğal gaz kaçağı yok ise; önce doğal gaz vanasını, sonra elektrik şalterini ve en son su vanasını kapatın. doğal gaz kaçağı var ise elektrik düğmelerine ve şalterine dokunmayın! dışarıda iken hasar görmüş binalardan uzak durun! yaşamsal önemi olan durumlar dışında telefonları kullanmayın, hatları meşgul etmeyin. sosyal medya üzerinden doğruluğu kesin olmayan bilgileri paylaşmayın!

yangın sırasında yangın alarmını çalıştırın. derhal bulunduğunuz alanı terk edin. yangın tehlikesinden uzaklaştıktan sonra itfaiyeyi (110) arayın. kesinlikle asansörleri kullanmayın. bulunduğunuz alandaki pencereleri kesinlikle açmayın, camları kırmayın! kapalı bir kapıyı açmadan önce elinizin tersi ile aşağıdan yukarıya doğru sürerek ısı kontrolü yapın. kontrol ettiğiniz kapı sıcak değilse kapıyı açın ve tahliyeye devam edin. dumanlı alanlarda emekleyin veya çökerek ilerleyin. böylece tavanda biriken dumandan ve ısıdan çok daha az etkilenirsiniz. kontrol ettiğiniz kapı sıcak ise kapıyı kesinlikle açmayın. başka bir yoldan tahliye olmayı deneyin. eğer bu mümkün değilse, yangına en uzak odada dumanın ve sıcak havanın içeri girmemesi için battaniye veya benzeri bir nesneyi ıslattıktan sonra kapının altını tıkayın ve diğer aralıkları da mümkünse kapatmaya çalışın. pencereye yakın durun. zorunlu kalırsanız pencereyi bir parmak aralayarak hava almaya çalışabilirsiniz. kesinlikle camları kırmayın. kolay fark edilecek renkte bir bez parçası vb. sallayarak yerinizi dışarıdakilere belli edin.

sel tehlikesinden korunmak için; elektrikli cihazlarınızı ve değerli eşyalarınızı (tapu, sigorta poliçesi, pasaport vb. belgeler dahil) suyun yükselmesinden etkilenmeyecek yerlere koyun. temiz ve kapalı kaplarda içme suyu bulundurun. temiz ve kapalı kaplarda içme suyu bulundurun. temiz ve kapalı kaplarda içme suyu bulundurun.

sel tehlikesine yakalanma durumunda, binadan içeri su girmesi ihtimali belirdiğinde elektrik tesisatını hemen kapatın. binadan içeri su girmesi ihtimali belirdiğinde elektrik tesisatını hemen kapatın. binadan içeri su girmesi ihtimali belirdiğinde elektrik tesisatını hemen kapatın.

*. unutmayalım ki hiçbir afet alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir…* sizlere afetlere karşı hazır bulunmanız için temel bilgilerden oluşan kısa bilgileri sizlere ulaştırdım. keyifli okumalar diler daha bilinç toplum olmak için küçük bir adım olur sizler için.

daha fazla bilgi için => afet
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"acil durum ve afet hazırlıkları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim