ramazanın gelmesiyle birlikte hepimizde "ramazanda nasıl beslenmeliyim?", "ramazanda kilo verir miyim?", "sahurda ne yemeliyim?" gibi soru işretleri oluşmaya başladı. öğün sayısının azalması, öğünler arasındaki saatlerin uzaması ve buna ek olarak ramazan ayının yaza denk gelmesi sonucu artan su ve mineral kayıpları metabolizmada değişiklikler meydana getirir.
yaklaşık 16 saatlik açlık sonrasında bir anda yoğun şekilde mideyi uyarmak başta sindirim sistemi olmak üzere vücutta pek çok sağlık sorununa neden olabilir. yoğun açlığın verdiği etkiyle bir anda çok fazla yemek yemenin yanlışlığı gibi, açlık durumunu devam ettirmek de halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, dikkatsizlik, şişkinlik, hazımsızlık gibi benzeri sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
tüm bu sebeplerden dolayı kişilerin mutlaka sahur ve iftarı atlamamaları bu öğünlerde mümkün olduğunca dengeli besleme uzmanlar tarafından önerilmektedir.
ramazanda nasıl beslenilmelidir?
1- oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
2- tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
3-yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
4- sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.
5- sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
6- iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10–15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.
7- iftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.
8- susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
9- yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
10- kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması önemlidir.
11- iftardan 1–2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
12- beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketiminize dikkat edin. yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller -kuru fasulye, mercimek, nohut-, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği, sebzeler ve salata) tercih edilmelidir. 13- taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb gibi kuru yemişler tüketilmelidir.
iftarda hangi besinler tüketilmelidir?
iftarda başlangıç olarak kahvaltılık gıdalar ya da çok yağlı olmayan çorbalar tercih edilebilir. bunun ardından protein ve karbonhidrat grubuna geçilebilir. protein olarak, az yağlı olan et ürünleri ve kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir.
iftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek sütlü tatlılar ya da meyveler tüketilebilir. şerbetli tatlılar kan şekerini hızlı yükselteceğinden tüketilmemesi tavsiye edilir.
sahurda hangi besinler tüketilmelidir?
protein açısından zengin olan süt ürünleri (yoğurt, süt, ayran), lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünleri sahurda tüketilebilir.
baharatlı ya da aşırı tuzlu gıdalar susatabileceğinden ve oruç tutmayı zorlaştırabileceğinden, bu tip gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir. kompleks karbonhidratlar, enerji bakımından zengin ve enerji salınımı uzun süreli olan, sahurda tercih edilmesi önerilen besin gruplarından biridir. bunlara pirinç, fasulye ve yulaf örnek verilebilir.
özellikle sahurda tüketebilecek, uzun süre tok tutan besinler şöyledir:
avokado: içerisinde vitaminler, potasyum, folat, magnezyum bulunan avokado ayrıca sağlıklı yağlar açısından zengindir; yüksek lifli olması sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlar.
yumurta ve süt ürünleri: protein kaynağı olan yumurta ve süt ürünlerinin içerisinde aynı zamanda bolca vitamin bulunur.
yeşil yapraklı sebzeler: demir, kalsiyum ve vitaminler açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda antioksidan özelliğine sahiptir ve kan şekerini dengeler. bu sayede uzun süre tokluk hissi sağlar.
kuruyemiş: badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler; potasyum, lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir. kuruyemişler yüksek kalorili oldukları için porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir.
yulaf ezmesi: yüksek lif içeriğiyle tokluk hissi sağlayan yulaf ezmesi ayrıca potasyum, folik asit ve magnezyum açısından da zengin bir besindir.
kuru baklagiller (mercimek, fasulye, nohut): protein bakımından zengin olan kuru baklagiller, et ve et ürünlerinin yerine tercih edilebilir. ayrıca lif oranları yüksek olduğu için kabızlık gibi sindirim problemlerine de yardımcı olabilirler.
örnek bir sahur menüsü*
-1 su bardağı süt
-1 adet haşlanmış yumurta
-1 dilim beyaz peynir
-domates- salatalık-yeşillik
-5–6 adet zeytin veya 2 tam ceviz içi
-3 ince dilim tam tahıllı ekmek (ramazan pidesi tüketmek isteyenler için 1 avuç içi boyutundaki pidenin 1 ince dilim ekmek yerine tüketilebileceğini belirtebiliriz)
-1 porsiyon meyve
bol su içilmelidir.
örnek bir iftar menüsü*
- 2 su bardağı su
- 1 küçük hurma
- 1 kâse çorba
- 2 dilim tam tahıllı ekmek veya 1 çeyrek pide
salata
- ızgara tavuk
- 1 kâse yoğurt
- etsiz sebze yemeği
- 1 ince dilim tam tahıllı ekmek
- 2 porsiyon meyve
- bol su
ramazan diyeti ile kilo verilebilir mi?
eminim siz de bu dönemi uzun süren açlıklardan dolayı kilo vermek için idealmiş gibi düşünüyorsunuzdur. fakat öğün sayısındaki azalmayla beraber tek öğünde artan porsiyon miktar ve çeşitlilikleri söz konusudur. uzun süren açlık sonucunda yavaşlayan bir metabolizma ortaya çıkar. azalan fiziksel aktivite ve yanlış yemek tercihleri kilo almanıza bile neden olabilir.
iftar ve sahurda vücudun ihtiyaç duyduğu 2–2,5 litre su tüketimini karşılayarak metabolizma hızını düzenleyebilir ve kilo alımını yavaşlatabilirsiniz.
ramazan ayında kilo almaktan korunmak için yağ-tuz ve şeker miktarı yüksek besinlerden sakınmalı; daha çok tam tahılların yer aldığı, 5 porsiyona çıkan sebze ve meyve tüketiminin olduğu, süt grubunun atlanmadığı, doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanmış öğünler olmalıdır. besinler iyi çiğnenmelidir.
tabii ki doğru beslenmenin yanında fiziksel aktivitede yapmak oldukça büyük önem kazanmaktadır. 2010 yılında yapılan bir çalışma da kilo ile ramazan diyeti ilişkisine bakıldığında genellikle aylık 2.5 kiloya kadar kilo verme sağlanırken bu her zaman geçerli olmadığı kişinin yaş, cinsiyet, yemek seçimleri ve yaptığı fiziksel aktivite durumlarından etkilendiği görülmüştür.
hoş geldin 11 ayın sultanı ya şehr-i ramazan :) hepinize bol bereketli ramazanlar.
-pucca-
devamını gör...