roman / türk klasikleri / edebiyat
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

bir reşat nuri güntekin romanıdır. kitap, kurgusu ele alındığında eski tip yeşilçam filmlerini aratmamaktadır.

baş kahramanı, herkesin örnek gösterdiği, onunla tanıştıktan sonra çocukların bile öğretmen olmayı hedeflediği, geleceği parlak, iffetli, bir o kadar da sert, boş konuşmayı sevmeyen, taze bir kadın öğretmendir.

konusu, bu öğretmenin yıllar önce terk edildiği babasının, ölüm döşeğinde olduğu haberini alması, ilk başta onu ziyaret etmekten kaçınması ancak sonra il maarif vekilinin ricasıyla ziyarete gitmeyi kabul etmesiyle gelişmektedir.

hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığını, önyargıların ve peşin hükümlerin zararını anlatan bir romandır. reşat nuri, dönemine göre bunu çok güzel aktarmıştır. elbette türünün en iyisi yazım dili, kurgu, doğal diyaloglar vs. aramak yanlış olur. ancak, reşat nuri döneminin gelişmekte olan edebi anlayışı ön plana konduğunda gayet tolere edilebilir.
devamını gör...
80'li yıllarda, ediz hun, berhan şimşek, ayşegül aldinç gibi ünlü isimlerin oynadığı bir diziye de ilham kaynağı olan reşat nuri güntekin romanı.

dizi, acımasızlığıyla ünlü zehra öğretmenin sahip olduğu duyguların, babasının günlüğünü okudukça nasıl değiştiğini, yıllardır babasına karşı hissettiği kötü duyguların aslında ne kadar haksız olduğunu anlatır.

***

izlemeyi çok sevdiğim dizilerden biriydi. zaten reşat nuri'nin tüm romanlarını da okumuştum lisedeyken. hâlâ kıyıp da ikinci el kitapçıya falan bırakamadığım ender kitaplardandır bunlar.
devamını gör...
reşat nuri güntekinin yine güzel bir romanı. okuduğum zaman olaylara tek bir yönden yaklaşmamak gerektiğini olayı yaşayan herkesi dinlemenin önemi anlaşılıyor. zehranın babasıyla olan ilişkisi olayların bildiği gibi olmadığını öğrenmesi pişmanlığı insanı derinden etkiliyor doğrusu
devamını gör...
reşat nuri güntekin’in bir romanı olan acımak benim için büyük bir vurgundu desem yeridir. bu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında en sevdiğim ve en büyük farkındalıkları bana katan bir roman.

ayrıca fazla uzun olmayan, okurken sizi yormayan ve son ana kadar sonunu tahmin edemeyeceğiniz acımak romanı sizi bambaşka dünyalara götürüp geri getiriyor adeta.

kitabın sonunda yaşadığınız şok sayesinde okuduğunuz her saniyesine sonuna kadar değdiğini anlayacaksınız.

ertelemeden, bir an önce okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
devamını gör...
sonu şok eden kitaplar listesinde zirveyi olabilecek reşat nuri güntekin eseridir. önyargının, tek doğru olduğuna inanmanın yanlışlığını yüzüne vurur insanın. o dönem yazarlarının dilini çok seviyorum. ayrı bir ahenk var cümlelerinde. akıcılık, kelimelerin her birinin muntazam dizilimi, kurgu ve daha nicesi. ıyi ki yazmışlar. var olsunlar.

yukarıda bahsi geçen dizisini trt izle uygulamasından izlemek ayrıca mümkündür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"acımak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim