içerisinde pek çok bilgiyi barındıran ve bu bilgilerin sistematik olarak düzenlenmesi ile elde edilen kaynakların genel ismidir. genelde alfabetik olarak ciltlenen ansiklopediler sözlüklerden farklı olarak açıkladıkları maddeleri daha detaylı bir şekilde açıklar.

günümüzde ciltli ansiklopediler internetin yaygınlaşmasıyla beraber işlevini yitirmiştir. hatta artık sadece geçmişte gazete kuponları ile dağıtılmaları ile hatırlandıklarını söyleyebiliriz.

bence ansiklopediler için geçmiş dönemin arama motorları demek çok da yanlış olmaz.
devamını gör...
ilkokulda bütün performans ödevlerimin araştırmalarını ansiklopedilerden yapardim. dördüncü sinifa giderken istedigim bilgilere ulasmak icin neredeyse tum ansiklopedileri karıştırır hepsini yere sererdim. resimlerini kesmeme annem izin vermezdi, onun icin de bir önceki senenin ders kitaplarını kullanırdım.
devamını gör...
zamanın google'dir. çocukluğumda aldığım meydan larousse ve temel britanica ansiklopedilerimle öğrendiğim bilgilerin heyacani merakı essizdi.
devamını gör...
küçükken içini karıştırmayı çok severdim.
devamını gör...
internetteki bilgi çöplüğü yerine rahatça araştırma yapabileceğiniz inanılmaz kaynaklardır.
devamını gör...
küçükken beni büyüleyen nesnedir. düşünsene bir şeyi merak ediyorsun ve onun içinde yazıyor. şu an internet çok daha fazlasını yapsa da aynı etkiyi oluşturmuyor üzerimde
devamını gör...
onlarca hakem ve editörün onayından geçerek elime ulaşan bu külliyatı büyük bir zevkle okurum. ayrıca ansiklopedi okumak internetteki gibi teyit canavarlığı yapmamamı sağlıyor. böylece bilgiye odaklanabiliyorum.
birçoğuna göre eskide kalmış bir eylem olsa da; bir sayfa ansiklopedi okumak, saatlerce bilgi temalı bir sosyal medya hesabında gezinmekten çok daha iyidir.

- bu devirde ansiklopedi mi kaldı. internette her şey var artık.

+ asıl sorun da o ya zaten: her şey var. hangi bilgi doğru hangisi yalan bilemiyorsun. hem de tonlarca dikkatini dağıtacak şey var. öğrenmek istediğini araştırırken oradan ilgisiz bir video ya da oyun dikkatini çekiyor, tembel beynini kandırıyor. oysa ansiklopedi okurken çıkan ilgisiz diğer maddeler de sana bir şeyler katabilecek bilgiler içeriyor.


zamanda yolculuk, h.g. tannhaus
devamını gör...
eskiden salonlarda tartışılan konuların eksiksiz yazıldığı eserlerdir.
devamını gör...
9. (tematik)
genel eğitim.
devamını gör...
temel bilgiler için mükemmel bir araç fakat günümüzde bilim öyle hızlı ilerliyor ki, dün doğru olan bugün geçersiz olabiliyor. klasik ansiklopediler bir kere basılınca, üzerindeki bilgi yenilenemiyor. bu sebepten dijital tercihimdir ama araştırmayı daha dikkatli yapmak gerekiyor; internet de bilgi çöplüğüyle dolu.
devamını gör...
küçükken karıştırmaktan zevk alırdım. internetle birlikte eski önemini yitirse bile hala ulaşmaya çalışıyorum.
devamını gör...
belirli bir bilim alanı veya genel bir kültür bütünlüğünü amaç edinen bilgiler içeren bir çalışma. pek çok bilginin, alfabetik, sistematik, kronolojik dizilimiyle oluşturulmuş bir bilgi kaynağı. bilgiye ulaşmak için ilk başvurulacak ve referans alınacak yayın dizisidir. günümüzde hem dijital, hem de fazla olmasa da kağıt baskı şeklinde kullanılır. ansiklopediler, hazırlandıkları dönemdeki koşullardaki bilim, kültür, sanat, teknoloji, coğrafya, biyoloji vs. disiplinlerin tamamını veya belirli bir bölümünü barındırırlar. ansiklopedi sözcüğü, köken itibarı ile latince encyclopedia sözcüğü yunanca enkyklios paideia 'dan gelmekte olup, " genel eğitim ve bilgi çemberi" anlamını karşılamaktadır.

bir dönem türkiye'de gazetelerin tiraj yarışı ürünü haline geldiler. ansiklopedi savaşları denilen bu dönem, larousse isimli olanlarla başlayıp, farklı içerik ve temalı olanlarla devam eder. farklı bilgilere, farklı dünyalara, farklı boyutlara kapı açmamızı sağlayıp, evlerdeki kitaplık raflarını süsleme görevi de yaptılar. gazeteler, okurlarına kupon karşılığında bu ansiklopedileri verdi. anne ve babalar, hummalı bir şekilde kupon biriktirdiler. meydan larousse, ana britannica, gelişim hachette ansiklopedileri doldurdu evleri. larousse ve britannica ansiklopedileri, bazen saman, bazen hamur, bazen de kuşe kağıda basılarak ve şekilleri değiştirilip değişik zamanlarda dağıtıldı. anne ve babalar için de biri fransız kökenli , diğeri de ingiliz kökenli olan ansiklopedilere sahip olmayı, o dönem çocukları için büyük avantaj ve nimet olarak görmüşlerdir.
devamını gör...
günümüzde internette her şey elimizin altında ama ansiklopedi karıştırmak bambaşkaydı. bana kalırsa bilginin insan zihninde daha çok yer edinmesini sağlıyordu. eskiden okulda hoca araştırma ödevi verir, üstüne bir de kendi yazımızla yazmamızı isterdi. öyle fotokopi çekeyim falan kabul edilmezdi. şimdi kopyala, yapıştır, çıkart tamamdır. neresinde bunun bilgiyi özümseme. günümüzde çoğu genç ansiklopedi nasıl karıştırılır onu bile bilmiyor. ha ben de gencim ama ansiklopedi nesline de çıktı nesline de yetişmiş bir gencim ;) ve oyumu ansiklopedilerden, el emeğinden, kütüphaneleri arşınlamaktan yana kullanıyorum ( ◜‿◝ )♡
devamını gör...
dijital ortama ilk yenilen bilgi kaynağı. çok çabuk pes etti, çünkü; ağırdı, hantaldı, çok yer kaplıyordu, "search" gibi bir konforu yoktu...yıllarca o evden o eve taşıdığım ciltlercesini saygı ve sevgiyle anıyorum.
(bkz: amsiklopedi) bunu yapmayın döverim.
devamını gör...
en eskisinden en yenisine, fransızca, ingilizcesinden türkçesine hiçbirini atmadığım, antika eşya diye sakladığım kitaplar. sabah gazetesinin verdikler bile duruyor.
kimbilir bir gün büyük bir güneş fırtınası olur. tüm uydu sistemleri, elektrik elektronik sistemler çöker. ve biz platypus'un (ornitorenek) ne menem bir şey olduğunu merak ederiz.
devamını gör...
ἐγκύκλιος παιδεία
enkyklios paideia

bilginin sistematik ve çok kapsamlı olarak verildiği, alfabetik sıra ile düzenlenmiş, objektif kaynaklar bütünüdür.

ansiklopedilerin sözlüklerden farkı konuyu daha derin anlatmasıdır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel/ vikipedia.
devamını gör...
ne olduğunu artık gençler bilmiyor. çocuklar değil, gençler bilmiyor. görünce ''wikipedianın kağıda basılı hali bu'' falan derler galiba.
devamını gör...
havalı bir dekorasyon unsuru.
devamını gör...
eski nesil wikipedia.
devamını gör...
eskiden google yoktu tabi, beton gibi ansiklopedileri tarardık ödev için. evin en önemli aksesuarlarındandır aynı zamanda. para verildiğini görmedim, hep kuponla alınır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ansiklopedi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim