açılımı "advanced total traction engineering system for all-terrain" olan, nissan'ın 1987 yılında çıkardığı ve o günden bu yana geliştirerek kullanmaya devam ettiği 4 tekerden çekiş sisteminin adıdır.. her ne kadar nissan skyline serisi ile meşhur olmuş olsa da bir kaç başka nissan modelinin yanı sıra, bir kaç infiniti modelinde de kullanılmıştır..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
araçta arka diferansiyelin üstünde bir yağ pompası vardır, gücü şanzımandan ön tekerlere gönderecek olan transfer kutusundaki kavramaya basınç uygulamaktadır.. ne kadar çok basınç uygularsa, kavrama o kadar çok kavrar, ne kadar çok kavrarsa, ön tekerlere o kadar çok güç iletilir.. yağ pompası tarafından ne kadar çok basınç uygulanacağı ise her bir tekerin hızını ölçen abs sensörlerinden gelen bilgileri okuyan ecu tarafından kontrol edilir..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
ilk olarak 1987'de nissan bluebird'de kullanılmıştır.. mekanik olarak çalışıyordu ve normal bir 4 çeker araçtı, sadece adı attesa idi..

ardından 2000+ attessa geliştirmesi yapılmıştır, elektronik sistemler eklenmiştir, motor boyuna konulmuştur, önden çekişli gibi yapılmış ama arkaya da şaft gitmektedir, söz konusu kavrama ilk olarak arka diferansiyele konulmuştur, normalde önden çeker ama ön taraf patinaja düştüğünde kavrama çalışmaktadır ve gücün %50'sine kadar olan kısmını arkaya iletmektedir..

1989 yılında attesa ets çıkarılmıştır, ilk olarak skyline gt-r r32 ile tanıtılmıştır.. bildiğimiz attesa doğmuştur..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(üstteki resimde transfer kutusuna giren siyah hortumu görüyorsunuz.. transfer kutusundaki ön tekere gücü iletecek kavramaya basıncı uygulayacak yağ, bu hortumdan gitmektedir..)

1995 yılında nissan skyline gt-r r33 ile attesa ets pro tanıtılmıştır, yani asıl attesa sistemi budur,, nissan skyline gt-r r34, v-spec versiyonları, tüm bilinen gt-r'lara konulmuştur.. "pro" olmayan düz attesa'ya kıyasla, ets'de sadece ön ve arka tekerler arasında tork yönlendirmesi yapılabiliyorken ets pro'da buna ek olarak arka tekerlerde kendi aralarında da tork yönlendirmesi yapılabilmektedir..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(yukarıdaki iki resim, r33 gt-r'daki attesa ets pro sisteminden fotoğraflardır.. üstteki resim arka koltukların arkasında, bagaj-pandizot bölgesindeki bu sistemi yöneten kontrol ünitesinin görüntüsüdür.. alttaki ise r32'deki gibi transfer kutusundaki kavramaya giden yağı taşıyan hortumun bağlantısıdır.)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(kavramaya giden yağın deposu)

attesa ile ilgili ilginç olan bir nokta, sistem fabrika çıkışı olarak azıcık, birazcık, küçücük, arkadan kaymaya, yani oversteer'e müsaade edecek şekilde ayarlanmıştır.. bunun sebebi kontrolü ele alıp kurtarması daha zor olan önden kayma, yani understeer ihtimalini ortadan kaldırmak içindir..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
r35 gt-r'daki attesa sisteminin bunlardan farkı ise; aracın şanzımanı arka diferansiyelin önünde olduğu için, sistem buna göre dizayn edilmiştir..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim