kamerî takvim veya ay takvimi, dünya'nın güneş çevresindeki hareketleri yerine ay'ın tam devrelerini (sinodik ayları) temel alan takvim. "mevsim yılı" da denilen bir güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur, yani ay senesi daha çabuk tamamlanır. bu nedenle ay takvimlerini güneş takvimine çevirirken belirli bir sürenin ilave edilmesi (periyodik interkalasyon) gerekir. sümerler muhtemelen ayın devrelerine dayalı bir takvimi kullanan ilk medeniyetti. sümer-babil ayları yeni ay'ın göründüğü gün başlıyordu. saray astronomları mevsim hataları bariz hale geldiğinde takvimde gerekli düzenlemeleri yapıyorlardı. mö 380 civarında ay takvimlerine sabit düzenlemeler getirildi. 7 artık ay, 19 yıllık periyotlarda yıllara ekleniyordu. daha sonra yunan astronomlar da ay yılını güneş yılına uyarlayan çeşitli düzenlemeler yaptılar. roma cumhuriyet takvimi, muhtemelen yunan ay takvimini temel almıştı. günümüzde bazı dinî gruplar ay takvimlerini kullanmaya devam ederler. örneğin yahudi takvimi, milattan 3760 yıl 3 ay önce başlar. yahudi yılı sonbaharda başlar. aylar 29 veya 30 gündür. artık yıl ve aylarla güneş takvimine uyarlanır.
devamını gör...
lunar takvim de denilen ay takvimi, dünyanın uydusu ayın hareketlerine göre düzenlenmiş bir takvimdir. ay takvimini tarihte ilk kez sümerler bulmuştur. ay takviminin hareketleri, güneş takvimine nazaran çok daha karmaşıktır. mesela her sene islami günlerin 11 gün geriye sarması, ay takviminin bu özelliğindedir. bu konuyla alakalı olarak ay-güneş takvimi de aslında bir çeşit ay takvimidir. islam dininin önemli günlerini belirlemede kullanılan hicri takvim, düz ay takvimidir. hicri takvimde yahudi takviminde olduğu gibi ay yılı, güneş yılına uydurulmaz; düz ay takvimi kullanılır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ay takvimi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim